11.12.2011. / 22:04

Autor: Hina

Planovi nove Vlade

Prvi potezi hrvatske diplomacije

Pusić je u večernjem intervjuu za Hrvatski radio najavila i kako će vrlo vjerojatno najprije posjetiti Bruxelles, a potom i susjedne zemlje, članice i ne-članice EU, a paralelno će raditi i na prilagodbi proačuna za 2012

Vesna Pusić (Pixsell)Vesna Pusić (Pixsell)Potpredsjednica HNS-a i, kako se najavljuje, buduća ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, rekla je kako će joj prvi potezi, "kada i ako bude predložena i imenovana za ministricu", biti priprema referenduma o pristupanju Hrvatske EU i kampanje vezane uz to, zatim posao oko formiranja međunarodnog arbitražnog suda vezanog za Sloveniju te dogovor s europskim institucijama o statusu naših promatrača koji idu u Europski parlament.

Pusić je u večernjem intervjuu za Hrvatski radio najavila i kako će vrlo vjerojatno najprije posjetiti Bruxelles, a potom i susjedne zemlje, članice i ne-članice EU, a paralelno će raditi i na prilagodbi proačuna za 2012.

"Bit će to ministarstvo vanjskih i europskih poslova jer smo integracije završili kao proces, a europski poslovi će se voditi iz ministarstva vanjskih", odgovorila je Vesna Pusić na pitanje pristaje li na mogućnost izdvajanja segmenta eu-integracija u ured ili sličnu formu.

Naglasila je kako članstvo u Europskoj uniji Republici Hrvatskoj donosi povećanu političku stabilnosti i povećane šanse.

"Nitko umjesto nas ništa neće napraviti, ali ako smo mi u stanju nešto napraviti, onda imamo mnogo veće šanse nego što bi imali izvan EU. - od financijskih mogućnosti nadalje", navela je Pusić, Dodala je da će Hrvatska u prvih šest mjeseci 2013. na raspolaganju za prilagodbu imati oko 200 milijuna eura, a 449 milijuna eura iz kohezijskih fondova, no to će, kaže, ovisiti o našoj sposobnosti korištenja sredstava.

Pusić je, uz ostalo, navela da zato treba prilagoditi i logiku hrvatskog proračuna, a doći će i strogi računovodstveni nadzor (Olaf) koji će pratiti ukupno trošenje sredstava iz EU fondova.

"U ruralnom razvoju, poljoprivredi i željeznicama bili smo slabi u povlačenju novca", ocijenila je, ali i dodala kako joj nadu daju Poljaci koji su također bili slabi u korištenju predpristupnih fondova, ali su najbolje iskoristili kohezijske fondove koje EU ima da bi se smanjila razlika u razvijenosti između bogatih i siromašnih.

Naglasila je da će u idućih četiri pa i osam godina dva temelja hrvatske vanjske politike biti Europa odnosno članstvo u EU i pozicioniranje u tom novom okruženju, te regija jer - kaže Pusić - regionalno imamo što za reći i utjecati na odluke u regiji i prema regiji.

"U našoj politici prema regiji naše članstvo u EU bit će vrlo važna komponenta, a i za naš ugled unutar EU", rekla je Pusić, dodajući kako će susjednim zemljama hrvatsko iskustvo u europskom procesu u proteklih 10 godina, kada je riječ o institucionalnoj izgradnji i političkom sazrijevanju, biti najupotrebljivije.

"U tom pravcu mislim da treba ići naša komunikacija", naglasila je.

Također je podsjetila kako imamo različita otvorena pitanja sa susjedima: sa Srbijom je niz pitanja vezan uz rat odnosno završavanje s posljedicama rata, a to su nestali, opljačkana imovina, ratni zločini, kazala je.

"Ako se oko toga uspijemo dogovoriti na razini međudržavnog sporazuma onda po mom mišljenju treba staviti na dnevni red i pitanje uzajamnih tužbi za genocid", rekla je Pusić.

Navela je i da sa Slovenijom od danas teče rok za imenovanje predsjednika i dva suca arbitra za arbitražni sud koji će, uz još dva člana, de facto odlučiti o granici između Hrvatske i Slovenije.

Vezano za susjednu Bosnu i Hercegovinu ocijenila je kako je BiH ključna za stabilnosti cijele regije.

Na novinarsko pitanje kakva će biti suradnja "između Zrinjevca i Pantovčaka" Vesna Pusić je ocijenila da će suradnja s hrvatskim predsjednikom biti dobra i sinergijska jer i s jedne i s druge strane postoji temeljno razumjevanje što je interes Hrvatske kao i spremnost da se na tome radi.

Najavila je i da će zatražiti redoviti oblik komunikacije s hrvatskim predsjednikom kako bi što efikasnije postizali hrvatske vanjskopolitičke ciljeve.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/10/11

eezy, 12.12.11. 00:06

Bla,bla,bla…
Nego, priznaj ti nama Vesnice bijaše li tvoj tata ustaški sudac ili najobičnija žbirčina???


registracija
28/12/09

crojoe, 12.12.11. 05:18

Nemoj ti meni bla, bla, bla..
Vesnica je ponosna na svog oca USTASU.


registracija
14/7/11

Trinity, 12.12.11. 11:56

Kakvi su ovo bespredmetni i zločesti komentari o tati ustaškom sucu!?!
Mene, a nadam se i mnoge druge to uopće ne zanima.
Prosuđujte osobu po njegovim djelima, a ne po porijeklu i precima!


registracija
15/8/10

bigred1, 12.12.11. 22:26

uostalom bio je domobran,a oni i ustaše nisu bili isti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika