12.12.2011. / 11:43

Autor: Hina

Pack pokrenula žestoku raspravu oko ukidanja OHR-a

Uoči današnjeg početka zasjedanja Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), međunarodnog tijela koje nadzire provedbu mirovnog sporazuma iz Daytona, otvorila se žestoka rasprava u kojoj su srpske i hrvatske stranke poduprle stajalište izvjestiteljice Europskog parlamenta za BiH Doris Pack o ukidanju Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR), dok su ih većinske bošnjačke stranke osudile ističući da je potreban nastavak angažmana međunarodne uprave u toj zemlji.

Doris PackDoris PackUoči današnjeg početka zasjedanja Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), međunarodnog tijela koje nadzire provedbu mirovnog sporazuma iz Daytona, otvorila se žestoka rasprava u kojoj su srpske i hrvatske stranke poduprle stajalište izvjestiteljice Europskog parlamenta za BiH Doris Pack o ukidanju Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR), dok su ih većinske bošnjačke stranke osudile ističući da je potreban nastavak angažmana međunarodne uprave u toj zemlji.

"Sve dok OHR postoji oduzimamo odgovornost koje bi trebali imati izabrani predstavnici. U tome slučaju oni ništa ne rade i sve prepuštaju OHR-u. Mislim da to treba prestati", rekla je Pack u Banjoj Luci, gdje je sudjelovala na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj ljudskim pravima. Pri tome je ocijenila da su vlasti Republike Srpske uspješnije od vlasti u Federaciji BiH.

SDP je žestoko zamjerio Doris Pack na takvom stajalištu ističući da je zahtjev za ukidanjem OHR-a dio politike Milorada Dodika koji vuče poteze k odcjepljenju Republike Srpske. "Ako ona (Pack) njegov (Dodikov) zahtjev za ukidanjem Suda i Tužiteljstva BiH, odlazak OHR-a, ukidanje Vojske BiH, a onda i konačno zahtjev za uvođenjem u ustav mehanizma za podjelu države i same pregovore o tome, smatra smjernicama za put RS-a prema EU, onda možemo konstatirati da, nažalost, od njezina budućeg angažmana u BiH nećemo imati nikakve koristi, čak naprotiv. Zbog toga joj se na eventualnom takvom angažmanu unaprijed treba zahvaliti i zamoliti je da ga više ne poduzima", istaknuli su iz SDP-a.

Iz SDA su također osudili istupe Doris Pack. "Smatramo potpuno neprihvatljivim i krajnje neodgovornim njezino prizivanje neophodnosti odlaska Visokog predstavnika iz BiH", istaknuli su iz ove bošnjačke stranke i dodali kako takvo što mogu predlagati neinformirani ili nedobronamjerni prema BiH.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, koje uključuju i dva HDZ-a u BiH, podržale su zahtjev za ukidanje OHR-a u BiH te su pri tome optužili SDP i SDA za vođenje izolacionalističke politike.

"HNS pozdravlja nastojanja Doris Pack i posebnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena kao i ostalih europskih dužnosnika koja imaju za cilj jačanje uloge Europske unije u BiH. HNS u budućnosti očekuje potpuno gašenje ureda OHR-a i jačanje europske uloge u BiH, kako bi se Bosna i Hercegovina, kao suverena država tri konstitutivna naroda pridružila ostalim državama regije na njihovom putu u punopravno članstvo EU", navodi se u priopćenju HNS-a.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik istaknuo je kako je odavno trebalo zatvoriti Ured visokog neđunarodnog predstavnika ističući da smeta na europskome putu ove zemlje.

Istodobno, danas i sutra u Sarajevu zasjeda Vijeće za provedbu mira koje nadgleda rad OHR-a, a raspravljat će se o neuspješnim pokušajima formiranja Vijeća ministara, o problemima usvajanja proračuna državnih institucija i pitanju fiskalne stabilnosti te zastojima u provedbi odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara.

Vezane vijesti

Nikolić šteti Srbiji i odnosima s Hrvatskom i BiH

Nikolić šteti Srbiji i odnosima s Hrvatskom i BiH

Izjave novog predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, ne prestaju izazivati reakcije, kako kod susjeda Srbije, tako i u Bruxellesu. Europski… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 12.12.11. 12:13

Slažem se sa ocjenom Doris Pack, neka konačno Hrvati, Srbi i Bošnjaci sami rješavaju svoje probleme,bez patronata međunarodne zajednice, nisu više mala djeca !, i neka onda budu i odgovorni za svoje odluke! Pa, kako si sami naprave, tako neka im i bude.


registracija
14/11/07

laufer, 12.12.11. 12:28

Kako god, samo bez Hrvatske i našeg novčanika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika