12.12.2011. / 09:40

Autor: Nacional.hr

'Odgodite dodjelu koncesije za Zračnu luku Zagreb'

Naime, ako se danas odabere najpovoljniji ponuđač, ugovor s njim potpisati će nova, a ne stara vlada

Hoće li ZLZ danas dobiti novog koncesionara?Hoće li ZLZ danas dobiti novog koncesionara?Danas u 14 sati trebale bi se otvoriti sve pristigle ponude za koncesiju nad Zračnom lukom Zagreb te odabrati najpovoljniju ponudu. Podsjetimo, natječaj je trebao biti završen još u listopadu, no produljen je "zbog velikog interesa ponuđača". Ipak se radi o ugovoru vrijednom 220 milijuna eura.

No, u pozadini te odgode spominjala se i želja još uvijek aktualne tehničke vlade da izbjegne obavezu potpisivanja ugovora o koncesiji i vezivanja eventualno negativnih konotacija uz nju. Tako je "stara" vlada ostavila u naslijeđe "novoj" rješavanje pitanja koncesije. Naime, ako se danas odabere najpovoljniji ponuđač, ugovor s njim potpisati će nova, a ne stara vlada.

Na tu činjenicu upozorava i otvorenim pismom Ante Dujić, predstavnik radnika Zračne luke Zagreb. On prije svega ističe kako tehnička vlada ne smije potpisati "ugovor značajnije vrijednosti", ali i kako Povjerenstvo koje je imenovano za odabir najpovoljnijeg ponuđača "legitimitet crpi iz ovlaštenja koja mu je dala Vlada".

"U više smo prilika javno iznosili naš stav, da je davanje u koncesiju Zračne luke Zagreb nerazuman i po nama sramotan čin, da se radi o vrlo lošem poslovnom potezu u njegovoj temeljnoj ideji, davanja svih poslova jedne profitabilne tvrtke nekom drugom (stranom) poduzeću u koncesiju na 30 ili više godina, utemeljenom na nikad javno prikazanoj studiji ekonomske opravdanosti, te potpuno kompromitiranim, katastrofalno loše vođenim postupkom, što je na koncu i rezultiralo višekratnim dopunama, izmjenama i produljenjima rokova, sve do danas", upozorava Dujić.Dodaje i kako je Povjerenstvo, odlukom da se danas odabere novi koncesionar, "odlučilo uskratiti novoj Vladi vrijeme potrebno da cijeli projekt sagleda i ocijeni njegovu svrsishodnost, korist ili pak, eventualnu štetnost po interese građana ove zemlje".

Dujić ističe kako je takva odluka "nekorektna, nedopustiva i nezakonita", jer članovi Povjerenstva po sili Zakona svoje mandate moraju dati na raspolaganje novoj Vladi.

"Već je najavljeno da će se konstituirajuća sjednica Hrvatskoga sabora kao i izbor članova Vlade održati 21. prosinca. Bilo kakva odluka, donesena niti deset dana prije formiranja nove Vlade, koja treba preuzeti odgovornost i brigu za javni interes i upravljanje državnom imovinom, predstavljala bi, ništa drugo do „kukavičje jaje" novoj Vladi", upozorava Dujić.

Zbog svega toga u ime radnika ZLZ zahtjeva da se odgodio otvaranje ponuda i odabir koncesionara, da Povjerenstvo svoje mandate da na raspolaganje novoj Vladi te da ta ista nova Vlada ocijeni treba li do kraja provesti natječaj ili ne.

Vezane vijesti

Bitka za regiju i smrt pet jadranskih zračnih luka

Bitka za regiju i smrt pet jadranskih zračnih luka

Vlada je nakon godinu i pol dana natječajne procedure prošli tjedan konačno potpisala koncesijski ugovor za Zračnu luku Zagreb s jedinim ponuđačem -… Više

Komentari

registracija
31/5/09

tvrtko3, 12.12.11. 12:56

Da li se išta u ovoj zemlji može pokrenuti a da se ne javi nekakav sindikat, udruga ili "inicijativa"? Nije mi jasno kakve veze ima sindikat sa dodjelom koncesije, o tome bi trebao odlučivati vlasnik a to je u ovom slučaju Republika Hrvatska, grad Zagreb i grad Velika Gorica . Osim toga u čemu je štetnost koncesije? Koncesionar ulaže svoj novac i koristi zračnu luku sljedećih 30 godina u kojima se očekuje da će vratiti uloženo, znači državu Hrvatsku gradnja i održavanje ne košta ništa a nakon 30 godina dobiva vlasništvo nad aerodromom, a da se ne govori da će se povećanjem prometa otvoriti potreba za novim radnim mjestima itd. Ne znam da li je sindikatu jasno što u ovom trenutku Zagrebu i Hrvatskoj znači investicija od 200 mil €?


registracija
26/11/09

CH2710, 13.12.11. 12:19

@tvrtko3

To što će zaraditi taj stranac u idućih 30 godina bi trebala zaraditi RH.

Ovako novac (zarada) odlazi nepovratno iz Hrvatske. U tome je problem!


registracija
11/1/10

fluid, 13.12.11. 17:13

tvrtko3@ Ma ništa nebi bilo ni sumnjivo ni loše u svezi bilo kojega posla.Naročito je poželjan kapital i pokretanje poslova.No,kada je HDZ u pitanju,ništa nije ni čisto ni transparentno.A onda to nije ulaganje i kapital nego mito i korupcija.Slučaj INE je dovoljan Hrvatskoj.Zbog INE sada imamo svi problema.Ako se Sanaderu dokaže mito,samo je on i HDZ profitirali iz INE.Država je apsolutno u gubitku(sada i politički)a ako je država u INI u gubitku,kako očekuješ da se išta pokrene u Hrvatskoj ? Čisti i transparentni papiri i ugovori su poželjni.HDZ nije stranka koja može bilo šta čisto napraviti.Zato je i ovo oko zračne luke Zagreb,najblaže rečeno,sumnjivo.Po dosadašnjem iskustvu sa njima,čisto nije da ga j... !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika