10.12.2011. / 15:31

Autor: Hina , Nacional.hr

Najava Vesne Pusić

Promjena odluke o referendumu za EU

Na upit kakav rezultat očekuje na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, Pusić je odgovorila da očekuje natpolovičnu većinu i misli da bi to bio dobar rezultat

Photo. Patrik Macek/Pixsell Photo. Patrik Macek/Pixsell Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić najavila je danas promjenu saborske odluke o održavanju referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, prema kojoj bi trebao biti održan 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, odnosno najkasnije do 7. siječnja iduće godine, a što smatra prekratkim rokom.

"Smatramo da je to malo prerano s obzirom da su građani netom glasovali na parlamentarnim izborima, malo je vremena za komunikaciju, a u međuvremenu su i blagdani, Božić i Nova godina, pa bi bilo neprimjereno se vodi nekakva kampanja", rekla je Pusić. Najavila je da će se na prvom ili drugom saborskom zasjedanju promijeniti ta odluka i držati se Ustava koji kaže da se ta odluka mora donijeti dvotrećinskom većinom. Nakon toga ide se na referendum i ako se potvrdi natpolovičnom većinom, Sabor definitivno ratificira pristupni ugovor, dodala je.

"Ne bi bilo dobro da se to predugo razvlači, jer nam je važno i da nakon referenduma ostane dovoljno za ratifikaciju pristupnog ugovora u 27 zemalja članica", istaknula je Pusić u izjavi novinarima prigodom HNS-ove akcije dijeljenja voća građanima u središtu Zagreba kao čin zahvale građanima na potpori na parlamentarnim izborima. Procijenila je da bi dva do četiri tjedna bilo dovoljno za kampanju koja bi ljude mogla informirati građane i motivirati ih da izađu na referendum.

Na upit kakav rezultat očekuje na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, Pusić je odgovorila da očekuje natpolovičnu većinu i misli da bi to bio dobar rezultat.

Pusić je na novinarski upit o dojmovima nakon jučerašnjeg potpisivanja pristupnog ugovora odgovorila da tim činom raste odgovornost raste Hrvatske, iako još nema pravo glasa do 1. srpnja 2013., ali imat će puno više prava nego što smo imali do sada. "Imat ćemo pravo nazočiti, u nekim slučajevima i raspravljati o pojedinim pitanjima i više nismo samo u poziciji da samo gledamo što se događa i kako Europa reagira, nego smo i u poziciji da počnemo formulirati svoju aktivnu ulogu i utjecaj na to kako Europa reagira, po mom mišljenju, naročito kad se radi o regiji", naglasila je Pusić.

Potvrdila je da su unutarkoalicijski dogovori oko prijedloga sastava vlade dovršeni, no da će imati još neke dogovore oko vladinog programa.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika