11.12.2011. / 12:49

 

Eksperimentiranje s drogom već od 14.

U borbi protiv ovisnosti najvažnija je edukacija. Stoga Ured za suzbijanje zloporabe droga sustavno upozorava na svaki novi proizvod na našem tržištu koji sadržava psihoaktivne tvari, prenosi HTV

Ilustracija (Pixsell)Ilustracija (Pixsell)Istraživanja koja je na inicijativu Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, pokazala su da hrvatsko tržište droga, nažalost, drži korak s europskim. Droga je dostupna, a s njom mladi eksperimentiraju u sve ranijoj dobi - sa samo 14 godina, javlja HTV.

U borbi protiv ovisnosti sve je veći problem prisutnost takozvanih legalnih droga, odnosno proizvoda koji po definiciji nisu opijati, ali sadržavaju psihoaktivne tvari.

"Tržište novih droga toliko je dinamično da je vrlo teško držati korak. Samo na području Europe prošle godine zabilježena je 41 nova psihoaktivna tvar. Ove godine do kolovoza već 34", rekla je Lidija Vugrinec, načelnica Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge.

Često je riječ o proizvodima na koje mnogi nikad ne bi posumnjali. Droga se tako može kriti i u osvježivaču zraka. Takvi su proizvodi popularni u prvom redu među mladima jer su im financijski dostupni.

"Mogu se kupovati u smart shopovima. To znači da je zapravo dostupna, a nisu poznata još u potpunosti djelovanja tih droga i koji su rizici konzumiranja u smislu psihosocijalnom i zdravstvenom", rekla je HTV-u Valentina Kranželić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

O prisutnosti pravih droga na tržištu provedeno je istraživanje na 620 dugogodišnjih ovisnika. Pokazalo se da su i one lako dostupne. Najviše marihuana, kokain, heroin, metamfetamin...

Tračak optimizma ipak ulijeva podatak da broj ovisnika nije drastično porastao.

"Prošle godine je bio najmanji broj novopridošlih ovisnika u sustav. Što se tiče tržišta, broj zapljena se već nekoliko godina kreće oko 6,5-7 tisuća broja zapljena", rekla je Sanja Mikulić, načelnica u Uredu za suzbijanje zloporabe droga.

U borbi protiv ovisnosti najvažnija je edukacija. Stoga Ured za suzbijanje zloporabe droga sustavno upozorava na svaki novi proizvod na našem tržištu koji sadržava psihoaktivne tvari, prenosi HTV.

Vezane vijesti

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Franjo Katavić, krivotvoritelj putovnice kojom se u bijegu koristio general Ante Gotovina, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 11.12.11. 22:07

II. HRVATSKI SIMPOZIJ MEDICINSKOG I INDUSTRIJSKOG KANABISA, koji će se održati u Nedjelju 22. travnja 2012.god. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Zagrebu.. check this out.. http://www.facebook.com/#!/pages/Zeleni-Svijet/185858278132303

bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika