11.12.2011. / 11:59

Autor: Hina , Nacional.hr

Izručenje zloglasnog diktatora

Noriega se vraća kući

Bivši panamski diktator, 77-godišnji Manuel Noriega je, nakon odsluženja zatvorske kazne u Francuskoj, u nedjelju napustio Pariz te će biti izručen Panami, izvijestili su novinari France presse iz pariške zračne luke Orly.

Manuel Noriega (arhiva)Manuel Noriega (arhiva)Bivši panamski diktator, 77-godišnji Manuel Noriega je, nakon odsluženja zatvorske kazne u Francuskoj, u nedjelju napustio Pariz te će biti izručen Panami, izvijestili su novinari France presse iz pariške zračne luke Orly.

Zrakoplov španjolske zrakoplovne tvrtke Iberije je, kako je kazao panamski član izaslanstva koje prati Noriegu, iz Pariza poletio u 8:00 sati po lokalnom vremenu prema Madridu, odakle će oko 13:00 sati nastaviti let prema Panami, objavio je panamski ministar vanjskih poslova Roberto Henriquez.

Noriega, koji je u odsutnosti osuđen za korupciju i ubojstvo, zatvorsku će kaznu nastaviti služiti u Panami. Bivši se čelnik ondje traži i zbog drugih kaznenih djela, poput trgovine drogom. Zemljom je vladao od 1983. do 1989.

Bivšega panamskog čelnika s vlasti su prije 22 godine svrgnuli njegovi saveznici Amerikanci, jer je zemlju, kako je ocijenio službeni Washington, pretvorio u poligon za transport droge. S vlasti je svrgnut u siječnju 1990.

U američkim zatvorima proveo je 20 godina. Potom je izručen Francuzima, zbog optužnice koja ga je teretila da je novac dobiven od kolumbijskih narkokartela prebacio u francuske banke. 2010. francuski sud osudio ga je na sedmogodišnju zatvorsku kaznu. Pariški Prizivni sud je 23. studenoga donio odluku o njegovu izručenju Panami, koja je podnijela zahtjev za njegovim izručenjem.

Povratak Noriege, bivšega agenta CIA-e, u Panamu zabrinjava određene krugove u toj zemlji, s obzirom na brojne informacije koje bi mogao iznijeti o raznim političkim ličnostima i dobrostojećim panamskim državljanima koji su se obogatili za vrijeme njegova režima.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika