11.12.2011. / 16:02

Autor: Hina

Obljeztnica oslobođenja Dalmacije

'Antifašizam još uvijek živi'

Ratko Maričić, izaslanik predsjednika Josipovića i predsjednik Saveza antifašista Hrvatske, kazao je kako je borba za Dalmaciju bila najdulja borba u Narodno-oslobodilačkom ratu, te je trajala od rujna do prosinca 1944. godine

U šibenskom kazalištu održana je središnja proslava 67. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma, te 70. godina antifašističke borbe naroda Hrvatske. Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL(Ilustracija)U šibenskom kazalištu održana je središnja proslava 67. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma, te 70. godina antifašističke borbe naroda Hrvatske. Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL(Ilustracija)U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku danas je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države Ive Josipovića, održan središnji skup Saveza antifašističkih boraca povodom obilježavanja 67. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma.

Ratko Maričić, izaslanik predsjednika Josipovića i predsjednik Saveza antifašista Hrvatske, kazao je kako je borba za Dalmaciju bila najdulja borba u Narodno-oslobodilačkom ratu, te je trajala od rujna do prosinca 1944. godine.

Maričić je podsjetio kako je Tito neposredno prije početka te ofenzive na splitskoj rivi kazao povijesnu rečenicu: 'Tuđe nećemo, svoje ne damo', te zaključio da nema ispravnije upute koju komandant može dati svojim borcima.

"Neki danas žele da se zaboravi tko je to kazao, kome je kazao i u koje vrijeme, međutim prateći tu Titovu poruku koja je postala narodna vrednota, branitelji su u Domovinskom ratu obranili Hrvatsku", rekao je Maričić u punom HNK-u.

Vinko Šunjara, član predsjedništva Saveza antifašista, s ponosom je ustvrdio da se Dalmacija 1944. obranila zahvaljujući snagama vlastitih boraca.

"U to vrijeme u Dalmaciji je živjelo oko 700 tisuća stanovnika, od čega čak sto tisuća boraca - muškaraca, žena, težaka, ribara i omladine", podsjetio je Šunjara.

"Narod je bio pred odlukom – ili ropstvo ili borba do oslobođenja", kazao je Šunjara, naglasivši da je fašizam ideologija radikalnog zla, a antifašizam opredjeljenje demokratskog svijeta u borbi protiv tog zla.

Okupljene antifašiste pozdravio je i šibenski gradonačelnik Ante Županović koji je podsjetio na 3500 boraca koje je Šibenik dao Narodno-oslobodilačkoj borbi i 700 poginulih koji su ugradili svoje živote u stvaranje Hrvatske.

"Antifašizam još uvijek živi i mi ćemo nastaviti borbu koju su antifašisti započeli", rekao šibenski gradonačelnik.

Vezane vijesti

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe Hrvatske, 22. lipnja, danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska, na kojoj su nazočni… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 11.12.11. 16:31

A meni su rekli da je tzv. Dalmatinska brigada, bez pravde i suda, poslije rata pogubila tisuće Hrvata. Zna li tko što o tome?


registracija
19/9/10

enko, 11.12.11. 17:56

Da su nam sad partizani da ove lopove na goli otok udome!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika