13.12.2011. / 09:14

Autor: Hina

Abdić izlazi na slobodu u ožujku 2012.

Povjerenstvo za uvjetni otpust odlučilo je da Fikret Abdić izlazi na slobodu u ožujku 2012., izvijestila u ponedjeljak kasno navečer Hrvatska televizija.

Fikret AbdićFikret AbdićPovjerenstvo za uvjetni otpust odlučilo je da Fikret Abdić izlazi na slobodu u ožujku 2012., izvijestila u ponedjeljak kasno navečer Hrvatska televizija.

Povjerenstvo za uvjetni otpust u ponedjeljak navečer je više od tri sata zasjedalo u Puli i raspravljalo o tome hoće li uvjetno pustiti na slobodu Fikreta Abdića, koji u Puli izdržava 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina počinjenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini.

Povjerenstvo niti sad, kao ni prije tri mjeseca, kada je također zasjedalo u Puli, nije svoju odluku obznanilo novinarima koji su čekali ispred pulskog zatvora.

Povjerenstvo za uvjetni otpust čine dva člana Vrhovnog suda, te po jedan član državnog odvjetništva, Središnjeg ureda za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa te predsjednik suda pod čijom je ingerencijom zatvor u kojem osuđenik izdržava kaznu.

Kćerka Fikreta Abdića, Elvira Abdić Jelenović, izrazila je, gostujući u Dnevniku 3, zadovoljstvo odlukom Povjerenstva i zahvalila je Hrvatskoj televiziji što ih je "obavijestila o toj bitnoj informaciji za obitelj ali i za tisuće građana zapadne Bosne".

Dodala je kako će se Fikret Abdić po izlasku iz zatvora ponovno vratiti poduzetništvu te kako joj je jutros telefonski poručio da se "njegov svijet zove Agrokomerc te kako živi u svome svijetu."

Pred pulskim zatvorom u znak potpore Fikretu Abdiću su bili i članovi Demokratske narodne zajednice iz BiH predvođeni predsjednikom Rifatom Dolićem.

Inače, obitelj Fikreta Abdića imala je pritužbe zato što „od rujna nije izlazio na vikende i nije išao u grad, a obitelj nije uspjela dobiti ni posjetu bez nadzora“, te su u vezi s tim zatražili zaštitu pučkog pravobranitelja.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić rekao je da je od Zatvora u Puli dobio dva odgovora tijekom studenog koji se odnose na predstavke obitelji Abdić. Iz odgovora proizlazi da „izvanzatvorske pogodnosti nisu utvrđene“, tj. da Abdiću nije odobren zahtjev o „puštanju u mjesto uz posjetitelja“, a da je upravitelj tako odlučio „vođen sigurnosnom procjenom policijskog USKOK-a“, kazao je Malčić za Hinu, dodajući da je o tome 9. prosinca dopisom obavijestio obitelj Abdić uz savjet da se jave nadležnom sucu izvršenja.

U ponedjeljak prije sjednice Povjerenstva, predsjednik Županijskog suda u Puli Iztok Krbec je na pitanje je li točna pritužba obitelji da on kao sudac izvršenja Abdića nikada nije posjetio u zatvoru, odgovorio da on nije jedini sudac izvršenja, te da je točno samo to da „se redovito jednom godišnje organizira obilazak zatvora s posjetom svim zatvorenicima, a ako zatvorenik traži razgovor organizira se i razgovor“.

Fikret Abdić je na karlovačkom Županijskom sudu u srpnju 2002. osuđen zbog ratnog zločina na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina. Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.

Abdiću, državljanin BiH i Republike Hrvatske, puna kazna trajala bi do 6. lipnja 2016. godine.

Vezane vijesti

Babo se ne javlja sudu

Babo se ne javlja sudu

Fikret Abdić (73) zvani Babo, koji je nakon deset odsluženih godina zbog ratnog zločina nedavno pušten na slobodu, već je dva puta propustio javiti… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 13.12.11. 09:49

Trebao je praviti cirkuse kao neki veliki domoljubi, davno bi već bio vani.


registracija
12/6/11

ozmyster, 27.12.11. 23:36

"Ne bojim se palice, ne bojim se tamnice, ne bojim se smrtne kazne! Jer se borim za pravu stvar". Govori je jenom ovaj veliki gospdin!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika