10.12.2011. / 10:01

Autor: Hina , Nacional.hr

'Odlazak' prvog seljaka 2012.

Friščić je to odlučio pošto je na parlamentarnim izborima stranka dobila samo jedan mandat u Hrvatskom saboru, odnosno izborni je prag prošao samo Friščić u 2. izbornoj jedinici

Izborna glavna skupština Hrvatske seljačke stranke (HSS) održat će se 28. siječnja 2012. u Zagrebu, odlučilo je jučer predsjedništvo HSS-a koje je predsjednik stranke Josip Friščić izvijestio da se neće kandidirati za stranačkog predsjednika.

Friščić je to odlučio pošto je na parlamentarnim izborima stranka dobila samo jedan mandat u Hrvatskom saboru, odnosno izborni je prag prošao samo Friščić u 2. izbornoj jedinici.

HSS je u prošlom sazivu Hrvatskog sabora imao šest zastupnika.

Josip Friščić je nakon sjednice predsjedništva HSS-a za Hinu izjavio kako je predsjedništvu jasno poručio da se ne misli kandidirati za predsjednika HSS-a. Istaknuo je da će biti zastupnik HSS-a u Hrvatskom saboru.

"Izabran sam za saborskog zastupnika i u skladu s programom stranke, s onim što smo mi si zacrtali i onim što je naš nauk i svjetonazor, zasigurno ću svemu tome pridonositi s bilo koje dužnosti pa i s te", istaknuo je.

Dodao je kako je predsjedništvo analiziralo izborne rezultate po izbornim jedinicama i zaključilo da "nismo zadovoljini rezultatima, ali je utješno što smo ostali parlamentarna stranka. No zbog toga, a i po statutarnim odredbama, dogovorili smo se o početku kandidacijskog procesa za izbornu skupštinu te utvrdili da se ona održi 28. siječnja 2012.", kazao je Friščić.

Naglasivši kako se neće kandidirati za predsjednika HSS-a, rekao je da se određene stvari, nakon takva izbornog rezultata, trebaju promijeniti, pa i na čelnoj dužnosti. Da bi se to olakšalo, na predsjedništvu sam jasno rekao da se ne mislim kandidirati za predsjednika HSS-a, objasnio je.

Na novinarski upit je li na predsjedništvu stranke netko najavio svoju kandidaturu za čelno mjesto HSS-a ,Friščić je odgovorio niječno, ocijenivši kako ne bi bilo dobro da se mimo kandidacijskog procesa, mimo statutarnih odredaba, provodi kandidacijski postupak.

"Bit će prilike za sve one koje predlože za pojedine dužnosti njihove županijske organizacije, ali jednako tako predviđena je i mogućnost pojedinačnog kandidiranja na temelju prikupljenih potpisa. Za sve su utvrđeni rokovi i načini kako se to provodi. Dakle, omogućeno je da će svatko onaj koga netko predlaže ili osjeća da sam može pridonijeti boljitku stranke, moći to i ostvariti svojom kandidaturom", istaknuo je Friščić.

Dodao je da će kao predsjednik stranke učiniti sve da izborna glavna skupština HSS-a bude dobro organizirana te da sva tijela i dužnosti koje će biti izabrane budu izabrane statutarno, bez prigovora.

Friščić je također rekao kako su se dogovorili da tajništvo pripremi program racionalizacije i promjenu pravilnika o financiranju.

"Mi smo stranka s 52.000 članova. Bilo je razdoblja kad se središnjica financirala članarinama članstva, ali kako je broj saborskih zastupnika rastao, uz racionalnu potrošnju takvi doprinosi nisu više bili potrebni. Ali to ne znači da nećemo naći rješenja za racionalno funkcioniranje središnjice, inače ako ona ne funkcionira, teško je očekivati da će ispunjavati sve obveze i poslove koje obavlja tako velika stranka kao HSS", rekao je Friščić.

Podsjetivši da plaću dobiva pet osoba, dodao je kako taj broj nije povećavan ulaskom u vlast, a moguće smanjenje ovisi o dogovoru u stranci i načinu zatvaranja financijske konstrukcije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 10.12.11. 11:17

Friščić je upropastio uglednu, staru stranku.


registracija
11/1/10

fluid, 10.12.11. 12:03

Sve isto kao i sa pravašima. Kod njih je Đapić bio krtica a u HSS Friščić.Obojica su financijski osobno profitirali lijepeći se uz HDZ, a za uzvrat je HDZ uništio obadvije stranke. Iz razloga pohlepe ili političkog sljepila,pomanjkanju inteligencije ili jednostavno sa namjerom,ta dvojica su zaista dotukli svoje stranke.Dok to članstvo shvati i pokuša nešto uraditi,stranke dođu do nepovratnog stadija i konačno nestaju sa pol.scene.Kako tužno i za jedne i za druge.Najstrašnije mi je kada Petir ili Friščić u HSS a Srb u HSP-u kažu kako su to stranke sa više od 100 godina dugom tradicijom!?To zaista i je tako ali kako mogu o tome išta prozboriti kada znaju da su svojim lošim i prljavim rabotama sličnim izdajama,te stranke baš oni za svojih mandata uništili ?To je politički zločin.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 10.12.11. 12:55

To prodano govedo sebi je omogućilo lijepu egzistenciju.Još jedan mandatić,pa ak bu trebalo dati glasić HDZ-eju,bumo ga dali,ne?Buju platili.
HSS?Ma tko misli na stranku.Friščićev svjetonazor je samo i jedino,tko da više.Tipičan hrvatski katolik.
Nažalost po stranku.


registracija
24/7/11

mrvek, 10.12.11. 14:09

Boli njega ona stvar. Osvojio je mandat za lijepu mirovinu i sad ga boli za stranku. Ali nisu ništa drugo ni zaslužili. Žao mi je što su osvojili i ovaj jedini mandat. Sad neka postave za šeficu Petirku i da se i oni raspadnu kao što će se raspasti i Kradeze nakon unutarstranačkih izbora


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika