13.12.2011. / 07:45

Autor: Hina

Obama: Iz Iraka odlazimo "uzdignutih glava"

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je obilježio kraj gotovo devetogodišnjeg američkog rata u Iraku, govoreći na zajedničkoj konferenciji za tisak s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem kako će posljednji američki vojnici ove godine "uzdignutih glava" napustiti Irak.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je obilježio kraj gotovo devetogodišnjeg američkog rata u Iraku, govoreći na zajedničkoj konferenciji za tisak s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem kako će posljednji američki vojnici ove godine "uzdignutih glava" napustiti Irak.

Obama ovoga tjedna trči svojevrsni "pobjednički krug", pokazujući da je ispunio predizborno obećanje o okončanju rata, koji će uistinu završiti kada 6.000 preostalih vojnika napusti Irak do 31. prosinca. U subotu je vojnicima zahvalio na službi na godišnjem meču u američkom nogometu između momčadi vojne i mornaričke akademije, a u srijedu će on i prva dama Michele Obama posjetiti vojnu bazu Fort Bragg u Sjevernoj Karolini, gdje će govoriti o završetku rata u Iraku, izvijestila je TV mreža CBS News.

"Ovo je sezona dolazaka kući. Vojne obitelji diljem Amerike okupljaju se za blagdane", rekao je Obama u ponedjeljak u Bijeloj kući, na zajedničkoj konferenciji za tisak s iračkim premijerom Malikijem.

Obama i Maliki u ponedjeljak su razgovarali o strateškim odnosima između dviju zemalja, koje je Obama opisao kao "ravnopravno partnerstvo na temelju zajedničkog interesa i međusobnog poštovanja". Opisujući Irak kao "suverenu, samostalnu i demokratsku državu", Malikiju je kazao da će njegova zemlja u SAD-u imati "jakog i trajnog partnera u Sjedinjenim Državama".

Unatoč Obaminoj pozitivnoj retorici, povlačenje američkih vojnika dolazi u vrijeme kad nije jasno može li Irak održavati svoju sigurnost i zdrav politički sustav dok Iran nastoji proširiti svoj utjecaj u Iraku i regiji kao cjelini. I Iran i Irak su većinski šijitske zemlje, a postoje i veze između političkih elita dviju zemalja, tako da nije jasno hoće li Irak postati utočište za američke neprijatelje jednom kada američke snage napuste tu zemlju, navodi CBS News.

Predsjednik Obama izjavio je u ponedjeljak da se "Irak suočava s velikim izazovima, ali današnjica odražava impresivan napredak koji su Iračani ostvarili".

On je istakao da Iračani i dalje "rade" na izgradnji "učinkovitih, neovisnih i transparentnih" institucija.

"Naš je cilj jednostavno osigurati da Irak uspije", kazao je Obama dodajući da uspješni Irak, koji ujedinjuje različite etničke skupine pod jednom vlasti, može biti model za cijelu regiju.

Maliki je rekao da je Irak uspostavio demokratski politički proces te da "vodi vanjsku politiku u kojoj se ne miješa u poslove drugih, ali niti ne dopušta drugima da se miješaju u njegove poslove".

Iako američke postrojbe napuštaju zemlju, SAD ima najveće veleposlanstvo na svijetu u Bagdadu s više od 15.000 ljudi stacioniranih u kompleksu, što je pitanje postavljeno dvojici čelnika u ponedjeljak. Maliki je rekao da se raspravlja o veličini američkog veleposlanstva, što je strateški resurs za Sjedinjene Države u regiji.

"Mi ne želimo ostaviti velike otiske u Iraku", rekao je Obama ali je dodao da SAD želi zadržati "vrlo aktivan" odnos između oružanih snaga dviju zemalja "u smislu obuke i pomoći".

Prema navodima State Departmenta u veleposlanstvu u Bagdadu ostaje 1,700 diplomata, te policijskih, gospodarskih, agronomskih i drugih stručnjaka. Pored toga 5.000 suradnika pod ugovorom brinut će za sigurnost diplomatskog i stručnog osoblja, te još 4.500 koji će služiti u drugim ulogama, kao što je pomoć u medicinskim i drugim službama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika