13.12.2011. / 15:16

Autor: Hina

Slučaj Majić

Utjerivanje psihijatrije u aktivističke kosti

"Postavlja se pitanje da li kao pojedinac imam pravo dopustiti sudu da ne radi svoj posao i tako me ponižava", zapitao je Majić istaknuvši da suca nisu zanimali motivi slanja zastave već samo psihijatrijsko vještačenje.

Kuća ljudskih prava osudila je danas narušavanje ljudskih prava predsjednika Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tončija Majića kao i ponašanje nadležnih institucija prema tom aktivistu koji je u znak prosvjeda što pravosuđe već 30 godina nije riješilo odštetnu parnicu zbog prometne nesreće poslao poderanu hrvatsku zastavu predsjedniku Ivi Josipoviću i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Tonči Majić je na današnjoj konferenciji za novinare podsjetio da je jučer uhićen u Splitu, nakon čega je u "marici" dovezen u Zagreb. Županijski sud u Zagrebu je, kazao je, izdao nalog za psihijatrijsko vještačenje temeljem članka 76. Kaznenog zakona (obavezno liječnje od ovisnosti) a čime se neopravdano imputiralo da sam alkoholičar i narkoman. Sada je, kazao je, Županijski sud bez objašnjenja odustao od tog zahtjeva i opredijelio se za članak 75. o obaveznom psihijatrijskom liječenju.

"Postavlja se pitanje da li kao pojedinac imam pravo dopustiti sudu da ne radi svoj posao i tako me ponižava", zapitao je Majić istaknuvši da suca nisu zanimali motivi slanja zastave već samo psihijatrijsko vještačenje.

Majić ističe da je odbio to vještačanje, kojemu je cilj da ga se osramoti i diskreditira kao osobu, najavivši da će u Splitu pokrenuti kazneni postupak protiv suca i tužilaštva koji stoje iza kleveta. Apsurdnim drži i da ga je predsjednik Josipović, kojem je poslao poderanu zastavu, prošloga tjedna zvao na prijem u povodu Dana ljudskih prava.

Voditeljica Documente - centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič drži da se radi o povredi ljudskih prava Tončija Majića, dodajući da represija koja se koristi protiv Majića jest nešto što zakon predviđa, ali je i oblik pritiska na aktiviste za ljudska prava. Drži kako se taj slučaj ne može razdvojiti od Majićeva djelovanja 90-tih, kada je puno činio na tome da se utvrde činjenice u "slučaju Lora" i u istraživanju ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima te zalaganja da se ti zločini procesuiraju.

Komentirajući "osebujnu" akcija slanja poderane zastave, kazala je da se radi o legitimnoj akciji te privlačenju pažnje na slučaj koji se morao okončati nakon više od 30 godina.

Po riječima predsjednika Građanskog odbora za ljudska prava Zorana Pusića, mnoge indicije ukazuju da se Majićev proces ne oteže samo zbog sporosti pravosuđa već je vezan za njegove aktivnosti u "slučaju Lora", gdje je on jedan od najzaslužnijih što je pravosuđe prihvatilo taj "vrući krumpir".

Govoreći o "slučaju Lora", Majić je kazao da je on jedinstven po tome što je "oko 100 svjedoka pristalo doći iz BiH da svjedoče, međutim, izgleda da to Hrvatska ne želi čuti". "Lora 1 bila je velika prevara, a Lore 2 neće ni biti", zaključio je.

Bajiću bi odgovaralo da se umanji moj ugled te u pitanje dovede i psihičko zdravlje, čime bi moja pozicija bila oslabljena, ocijenio je. "Bajić skreće pogled i ne vidi ništa", ocijenio je Majić dodajući da postoje "ružni dokumenti iz vojne policije u Šibeniku koji govore o Bajićevoj ulozi u slučaju Lora".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.12.11. 15:55

Zašto mi nemamo nekog ovakvog na čelu DORH-a umjesto onoga srolje Bajića?Mislim da bi i predsjednik trebao reći jednu pametnu,neuvijenu u vezi ovog slučaja i uopće u vezi slučaja Bajić koji je Hrvatsku tako teško pogodio.Dokad će nas taj tip vozati?
MAJIĆU DRŽI SE.


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.12.11. 16:00

Valja ovdje dodati, da je u inkriminirano vrijeme Lore zamjenik državnog odvjetnika ŽDO Split bio upravo Mladen Bajić!

Očito se Majić zajedno sa svojim Štrbcem zaigrao previše, pa namjesto do sada poželjnog igrača, postao progonjena zvijer!

Tko se mača laća, od mača i gine!


registracija
11/1/10

fluid, 13.12.11. 16:55

Zvonko ti zaista ponekada uspiješ iznenaditi i prevazići samoga sebe ! Ja bih sa tobom vjerovatno mogao popiti kavu.Rakijom nebismo smjeli nazdraviti.


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.12.11. 22:03

fluid,

šta sam opet zgriješio? Reci! Odmah ću se pokajati!

Nadam se da vjeruješ u praštanje!?


registracija
11/1/10

fluid, 14.12.11. 00:40

Zvonko@ A Zvonce,lako je što ću ti ja oprostiti !Ti znaš da je glavni problem kako sam sebi oprostiti. Dakle ,kava može ali rakiju nikako !Neka to bude sve.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika