09.12.2011. / 19:31

Autor: Hina

Pahor: Slovenija će imati četiri susjeda u EU

Potpisivanje pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom višestruko je važno, izjavio je u petak u Bruxellesu predsjednik slovenske vlade u odlasku Borut Pahor, prenijeli su slovenski mediji.

Borut PahorBorut PahorPotpisivanje pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom višestruko je važno, izjavio je u petak u Bruxellesu predsjednik slovenske vlade u odlasku Borut Pahor, prenijeli su slovenski mediji.

"Današnji događaj vrlo je bitan za cijelu Europsku uniju, ali za Sloveniju posebno", rekao je Pahor slovenskim novinarima.

Istaknuo je da će uključenjem Hrvatske u EU Slovenija sa sve četiri strane biti okružena članicama iste integracije, a uz to se nastavlja i perspektiva širenja EU-a.

"Nakon duljeg vremena EU je dala znak da se širenje integracije ne zaustavlja, a tako se potiče nada u državama koje nam se žele pridružiti idućih godina i desetljeća, iako su čelnici u zemljama EU-a trenutačno najviše usredotočeni na izazove sadašnje krize", rekao je Pahor.

Podsjetio je i na svoje napore u postizanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

"Tu smo povijesnu priliku znali iskoristiti da se s Hrvatskom sporazumijemo o načinu pravedna određivanja granice na moru i razgraničenja na kopnu, a to je zadaća arbitražnog suda", rekao je Pahor. Smatra da je njegova vlada učinila sve kako bi arbitražni postupak mogao početi, no da je zbog skorog otvaranja procesnih rokova za arbitražu bitno da i nova vlada s punim kompetencijama bude sastavljena što je prije moguće.

Pahor je ovih dana izražavao dvojbu glede ulaska u buduću vladu vjerojatnog premijera Zorana Jankovića. Razlog oklijevanju nije vanjska politika, nego pitanja vezana uz buduće gospodarske reforme, jer je Pahor za bezuvjetan nastavak reformi i oslobađanje gospodarstva od utjecaja politike, a još nije siguran da bi se Janković držao tih načela.

Kad bi sudjelovao u vladi, Pahor bi vjerojatno bio ministar vanjskih poslova, a obojica arbitražni dogovor smatraju najvećim Pahorovim rezultatom u proteklu mandatu.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika