13.12.2011. / 07:32

Autor: Hina

Kanada objavila da se povlači iz Kyoto protokola

Kanada je u ponedjeljak postala prva država koja je objavila da se povlači iz Kyoto protokola o ograničavanju emisije stakleničkih plinova zadajući tako i na simboličnoj razini udarac globalnom sporazumu koji nije zaživio u punoj mjeri zbog toga što ne obvezuje glavne svjetske zagađivače na korake prema zaštiti okoliša.

Kanada se prva povukla iz Kyoto protokolaKanada se prva povukla iz Kyoto protokolaKanada je u ponedjeljak postala prva država koja je objavila da se povlači iz Kyoto protokola o ograničavanju emisije stakleničkih plinova zadajući tako i na simboličnoj razini udarac globalnom sporazumu koji nije zaživio u punoj mjeri zbog toga što ne obvezuje glavne svjetske zagađivače na korake prema zaštiti okoliša.

Ministar okoliša Peter Kent objavio je to nakon što se vratio iz Durbana gdje je sudjelovao u radu konferencije o klimatskim promjenama na kojoj je dogovoreno da se važenje protokola iz kyota produlji na pet godina i izradi novi dogovor kojim bi se najveće zagađivače, poput Indije i Kine koje uopće nisu obuhvaćene Kyoto protokolom, prisililo da ograniče emisiju stakleničkih plinova.

Kanada već dugo prigovara da protokol iz Kyota nije realan baš zato što isključuje mnoge značajne zagađivače.

"Kao što smo kazali Kyoto je za Kanadu prošlost... Aktiviramo naše pravo da se i formalno povučemo iz Kyota", kazao je Kent novinarima po povratku iz Durbana ne precizirajući kad će se to i učiniti.

Kanadska vlada, koja ima bliske odnose s energetskim sektorom, kaže da bi Kanada morala platiti kaznu od oko 13,6 milijarda dolara zbog toga što do kraja sljedeće godine neće postići ciljano smanjenje emisije stakleničkih plinova.

"Kanada bi morala, radi ispunjenja ciljeva iz Kyota za 2012. godinu, ukloniti sve kamione, terence, traktore, ambulantna i policijska vozila sa svih kanadskih cesta", kazao je Kent.

Kanadske udruge za zaštitu okoliša odmah su tu najavu proglasile nacionalnom sramotom.

Vezane vijesti

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Pri padu pozornice podignute u parku u Torontu za koncert britanske rock-skupine Radiohead poginuo jedan član tehničke ekipe, objavila je policija.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika