Objavljeno u Nacionalu br. 839, 2011-12-13

Autor: Marko Biočina

Osoba tjedna

Pupovčeva 'eliminacija govora mržnje'

Politika je pragmatična disciplina, a konačni izborni rezultat može biti opravdanje Pupovčeva makijavelizma, no zato sada krajnje licemjerno zvuči njegova izjava da je uvjet SDSS-a za sudjelovanje u vladi "eliminacija govora mržnje".

"Očekujemo da i u novoj vladi budemo u nekoj koaliciji", ispričao je prije nekoliko dana u intervjuu za beogradske Večernje novosti Milorad Pupovac, u maniri iritantnog susjeda koji se sam pozove na tuđi tulum ili proslavu. No politička pozicija SDSS-a danas upravo je takva. Tri garantirana mandata na srpskoj manjinskoj listi u aktualnom duolitnom političkom okruženju Pupovca i njegove suradnike stavljaju u poziciju vječnog koalicijskog partnera, kojega nitko u stvari ne želi niti može bez njega.

Takva situacija dodatno je poduprta vješto plasiranim medijskim spinovima o tobožnjoj demokratskoj vrijednosti sudjelovanja manjina u vlasti, iako je SDSS-ova praksa vječnog koaliranja s izbornim pobjednicima puno bliža obilježjima totalitarističkih, a ne demokratskih sistema. Zahvaljujući svom specijalnom statusu SDSS je, uz Furija Radina, jedini HDZ-ov koalicijski partner koji je faktički prošao nekažnjeno za sve krimene bivše vlade - iste one zbog kojih je sam HDZ ostvario najslabiji rezultat u povijesti, HSS spao na jednog zastupnika, a HSLS prestao biti parlamentarna stranka. SDSS je preživio temeljem izdašnih Vladinih financijskih ustupaka srpskoj manjini, a zbog kojih je Pupovac bio spreman previdjeti i povremene fašističke istupe Josipa Đakića.

Dakako, politika je pragmatična disciplina, a konačni izborni rezultat može biti opravdanje Pupovčeva makijavelizma, no zato sada krajnje licemjerno zvuči njegova izjava da je uvjet SDSS-a za sudjelovanje u vladi "eliminacija govora mržnje". Iz poštovanja prema 96 posto građana koji nisu imali priliku glasati ni za niti protiv njega, Pupovac bi se barem mogao suzdržati od toga da sam sebe nominira u Vladu. Ionako će to morati učiniti Zoran Milanović.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

registracija
10/7/09

Anemona, 13.12.11. 02:37

Ovaj politicki lisac i kameleon stvarno zivcira i bahatoscu i cmizdrenjem.
Ljigavac obicni.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 13.12.11. 06:30

Lopovčina!


registracija
30/11/10

jato, 13.12.11. 07:16

Srbenda


registracija
25/6/10

vidra, 13.12.11. 07:55

Zašto za njega osobenost "makijavelista", kad smo već davno njemu prišili naše lijepe hrvatske riječi i za čudo Božje svi se slažemo u tome, a to su; ulizica, lažov, lukavac, mrzitelj svega što je hrvatsko ( a živi u Hrvatskoj), veliki politički glumac, i t.d.


registracija
25/6/10

vidra, 13.12.11. 08:21

Zaboravio sam još jednu veliku njegovu osobinu, a to je POLITIČKI TRGOVAC. Ako Milanović nasjedne njegovom ulizivačkom i trgovačkom karakteru, onda je stvarno mulac.


registracija
20/2/10

nulajedan, 13.12.11. 08:56

manjinama bi cilj trebao biti integracija u hrvatsko društvo a ne daljnja getoizacija što sdss upravo radi, glupost je da bi manjine trebale biti u vlasti


registracija
30/12/08

csiki, 13.12.11. 09:24

Ne znam ko cini getoizaciju vlada ili SDSS kada srbi nemaju skoro nikakvih prava sto se tice skolovanja, povratak, povratak imovine itd Nigde nisam video ni jedan natpis naziv ulice na cirilice dok u Srbiji hrvati imaju svoje skole novina radio pozoriste a imaju svojeg predstavnika u vladi. Oni imaju pravo na to a ne "glupost je da manjine trebale biti u vladi"


registracija
1/12/10

liberty, 13.12.11. 09:25

81 zastupničko mjesto osvojenim na parlamentarnim izborima svakom realnom čovjeku govori da post koaliranje sa bilo kim nije potrebno...

pupovac zapravo računa na milanovićevu milost da se ovaj uhljebi na još četiri godini i ja se iskreno nadam da te milosti neće biti...

nek se drži svojih hdz-njara s kojima je uništio svaku principijelost politike o kojoj toliko trabunja


registracija
20/2/10

nulajedan, 13.12.11. 10:44

ko god sebe smatra manjinom taj je automatski getoiziran svugdje u svijetu, realnost je surova ali preostali srbi u hr će se prije ili kasnije početi izjašnjavati hrvatima jer će im tako biti lakse u životu, da odes u ameriku postao bi amerikanac prije ili kasnije


registracija
21/4/11

spBN, 13.12.11. 11:04

@nulajedan, ljubi ga majka kak si pametan.jel to savijet svim manjinama svijeta!?


registracija
14/1/11

kutuzov, 13.12.11. 14:39

Zasto bi za boga miloga itko normalan isao koalirati s prononsiranim dousnicima kao sto su Milorad Pupovac, Slobodan Platisa, Vojislav Stanimirovic, Slobodan Uzelac i ostali. Kad SDP ustanovi vlast moci ce kontrolirati kompletne sluzbe i MUP i kog ce im vraga potroseni dousnici?! Kompletan SNV uz nekoliko casnih iznimaka na nizim nivoima su dousnici. SDSS isto tako.


registracija
26/10/11

eezy, 13.12.11. 15:45

@Casiki, a gdje ćete Vi to vidjeti natpise na čirilici? U Lausanne??? Kad ste zadnji put bili u Trpinji, Boboti, Veri? Znadete li da napr. da u Vukovaru postoje školski programi na srpskom jeziku??? Kolega mi priča da ih srpska djeca ignoriraju. Nego, okanite se komentiranja na hrvatskim portalima ili se barem malo informirajte.
Na kraju budite tako pošteni i samo na trenutak usporedite tu vašu predivnu demokratsku Švicarsku i Lijepu našu pa, stavite prst na čelo, razmislite jedan trenutak…
Kod nas bi rekli:"Počist prvo u svom dvorištu!"


registracija
26/10/11

eezy, 13.12.11. 15:52

SDSS će biti u vladi!!! Tko je ze opkladu?


registracija
13/12/11

dragovoljac1969, 13.12.11. 18:12

Čemu uopće prestavnici manjina i diaspore u saboru samo su teret proračunu, što se mene tiče ja ukinuo


registracija
13/12/11

dragovoljac1969, 13.12.11. 18:18

Čemu uopće prestavnici manjina i diaspore u saboru samo su teret proračunu, što se mene tiče ja bih ukinuo XI i XII izbornu jedinicu, a broj zastupnika sveo na 100.


registracija
30/12/08

csiki, 13.12.11. 21:37

eezy dosta cesto idem i u RH i u Srbiju i znam sta pricam ono sto Vi tvrdite samo je na papiru i skoro svaki komentator tvrdi da nisu potrebni manjine sta je to ako nije sovinizam nacionalkizam taj sigurno nije se osetio da je stranac u svojoj otadzbini. Zar tako treba misliti i o bunjevcima u Backoj u Pecuju ili mozda bosanskim hrvatima ili o njima drugacije mislite. A sto se tice skolskog programa u Vukovaru imao sam cast da ga vidim "nesto" to je za zaj..... srba i nazalost i dece


registracija
30/11/10

jato, 13.12.11. 22:39

Dok je vrba biti će i srba


registracija
30/12/08

csiki, 13.12.11. 23:45

jato bez komentara to je dokaz sta je postala RH zao mi je


registracija
12/1/11

bozhidar, 13.12.11. 23:48

u canadi i u u.s nema manjinskih prava osim prava da hrvati, srbi, nijemci, italijani, kinezi, skoti, irci, palestinci, et al imaju pravo da u svom trosku promicu njihove doticne jezike, muziku, pjesme, pismo, a kad dodje rat, recimo, izmedju u.s i kine, kinezi brane u.s u istoj mjeri kao ostale skupine naroda.
srbi u hr nisu od 20tog htjeli ratovati za zemlju u kojoj su zivjeli.
ali ne samo to, nego su se cak i zaratili protiv vlastite domovine, te u korist jedne strane drzave. i to kad hr nije imala vojsku niti tesko oruzje.
podsjetimo se da su canada i u.s internirali sve japance '41ve, iako so bili vrlo odani svojim ticajucim zemljama.
da smo mi bili u mogucnosti internirati sve seoske srbe [pa i poneke iz gradova ili gradica] JA ne bi hr ni napala, pa i ako bi, bilo bi mnogo manje stradanja i za srbe i za nas
a sto je radio u to vrijeme pupovac?

ali ipak ne odobravam sto su radili glavas i mercep. ti su ucinili veliku stetu hrvatskoj.
hvala


registracija
14/12/11

tratincica09, 14.12.11. 00:26

Bozhidare, a kako bi bilo kad bi izbio rat izmedju hrv i usa, pa da americki hrvati brane usa a mozda cak i napadnu hrv? Po vasim gore navedenim kriterijima to bi moralo tako bit!! Zalosno!!


registracija
12/1/11

bozhidar, 14.12.11. 01:08

tratincica,
ako bi canada napala hr---i to pod bilo kojim uslovom ili za bilo koju svrhu, ja bih to osudio.

ako bi hr napala canadu [bez obzira zasto] a ja bio potrebam da se borim protiv toga napada, ja bih se borio protiv te hr.
ali, ipak ne vjerujem da bi dobro obavjesten hr narod ikad napao i bosnu [tudjman/hdz da] a kamoli u.s ili canadu.

ja polazim od nacela da ni jedna zemlja nema pravo da napadne bilo koju drugu zemlju uz bilo koju racionalizaciju [davanje razloga].
ukoliko vodtsvo jedne zemlje cini zlocine, onda treba kazniti samo vodstvo a ne cjelokupni narod a rat bas to prestavlja: kaznjavanje mnogih nevinh dusa.
vodsvo se moze kazniti na vise nacina: raspisati tjeralice za njih ako se sami ne pojave na medjunarodni sud, organizirati lov na njih, usmrtiti ih ako je potrebno, dati novcanu nagradu za njihova ubijstva ili hapsenja, itd.

da je nato to uradio ili dozvolio u slucaju hussein saddama, nato ne bi nikad napao iraq i prouzrocio od 300k do 1miljon ubijstva.
ali je njima trebap rat, ti nu je uvijek bila jedina opcija a nikad posljednja.
u slucaju milosevica evropa to nije htjela da uradi; t.j. da zaprijeti milosevicu&co da ce ih stici svjetska pravda ako povedu rat protiv slovenjie hr, bosne, i kosova. pa je i zato i pove o sve te ratove.
a sto bi kostalo evropu da makar to uradi?


registracija
14/4/07

sabo, 14.12.11. 03:56

..., da, da, niko ga ne trazi, ali ga niko i ne odbja, jer dvica a pogotovu trica (3 glasa) je uvek prihvatljiva brojka za u "lonac"da je gusci buckuris od vlasti u kojoj bi se mogao naci i hrvat ne katolik....! ?
...., "nisam lep al' sam neophodan", porucuje patak Dača sa šolje za KA(sa "h" ili "f", ili bez oboje, a sa "v" da ne bude svađe...)VU....!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika