Objavljeno u Nacionalu br. 839, 2011-12-13

Autor: Robert Bajruši

Milanović iz Čačićevih ruku oteo 3,5 milijarde eura

Iako nema govora o sporu unutar Kukuriku koalicije SDP radi sve kako bi HNS-u ostavio što manje kontrole nad velikim državnim poduzećima i budućim investicijama

Zoran Milanović i Radimir Čačić održali su u petak 9. prosinca relativno kratak, ali uspješan sastanak na kojem su postigli definitivan dogovor o kadrovskom sastavu nove vlade. Prema informacijama kojima raspolaže Nacional, Milanović je upoznao Čačića sa svojom odlukom da ministrima imenuje Orsata Miljenića, Predraga Freda Matića i Tihomira Jakovinu, zauzvrat pristajući da u Vladu uđe i Ivan Vrdoljak, na čemu je inzistirao HNS. Ubrzo je Čačić dao pristanak i zatim je dotad skrivana informacija o sastavu buduće vlade puštena među izvjestitelje dnevnih listova.


Na prvi pogled - a isto u neformalnim razgovorima tvrde i pripadnici vrhova SDP-a i HNS-a - Milanović i Čačić bez većih su se poteškoća dogovorili o novim ministrima i načinu na koji će funkcionirati njihova vlada. Jedini problem bio je zapravo Ivan Vrdoljak, čiji je ulazak u Vladu Čačić zahtijevao gotovo ultimativno i Milanović je naposljetku popustio. "U principu nema neke razlike ima li HNS tri ili četiri ministra", lakonski je objasnio Nacionalov izvor.

No iza relativno lakog dogovora komplicirano se pregovara o tome tko će stvarno voditi novu izvršnu vlast, koju je dio komentatora već proglasio vladom Milanović-Čačić. Ovdje se ne radi o predizbornim optužbama iz HDZ-a u kojima se tvrdilo da će Čačić biti stvarni šef Kukuriku koalicije, nego o kompleksnoj igri u kojoj su SDP-ovci formalno ispunili zahtjeve koji su stizali iz HNS-a, a pritom ipak uspjeli, i to značajno, ograničiti moć svog najjačeg koalicijskog partnera.

Iako to ni slučajno ne žele izgovoriti, kad su navečer 4. prosinca shvatili da su dobili izbore, u SDP-u su se koncentrirali na ograničenje utjecaja koji bi u novoj vlasti mogao imati lider Hrvatske narodne stranke.

Najmanje tri kadrovska rješenja potvrđuju da je Milanović, barem za prvo vrijeme, uspio stvoriti uvjete za smanjenje Čačićeva utjecaja.

Prvo, kao što je Nacional najavio odmah nakon završetka parlamentarnih izbora, imenovao je Branka Grčića potpredsjednikom Vlade u čiji će djelokrug spadati regionalni razvoj, ali i privlačenje novca iz fondova Europske unije. Riječ je o približno 600 milijuna eura u 2012., odnosno 3,5 milijarde tijekom iduće četiri godine, i ta sredstva predviđena su kao pokretačka snaga predviđene obnove velikih dijelova domaće proizvodnje. Čačić je još u proljeće najavljivao da u svom portfelju potpredsjednika Vlade želi i mogućnost raspolaganja sredstvima iz europskih fondova, a sada će to biti puno teže. Premda će koordinirati ministarstvima koja pokrivaju gospodarske djelatnosti, neće imati glavnu riječ u korištenju novca iz Europske unije. Pitanje je i kako će se u Mađarskoj razvijati suđenje Čačiću zbog prometne nesreće koju je izazvao 8. siječnja 2010. U sudaru su, na žalost, poginule dvije osobe i postoji realna mogućnost da bude osuđen na zatvorsku kaznu, što bi dovelo do njegova povlačenja iz izvršne vlasti. HNS-ov problem je to što Ivan Vrdoljak i Dragan Kovačević nemaju političku snagu, a ni organizacijske sposobnosti kao Čačić, i u slučaju osuđujuće presude teško će moći prezeti položaj potpredsjednika Vlade. Zasad su to špekulacije, ali u takvim okolnostima Grčić bi, možda, dobio još važniju ulogu nego sad. Drugo, Milanovićeva odluka da Ministarstvo poljoprivrede zadrži unutar SDP-ove kvote također bitno reducira snagu HNS-a u novoj vladi. Čačić je tražio resor poljoprivrede jer se u sklopu njega nalaze dva megapoduzeća, Hrvatske vode i Hrvatske šume. Da je Vrdoljak postao ministar, HNS bi dobio kontrolu i nad tim tvrtkama i zato su u vrhu SDP-a decidirano odbijali takvu mogućnost. Još u ponedjeljak, 5. prosinca, jedan od najbližih Milanovićevih suradnika je u razgovoru za Nacional decidirano odbacio mogućnost da Vrdoljak postane ministar poljoprivrede i najavio da je taj resor predviđen za nekog od socijaldemokratskih političara iz Slavonije. U petak je postalo jasno da je mislio na Tihomira Jakovinu, bliskog suradnika Igora Dragovana, tajnika SDP-a i vjerojatno budućeg šefa stranačkog kluba u Hrvatskom saboru.

Treće, osnivanjem Ministarstva malog poduzetništva, kojim će upravljati Gordan Maras, također je smanjen Čačićev utjecaj. Osim toga, Zlatko Komadina, novi ministar prometa i infrastrukture, ovih je dana preko Novog lista pustio informaciju prema kojoj bi njegovo ministarstvo trebalo biti nadležno za Janaf, još jedno od najsnažnijih javnih poduzeća u državi. Komadini je sigurno bila poznata nedavna Čačićeva izjava da će pod njegovu nadležnost potpasti Hrvatska eletroprivreda, ali i Janaf. Ovaj primjer, u najmanju ruku, pokazuje da će idućih mjeseci unutar vladajuće koalicije biti dosta važnih pitanja oko kojih će se Milanović i Čačić boriti za utjecaj. Dakako, sve ovo ne znači da su odnosi između SDP-a i HNS-a, a posebno Milanovića i Čačića, u krizi, ali u tjednu nakon izbora vidjelo se da obje stranke pokušavaju uzeti što više mogu. Iz SDP-ove perspektive, Čačićićevi zahtjevi su megalomanski jer ionako su on i njegova stranka dobili jako puno. U Saboru, zahvaljujući koaliciji sa socijaldemokratima, HNS umjesto dosadašnjih šest sada ima 14 zastupnika, dok će u Vladi imati četiri predstavnika, plus to što će svoje ljude instalirati i u sva ministarstva i brojna javna poduzeća i državne agencije. U prvom redu, Vesna Pusić i Radimir Čačić imat će iznimno važne položaje u budućoj vlasti, a sve na temelju statusa strateških partnera. Da nisu koalirali s SDP-om, u HNS-u bi vrlo teško uzeli ovako velik dio vlasti.

Uostalom, koliko god su HNS i SDP saveznici, toliko su i konkurenti. U iduća dva ili tri mjeseca moraju dogovoriti raspodjelu funkcija u javnim tvrtkama i agencijama, što je strateški važno na dulji rok. Lokalni izbori će biti za godinu i pol i na njima će, po svemu sudeći, nastupiti odvojeno, a dosadašnja iskustva pokazuju da su u manjim sredinama najbolje prolazile stranke čiji su kadrovi kontrolirali tijek novca. Među ostalim i zato je važno tko će kontrolirati Hrvatske šume, HEP i jadranske luke, jer tako utječe i na investranje u lokalnim sredinama. Izborni rezultati osigurali su najbolju poziciju SDP-a, ali i u HNS-u očekuju puno.

Sve ovo ne znači da je u pitanju funkcionalnost Kukuriku koalicije. Upravo suprotno, podatak da je sastav Vlade dogovoren u samo nekoliko dana pokazuje da su Milanović i Čačić zasad suglasni o načinu djelovanja njihove koalicije. Uz diskretno škopljenje Čačićevih zahtjeva.

Vezane vijesti

Rasprodaja i u nacionalnim parkovima

Rasprodaja i u nacionalnim parkovima

U sklopu nove politike upravljanja nacionalnim parkovima i parkovima prirode potiho se priprema i nova privatizacija. Ministarstvo zaštite okoliša i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika