Objavljeno u Nacionalu br. 405, 2003-08-19

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE

Početkom rujna DC će tražiti hitnu saborsku raspravu o vanjskom dugu

Demokratski centar zahtijevat će izvješće guvernera HNB-a o vanjskom dugu Hrvatske i predložiti mjere za zaustavljanje njegova enormnog povećanja. Ako vladajuća koalicija odbaci taj prijedlog, snosit će posljedice nekontroliranog zaduživanja u inozemstvu

Mate Granić, predsjednik DC-aMate Granić, predsjednik DC-aSDP (a posebno premijer Račan) u žestokoj je predizbornoj kampanji, što je, bez odluke o datumu izbora, nedopustivo i nedemokratski. HSS-ova najava proglašenja gospodarskog pojasa puki je predizborni potez koji ne vodi računa ni o elementarnoj pristojnosti. HSS je kao član vladajuće koalicije odbio HSP-ov prijedlog o proglašenju gospodarskog pojasa. Ministar Čačić pokušava graditi ceste u Libiji gdje se nada da će imati više uspjeha nego u Izraelu. Osim požara za koje je sada potpuno vidljivo da ih je Vlada dočekala nepripremljeno i nespremno, glavna je politička tema enormno povećanje vanjskog duga Hrvatske, te različiti stavovi o vanjskom dugu guvernera HNB-a Rohatinskog i ministra financija Crkvenca.

Prezaduženost Hrvatske
O vanjskom dugu Hrvatske DC je prije više od tri mjeseca tražio saborsku raspravu. Stanje vanjskog duga Hrvatske danas je dramatično, jer je Vlada izgubila bilo kakvu kontrolu nad njim. To je tako djelomice iz predizbornih razloga, a djelomice zbog propale Vladine gospodarske politike. Vanjski dug Hrvatske narastao je na gotovo 20 milijardi dolara. Točni podaci za kraj srpnja nisu objavljeni. Smiješne su tvrdnje ministra financija Crkvenca i Vlade da se samo trećina ukupnog vanjskog duga Hrvatske odnosi na zaduživanje države i da je to samo 52 posto domaćeg bruto proizvoda. Poslovne banke, koje se najčešće u inozemstvu zadužuju kod banaka-majki, sve veće kredite u Hrvatskoj plasiraju uz državna jamstva, tako da je vanjski dug Hrvatske alarmantno probio granicu od 70 posto BDP-a. Upozorenja guvernera HNB-a Rohatinskoga i najava ozbiljnih restriktivnih monetarnih mjera ne samo da su točni i potrebni, nego stižu u posljednji čas, ako ne i pet minuta poslije dvanaest. Kako bi vladajuća koalicija ostala na vlasti, Vlada povlači brojne opasne i nekontrolirane poteze te je dovela državu na prag argentinskog sindroma. Deficit platne bilance je 8 posto BDP-a, a očekivani deficit vanjskotrgovinske razmjene ove će godine biti između 7 i 8 milijardi dolara. To su tvrde činjenice, a sve drugo su priče. Hrvatski građani će godinama i godinama skupo plaćati rad sadašnje vlade, a posebno zadnju godinu njenog mandata. Hitne restriktivne monetarne mjere HNB-a su nužne i dobro je da ih Rohatinski najavljuje. A to HNB ne smije više činiti diskretno i oprezno, nego posve odlučno, javno uključujući i izvješće Hrvatskom saboru. Državni interesi trebaju biti uvijek iznad stranačkih, koalicijskih ili predizbornih. DC koji je potaknuo raspravu u Hrvatskom saboru o toj temi početkom rujna tražit će na izvanrednom zasjedanju Sabora da se ta tema uvrsti po hitnom postupku u dnevni red, uz pomoć drugih oporbenih stranaka. Tražit ćemo i izvješće guvernera HNB-a o vanjskom dugu Hrvatske s prijedlogom mjera za zaustavljanje enormnog povećanja vanjskog duga. Ako vladajuća koalicija odbije ovaj prijedlog onda je jasno da će snositi sve posljedice ovog nekontroliranog zaduživanja u inozemstvu i enormnog povećanja vanjskog duga. Krajnje je vrijeme da Sabor donese zakon prema kojem bi Vlada trebala tražiti suglasnost Sabora za svako ozbiljnije zaduživanje u inozemstvu ili davanje državnog jamstva. To je praksa u mnogim demokratskim državama, a posebno u tranzicijskim. Na žalost, ministar financija Crkvenac i danas kaže da je vanjski dug prihvatljiv i ne vidi nikakve opasnosti za državu.

Čičak ne govori istinu
Ivanu Zvonimiru Čičku, kojeg poznajem više od 35 godina i s kojim sam uvijek bio u vrlo dobrim odnosima, a posebno kad to nije bilo popularno, potkrala se u zadnjoj kolumni ozbiljna pogreška. Točno je da smo se 13. kolovoza oko 18 sati čuli mobitelom dok sam zajedno s 30 vjernika iz Baške Vode hodočastio Majci Božjoj Sinjskoj i propješačio više od 50 kilometara (ne prvi put) te da smo ugodno razgovarali. Kako to pješačenje traje gotovo 12 i pol sati, telefonski poziv Ivana Zvonimira Čička me obradovao, jer smo se sjetili našeg prvog poznanstva u crkvi Sv. Petra u Zagrebu i vjeronauka koji smo zajedno posjećivali svaki utorak navečer više od tri godine. Čičak je točno napisao da sam podržavao Hrvatsko proljeće i radovao se buđenju nacionalne svijesti. Ali vjerujem da mu se bez loše namjere potkrala pogreška (zbog “dobronamjernog” informatora) da smo moj brat i ja bili članovi partije. Nikad nisam dijelio ljude ni prema rasi, ni prema vjeri, ni prema političkom uvjerenju, pa ni prema tome jesu li bili članovi partije ili nisu. Ali, istine radi, ni ja ni moj brat, a ni bilo tko iz naše obitelji, nikad nije bio član partije. O tome nikad nisam pisao ni govorio ni smatrao potrebnim da to ističem. To je bilo u skladu s mojim političkim opredjeljenjem i odgojem. Gospi Sinjskoj išao sam kao običan vjernik i hodočasnik iz osobnih razloga i ništa više o tome ne želim govoriti.

Vezane vijesti

Građanima isprika, a Čičku mjesto kraj ogledala

Građanima isprika, a Čičku mjesto kraj ogledala

Ministar Željko Jovanović ispričao se putem Facebooka građanima jer je Mamiću, Markoviću i Srebriću poručio da se uhvate za ruke, stanu pred ogledalo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika