09.12.2011. / 18:53

Autor: Hina , Nacional.hr

Pljačka preko Fimi-medije

Sanader i HDZ izvukli 47 milijuna kuna

USKOK je optužnicu podigao nakon istrage koja je trajala godinu i pol i koja se vodila protiv HDZ-a kao pravne osobe, njezinog bivšeg predsjednika i premijera Ive Sanadera, bivšeg stranačkog rizničara, blagajnice i glasnogovornika Mladena Barišića, Branke Pavošević i Ratka Mačeka..

Među optuženima je navodno i Ivo SanaderMeđu optuženima je navodno i Ivo SanaderNa zagrebački Županijski sud danas je stigla USKOK-ova optužnica u slučaju Fimi medija, a u njoj se za nezakonito izvlačenje novaca iz ministarstava i državnih tvrtki tereti 11 fizičkih i pravnih osoba.

Kako stoji na službenim stranicama Uskoka je da je optužnica je podignuta protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, NevenkeJurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida . Tereti ih se za počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Udruživanje u kriminal

Sanader se tereti da je kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a od kraja 2003. do 2. srpnja 2009., u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanja ostvarenih prihoda za sebe, HDZ i druge osobe u kriminalnu skupinu povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije.

USKOK ističe kako je od 2004. Sanader na prijedlog Barišića u 'priču' uključio Nevenku Jurak, koja je za 'posao' angažirala šestookrivljenicu Anitu Lončar-Papeš, odgovornu osobu društva Ani-Lon i sedmookrivljenika Bojana Dimića, odgovornu osobu društva Onida.

Fimi medija

Tako je Sanader osobno i preko Barišića u neposrednim kontaktima i posebno na sastanku održanom 4. travnja 2007. u Vladi tražio od čelnika kompanija u većinskom državnom vlasništvu da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s Fimi Medijom, što su ovi i prihvatili.

Pri tome je s Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca iz poslova Fimi Medije predavati Barišiću, koji je pak tako dobiveni novac na ruke davao Sanaderu, ili osobama koje bi on odredio.

USKOK ističe da je dio ovog novca, također po nalogu Sanadera, uplaćivan u korist HDZ-a.

Sanader, Barišić i Maček su prema optužnici koristili poziciju HDZ-a kao vladajuće stranke kako bi od većeg broja fizičkih i pravnih osoba prikupljali financije za potrebe financiranja okrivljenog HDZ-a.

Radi se o cifri od 15.335.800,00 kuna, koje tadašnja tajnica Branka Pavošević, po Sanaderovom nalogu ili preko Ratka Mačeka, nije iskazala u poslovnim knjigama HDZ-a.

Skoro 50 milijuna za Sanadera i HDZ

Spomenuta je tajnica ovim neprijavljenim novcem plaćala troškove HDZ-a, te vršila isplate u korist fizičkih i pravnih osoba, s tim da su veće uplate radili Barišić i Maček.

"Na taj su način Sanader i HDZ pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 46.609.564,62 kune, od čega prvookrivljenik Ivo Sanader najmanje 15.000.000,00 kuna, a okrivljena Hrvatska demokratska zajednica najmanje 31.609.564,62 kune", ističe USKOK.

Nevenka Jurak pribavila je imovinsku korist u iznosu od najmanje 2.556.000,00 kuna, Anita Papeš-Lončar u iznosu od 2.001.522,24 kuna i Bojan Dimić u iznosu od 1.800.416,39 kuna. Famozna Fimi Media pribavila je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kuna, a Ani-Lon u iznosu od 5.891,60 kuna.

USKOK je također potvrdio nagađanja da će su iz optužnice izdvojeni bivši šefovi državnih poduzeća HAC-a i Hrvatskih šuma te da će oni biti obuhvaćeni posebnom optužnicom.

60.000 stranica

U optužnici se Županijskom sudu u Zagrebu predlaže određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika Ive Sanadera.

Optužnica je na sud na Zrinjevcu stigla oko 14 sati, a neslužbeno se doznaje da USKOK-ov spis broji oko 60.000 stranica koje je na sud u kutijama i registratorima donio veći broj dostavljača.

Da bi postala pravomoćna optužnicu mora potvrditi optužno vijeće.

USKOK je optužnicu podigao nakon istrage koja je trajala godinu i pol i koja se vodila protiv HDZ-a kao pravne osobe, njezinog bivšeg predsjednika i premijera Ive Sanadera, bivšeg stranačkog rizničara, blagajnice i glasnogovornika Mladena Barišića, Branke Pavošević i Ratka Mačeka, vlasnice tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenke Jurak, dvoje njezinih suradnika Bojana Dimića i Anite Lončar Papeš.

Od državnih dužnosnika i šefova javnih poduzeća pod istragom su bili bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, bivši šef Hrvatskih šuma Darko Beuk te bivši dužnosnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar i Zlatko Korpar.

J. Sloković: Sanader izlazi na slobodu

Sutra u 10 sati sastati će se Optužno vijeće koje će odlučiti o prijedlogu za određivanjem istražnog zatvora protiv Sanadera. O njihovoj odluci ovisi hoće li on napustiti pritvor ili ne.

Sanaderovi branitelji, pak, tijekom dana konzultirali su se sa svojim klijentom oko nove optužnice, ali i procedure njegovog izlaska na slobodu.

Sanaderova braniteljica, Jadranka Sloković novinarima je rekla kako nova optužnica neće utjecati na Sanaderov izlazak iz pritvora. Pojasnila je kako je Sanader u pritvoru bio i zbog slučaja Fimi medija, a Ustavni sud je rješenje o tom pritvoru ukinulo.

"Pritvor mora biti ukinut onog trenutka kad bude položena jamčevina", uvjerena je odvjetnica Sloković. Dodala je kako je jamčevina već uplaćena te ona i njeni suradnici očekuju da će Sanader izaći iz pritvora najkasnije u ponedjeljak.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.12.11. 16:33

Smiješno malo s obzirom koliko su nakrali.
Gdje su autoceste?Vjerojatno neće nikada doći na red.


registracija
26/12/06

capica, 09.12.11. 16:59

A di je Kiro? On je sam priznao da je pribavio imovinsku korist od oko 18 mil. kn. A ona lova koju je Barišić ostavio u nasljedstvo J. Kosor , pa je ona to držala u središnjici stranke, pa pokušala uvalit u banku, pa kad nije išlo predala DORH-u?


registracija
21/2/11

skyway, 09.12.11. 18:49

Neka, za pocetak je i ovo dobro. Prava istina o dimenziji kradje "voljenog" naroda saznat ce se kad glavni kreator lopovluka Ratko Macek progovori...Samo je steta sto ovo nije napravljeno proslog tjedna, pa da onda prebrojimo glasove klana HDZ-a.
Pa,pa... HDZ - nikad vise!


registracija
22/10/11

jadno100, 09.12.11. 21:26

A di je tu jaca?????


registracija
12/12/10

Klarens, 09.12.11. 21:48

To su
........................
BIVSHI
.......................
A sad malo o ovim
.......................
Sadashnjim
...........................
Jel su oni bijeli ko snijeg
..........................
Ili ste vi svi male pipice
...................................
????????????????????


registracija
21/6/11

rosa, 09.12.11. 21:54

Trebaju li nam ovakv represivni aparat i ovakvo pravosuđe koje tek reagira kada se desi pljačka države koja traje godinama i koja se dokumentira sa 13000 dokumenata, a u isto vrijeme građani svakodnevno vide kako se dojučerašnji "prosijaci" pretvaraju u "ugledne" i bogate građane. "Profesionalci" do kada tako?


registracija
16/2/11

pro, 09.12.11. 21:57

Pitanje tko je Hdz...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika