14.12.2011. / 11:35

Autor: Nacional.hr

Zet španjolskoga kralja nezakonito 'izvlačio' novac

Tvrdi se kako je Urdangarin od 2004. do 2006. godine izvukao novac namijenjen promociji turizma i prebacio ga na svoje tajne račune u Velikoj Britaniji i Belizeu

Iñaki Urdangarin (Wikipedia)Iñaki Urdangarin (Wikipedia)Zet španjolskoga kralja Juana Carlosa I, Iñaki Urdangarin, odstupio je sa službenih dužnosti zbog afere za utaju poreza i nezakonito bogaćenje, izvještava tportal.

Slučaj se već provlačio kroz medije neko vrijeme, a napisi sumnjiče i kraljevu kćer Cristinu, koja se 1999. godine udala za nestašnog Urdangarina. S pozicija odstupilo je još nekoliko djelatnika kraljevske kuće.

Tvrdi se kako je Urdangarin od 2004. do 2006. godine izvukao novac namijenjen promociji turizma i prebacio ga na svoje tajne račune u Velikoj Britaniji i Belizeu. Dio novca navodno je dobivao i zloupotrebom imena svoje supruge, a radi se o svoti od oko osam milijuna eura. Sumnja se kako je Urdangarin bio povezan s konzervativcima koji su bili vlast na otocima Baleares kada je Urdangarin od njihove stranke Partido popular dobivao novac za svoju neprofitabilnu zakladu iz koje je sebi priskrbljivao nezakonitu zaradu.

Španjolski mediji prenose kako je kralj 'ogorčen' i kako bi mogao preustrojiti kraljevsku obitelj, odrediti ovlasti te čak razvlastiti princezu Cristinu. Dodajmo kako zakon točno propisuje koji se članovi kraljevske obitelji uzdržavaju novcem poreznih obveznika, ali se zauzvrat od njih očekuje primjereno, najodličnije ponašanje.

Urdangarin iako 'medijski razapet' do samog kraja uživao je potporu dvora, no sad je u rukama španjolskog pravosuđa. Skandal bi u pitanje mogao dovesti i godišnji proračun za kraljevsku obitelj. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, izjavio je kako je 'važno poštivati kralja, španjolsku ustavnu monarhiju, ali i institucije pravosuđa'.

Vezane vijesti

Redknappa do kraja dana očekuje presuda

Redknappa do kraja dana očekuje presuda

U tijeku je 12. dan suđenja menadžeru Tottenhamove nogometne momčadi Harryju Redknappu, koji je na optuženičkoj klupi zbog sumnje u utaju poreza… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika