14.12.2011. / 13:01

Autor: Deutsche Welle

Dug put Rusije u WTO

Osamnaest godina su trajali pregovori o pristupu Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Konačno, Rusija bi trebala postati 154. članica, ali su i pregovori pokazali da ni svima u Rusiji nije baš stalo do članstva.

Vladimir Putin i Dmitrij MedvedevVladimir Putin i Dmitrij MedvedevOvog četvrtka (15.12.) bi ministarsko vijeće Svjetske trgovinske organizacije trebalo izreći preporuku da Rusija pristupi toj organizaciji. Tako bi negdje od sredine sljedeće godine i najveća zemlja našeg planeta postala punopravna članica ove organizacije, makar su pregovori počeli još davne 1993. godine.

Ruski "biznis"

Razloga za tako duge pregovore je bilo i u Rusiji i u svjetskoj zajednici. Jer koliko god da su mnoge svjetske tvrtke požurile u Rusiju nakon sloma socijalizma, tako su i mnoge od njih vrlo brzo shvatile da se "biznis" u Rusiji sklapa ili na "ruski način" - ili nikako. A taj "ruski način" u pravilu je značio korupciju, nepotizam i zaštitu ruskih, nekad državnih tvrtki, a sada poduzeća u vlasništvu ruskih tajkuna bliskih Kremlju. Naravno da takvim, u pravilu zastarjelim pogonima, nipošto nije bilo u interesu da Rusija pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i da dobiju slobodnu konkurenciju iz inozemstva.

Rolf Langhammer iz Instituta za svjetsko gospodarstvo iz Kiela ipak podsjeća kako članstvo u WTO-u "ne znači da će se Rusija sad morati potpuno otvoriti. To nije institucija slobodne trgovine nego je WTO instrument koji sprječava diskriminaciju između članica i diskriminaciju između domaćih i stranih proizvođača". S druge strane, Rusija je trenutno na najboljem putu da se vrati u staro, carsko doba. I danas ona najveći dio prihoda ostvaruje od izvoza sirovina - prije svega plina i nafte, dok su mnogi industrijski pogoni beznadno zastarjeli.

Rusija se pretvara u provinciju

To je pak bio glavni motiv Rusiji da pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i da opet privuče strane investitore u zemlju, smatra Langhammer: "Članstvo u WTO-u znači da se strani investitori mogu pouzdati u pravnu sigurnost i zaštitu intelektualnog vlasništva." Koliko god da pojam "pravna sigurnost" u Rusiji - osobito dok tisuće građana prosvjeduju protiv manipulacija na izborima i državne vrhuške Putin-Medvedjev - zvuči još uvijek veoma apstraktno, Susan Stewart iz Zaklade za znanost i politiku iz Berlina smatra da Rusija jednostavno nema izbora: "Članstvo u WTO-u za Rusiju znači i put iz marginalizacije. To zaostajanje i pretvaranje u provinciju prijeti Rusiji jer se ona nedovoljno modernizira."

Dugo vremena je prepreka članstvu Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji bila još jedna - politička odluka Kremlja: priznavanje dijelova Gruzije, Abhazije i Južne Osetije kao nezavisnih država zbog čega je Tbilisi najavio veto na članstvo Rusije u WTO-u. Dugo je potrajalo dok se, uz posredovanje Švicarske, nije pronašao kompromis koji predviđa međunarodni nadzor nad trgovinskom razmjenom tih pokrajina pa se tako očekuje da i Gruzija prihvati punopravno članstvo Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Autori: A. Gurkov, M. Ostapčuk, A. Šubić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

U Zagrebu je danas otvorena prodavaonica vojne neborbene opreme, prva takva u Hrvatskoj, u kojoj se građanima nudi oprema kojom se koriste Oružane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika