Objavljeno u Nacionalu br. 839, 2011-12-13

Autor: Renato Baretić

Šeks-Pirove pobjede

Jadranka Kosor je između dva poraza - prošlog parlamentarnog i budućeg unutarstranačkog - konac političke karijere okrunila spektakularnim potpisivanjem pristupa EU

Bio je ovo tjedan Pirovih pobjeda na sve strane. Započela ga je Kukuriku koalicija osvajanjem vlasti u državi i društvu na rubu kolapsa, gdje su u trogodišnjoj perspektivi izvanredni izbori izglednija opcija od gospodarskog uzleta. Niz je nastavio Kruno Jurčić, koji je i nakon ponižavajućeg šestog poraza u Ligi prvaka (i to, ozbiljan sam, u namještaljci međunarodnih razmjera na relaciji Lyon - Zagreb - Amsterdam, od koje će se klupska blagajna Olympiquea dugo oporavljati) nastavio drviti nešto o važnom stjecanju velikog međunarodnog iskustva ove mlade Dinamove generacije, bla, bla, da bi mu odmah potom Mamići priuštili reprizu velikog i važnog osobnog iskustva vritnjaka iz Maksimira.


A onda je na teren istrčao Šeks, s veličanstvenom tvrdnjom kako se izborni poraz HDZ-a može smatrati pobjedom, jer je izvojevan(a) u krajnje nemogućim uvjetima, pod nezapamćenim tsunamijem pritisaka iz medija, oporbe i tko zna koga sve ne. Šeks je u jednome ipak u pravu: tolikom broju sjedalica u Saboru nisu se nadali ni sami hadezeovci, pa se ovakav rezultat uistinu može smatrati i pobjedom, grandioznom čak. A nova bi vlast, osim onime što će je dočekati u škripavim ladicama i crvotočnim ormarima Banskih dvora, trebala biti ozbiljno zabrinuta i nevjerojatno visokim postotkom birača koji su odlučili i dalje, zdravom razumu usprkos, glasati za HDZ.

U istom je intervju Šeks obznanio još jednu pobjedu bez koje se moglo: najavio je da će se Jadranka Kosor na sljedećem izbornom saboru stranke sigurno zadržati na njezinu čelu, jer se nitko drugi od viđenijih hadezeovaca neće ni kandidirati za mjesto predsjednika, nema šanse. To je, jasno, istog trena iziritiralo dio članstva nezadovoljnog izbornom "pobjedom", pa je sad u HDZ-u još veselije. Predsjednica-pobjednica nije se imala kada baviti tim tričarijama, ona je tog dana upravo ostvarivala svoju ključnu ambiciju, ono što ju je jedino i pogonilo zadnje dvije i pol godine: uspjela je doista ući u povijest kao (su)potpisnica sporazuma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Drugim riječima, zemlju na rubu ponora pridružila je uniji u predinfarktnom stanju. Malo tko je konac svoje političke karijere okrunio tako spektakularnim činom, i to uistinu valja priznati kao pobjedu. Kakvu-takvu, između dvaju izbornih poraza (parlamentarnog i unutarstranačkog) ali ipak - pobjedu. Barem na osobnoj razini. Ta joj je razina, uostalom, jedina i bila važna sve ovo vrijeme: da nije, sjetila bi se kako bi bilo baš zgodno i simbolično potpisati sporazum nekom besprijekornom replikom Penkaline pisaljke, a ne kitnjasto pozlaćenim nalivperom dobivenim od poglavara države koja nije članica EU a petlja se u njene poslove i, pored toga, već dvije tisuće godina sa svih strana uzima novac na koji uzvraća tek šupljim simbolima.

Kad već spominjemo Uniju, i ona je tog dana zabilježila svojevrsnu Šeks-Pirovu pobjedu: uspjela je sačuvati euro, ali ne i spasiti ga. Germanija, povišću pritrujena, još dobro pamti kako to izgleda kad se snopovima novonaštampanih novčanica pokušavaju začepiti kanalizacijske cijevi kapitalizma i uspjela je, barem nakratko, spriječiti prijeteću bujicu potencijalne hiperinflacije, ne samo u eurozoni i ne samo u EU. Uspjela je nametnuti kriterij maksimalne odgovornosti prema vlastitom i tuđem novcu kao temeljni kamen neke nove Europe, koja bi sve svoje građane trebala privesti pameti i radu. Ali ne! "Ordnung und Disziplin!!!" cinično su zavikali iz Downing Streeta, pa su jedino Britanci (kao da su baš oni najveći mediteranski linguzi i manjamuktaši!) ostali izvan dogovora o novom ugovoru. Svoga drčnoga premijera isprva su doma dočekali, u najmanju ruku, kao da je inkarnacija admirala Nelsona, ali već sutradan krenule su zabrinute kritike, pa i ostavke u vladi. Mnogima je tamo, čini se, ubrzo na pamet palo pitanje - benti, a što bi bilo da se umjesto nas Njemačka ovako ponijela, da je ona odabrala umjereni izolacionizam umjesto promišljenog i odgovornog integralizma, financijski autizam umjesto fiskalnog spartanstva? A mogla je, jer već 50 posto građana Njemačke ne podupire praksu beskrajnog pomaganja neodgovornim i nezasitnim "nerazvijenim krajevima" Europske unije. Upadljiv je paradoks: među takvima natpolovično prednjače simpatizeri socijaldemokracije i inih lijevih političkih opcija!

A što je tek s pobjeđivanjem u Rusiji? Putin i Medvjedev dojadili su i bogu i narodu, ali ipak su utijesno pobijedili na izborima, ma baš kao da im je Širić sudio. I sad se narod, sit laži i prevara, pobunio. Ali - tko ga predvodi? Ultranacionalisti i turbokomunisti! Policija ih mlati i zatvara kao na traci. Za koga tu navijati, za čiju pobjedu, a? A kKad smo već kod pritvorenika Širića, vrijedi biti skeptičan glede ove pobjedničke euforije zbog uspješnog izleta Maleša, Hrvoja Maleša, u bondovske vode. Nitko razuman ne može vjerovati da je, evo, pravda pobijedila i da će pošteno suđenje na utakmicama odsad uistinu biti besplatno. Sve bitno o toj temi, uostalom, rekao je Mamić u nedjelju ispred Rusanove 13: "Nisam poludio da se stavljam u službu USKOK-a, imam pametnijeg posla". Pametnome dosta.

Ukratko, da parafraziram umornoga epirskoga kralja: još jedan ovakav tjedan i - propali smo.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
19/2/08

bf35, 15.12.11. 11:14

Pazi sad! Ako je netko stručnjak u primanju "vritnjaka", onda je to svakako Jurčić. Makar mislim da bi on, koliko već sutra prihvatio novi Mamićev poziv. Jer "struka je struka, kaj ne, a "vritnjak je vritnjak" :))


registracija
22/3/11

vferari, 18.12.11. 13:08

Ako je jedan novinar tako pesimistički nastrojen prema novoj vladi onda bi trebao i znati koja je to alternativa pa da pouči ovaj neuki narod koji je glasao za ovu opciu i nada se uspjehu bez obzira na naprednog učenog novinara pesimistu od kojeg očekujemo riješenje vjerojatno u obliku bankrota.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika