10.12.2011. / 17:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Schaeuble:

Sporazum će omogućiti reguliranje krize

Schaeuble je rekao da je Europa uvijek iz kriznog razdoblja izlazila ojačana te da je to bilo važno za Njemačku, najsnažniju ekonomiju u bloku

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u subotu je izjavio kako smatra da će sporazum, što su ga na summitu u Bruxellesu postigli čelnici EU-a, omogućiti reguliranje dužničke krize u eurozoni te je istkanuo kako njegova zemlja treba "jaku Europu".

U autorskom tekstu za časopis "Focus" Schaeuble je napisao kako smatra da će "poslije dogovora u Bruxellesu biti otvoren put za realizaciju institucionalnih reformi u europskoj valutnoj uniji".

Europski čelnici u petak su prihvatili prijedlog novoga sporazuma o dubljoj integraciji u sklopu bloka 17 članica EU-a koje imaju zajedničku valutu. Namjeru da se priključe tom sporazumu pokazalo je i devet preostalih članica EU-a. Jedina na sporazum nije pristala Velika Britanija , čija je ekonomija treća po snazi u EU-u.

Schaeuble je rekao da je Europa uvijek iz kriznog razdoblja izlazila ojačana te da je to bilo važno za Njemačku, najsnažniju ekonomiju u bloku.

Njemački ministar je u analizi istaknuo da je probleme, poput aktualne dužničke krize u eurozoni znatno teže rješavati ukoliko "svaka država to pokuša učiniti individualno", a ne u sklopu zajedničke akcije.

Schaeuble je također istaknuo da je zahvaljujući euru, koji je, kako on smatra, "dostojan nasljednik njemačke marke", tijekom proteklih 12 godina osigurana veća cjenovna stabilnost nego u razdoblju kada je u prometu bila marka.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika