12.12.2011. / 12:43

Autor: Nacional.hr

Inspekcija otkrila utaju poreza na Institutu Ruđer Bošković

"To su sve spinovi ravnateljice koja na IRB-u kroji što hoće i kako hoće i svi je se boje", tvrdi Pavelić

Danica RamljakDanica RamljakInspekcijski nadzor Porezne uprave na Insitutu Ruđer Bošković otkrio je nevjerojatne utaje poreza u 2008. godini. Prema nalazu inspekcije Institut je samo te godine utajio sedam i pol milijuna kuna poreza i doprinosa na plaće.

Kako piše Večernji list, Insitut je isplaćivao naknade preko studentskih ugovora studentima koji tamo upoće nisu radili. Također, isplaćivani su i autorski honorari znanstvenicima zaposlenima na Institutu ali nisu obračunato doprinosi odnosno uplaćeni porezi i prirezi. Nepravilnosti su pronađene i u putim nalozima.

Među imenima uz koja se vežu nepravilnosti najviše iskače ono predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost Krešimira Pavelića te njegove supruge Sandre Kraljević-Pavelić. Njihovi putni nalozi, na temelju kojeg je Pavelić dobio oko 150 tisuća kuna ne odgovaraju računima koji su priloženi uz njih.

Pavelić optužbe odbacuije i proziva aktualnu ravnateljicu Danicu Ramljak.

"To su sve spinovi ravnateljice koja na IRB-u kroji što hoće i kako hoće i svi je se boje", tvrdi Pavelić.

Ravnateljica Ramljak oglasila se priopćenjem u kojem stoji kako se "svega nekoliko djelatnika, od kojih su neki već izvan Instituta, nije odgovorno odnosilo i namjenski trošilo novac iz projekata u 2008. godini". Naglašava kako se sve do čega je inspekcija došla odigravalo prije njenog mandata.

Ističe kako za svoje poteze ima potporu većine znanstvenika i djelatnika instituta te će inspekcijski nadzor prihvatiti i "adekvatno se s njim nositi".

"U segmentima u kojima možemo dodatnim objašnjenjima i očitovanjima znanstvenika ukazati na nenamjernost postupka, nadam se da ćemo uspjeti smanjiti količinu iznosa razlike poreza koju Institut mora platiti", stoji na kraju priopćenja.

Vezane vijesti

Danica Ramljak više nije na čelu Instituta Ruđer Bošković

Danica Ramljak više nije na čelu Instituta Ruđer Bošković

Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković, na danas održanoj sjednici, razriješilo je dr. sc. Danicu Ramljak s dužnosti ravnatelja Instituta, priopćili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika