13.12.2011. / 15:47

Autor: Tanja Simić

SAD

Poljoprivredna renesansa niknula iz krize

Očekivana prodaja žitarica ove godine premašit će prihod od 200 milijardi dolara prvi put u američkoj povijesti, a dvoznamenkasti rast se očekuje u trgovini stokom

IlustracijaIlustracijaDok većina Amerikanaca strahuje od recesije dvostrukog dna, američki poljoprivrednici zadovoljno trljaju ruke - zahvaljujući visokim cijenama žitarica, stoke i obradive zemlje te velikoj globalnoj potražnji za kukuruzom korištenog u proizvodnji etanola, američki farmeri profitiraju kako nisu desetljećima. Očekuje se da će njihova zarada ove godine biti 28 posto veća nego lani te da će dosegnuti 100.9 milijardi dolara, objavilo je američko Ministarstvo poljoprivrede. Očekivana prodaja žitarica ove godine premašit će prihod od 200 milijardi dolara prvi put u američkoj povijesti, a dvoznamenkasti rast se očekuje u trgovini stokom.

Takva predviđanja vrijede i za budućnost: sve veća potražnja za hranom u Kini, Indiji i ostalim zemljama u razvoju te glad za kukuruzom korištenim u proizvodnji etanola neprestano podižu cijene hrane i poljoprivredu čine profitabilnom. Tako je sve više američkih farmera koji su ove godine otplatili kredite za traktore i ostale strojeve i do godinu dana ranije od planiranog ili su dodatnu zaradu uložili u tehnološka unapređenja. "Upravo proživljavamo najbolja vremena", kaže agrarni ekonomist sa Sveučilišta Nebraska u državi Lincoln.

Doduše, ne dijele svi američki farmeri ista iskustva, nekima su suša i jak vjetar uništili nasade soje i kukuruza, ali i to je utjecalo na rast cijena žitarica i pogodovalo onima koji su imali dobru žetvu. "Izvukli smo duži kraj u cijeloj ovoj situaciji", kaže Jeff Reinking, farmer iz Iowe, koji je ove godine imao takvu zaradu da je otplatio sve dugove te dio čak odvojio i za štednju. "Za mene ovo je bila najbolja godina", rekao je.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 13.12.11. 16:48

Samo moramo znati da "farmeri" u Americi mjere svoja imanja u kvadratnim kilometrima, pa njima i najmanje povečanje cijena donosi velike zarade, za razliku od naših poljoprivrednika na poštanskim markama zemlje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika