14.12.2011. / 14:22

Autor: Nacional.hr

Šef HNS-a opet pobjesnio

Čačićevo forsiranje nervoze

Na novinare se okomio riječima "Kako vas nije sram! Kako se tako možete ponašati!? "Strašno! To je stvarno žalosno", rekao je i dodao da se on nema što opravdavati

Radimir Čačić Radimir Čačić

Tvrtka Coning podigla je najnormalniji kredit po svim regulama, koji je osiguran bankovnim jamstvom i hipotekom 25 puta većom od tog jamstva, izjavio je danas novinarima predsjednik HNS-a i budući potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, komentirajući pisanje medija da je varaždinska tvrtka Coning, čiji je on jedan od osnivača, uoči parlamentarnih izbora od Croatia osiguranja dobila kredit koji se smatra rizičnim.

"Stvari su apsolutno, u svakom pogledu neupitne. Nitko tamo nije ni dobio ni uzeo bilo kakav novac", ustvrdio je Čačić.

Daj Bože, kazao je, kada bi svi u ovoj zemlji na taj način poslovali.

Ovo što se sada čini, smatram opasnim i štetnim, poručio je dodavšio kako je "uloga njih, u budućoj vladi, da potvrde kako su kompetentna i poštena vlada".

Mislim da je uloga medija da to konkretno i objektivno prate, a ne da u prljavštinu i kal bacaju ljude, naglasio je.

Začudio se također i današnjem napisu u novinama u kojem, kako je kazao, stoji da je "negdje u proljeće ili ljeto u računovodstvu Croatia osiguranja zaposlena supruga jednog HNS-ovca".

"To znači da bi odmah trebalo eutanazirati sve HNS-ovce, njihove supruge i djecu. Ne daj Bože da se itko od njih više ikada zaposli. To je skandal!", ustvrdio je Čačić.

Na novinare se potom okomio riječima "Kako vas nije sram! Kako se tako možete ponašati!? "Strašno! To je stvarno žalosno", rekao je i dodao da se on nema što opravdavati.

"Sve sam vam korektno rekao", poručio je okupljenim novinarima nakon današnje svečanosti povjeravanja mandata za sastav nove vlade u Uredu Predsjednika.

Mandatar buduće vlade Zoran Milanović je na upit novinara o spornom kreditu Croatia osiguranja Coningu ustvrdio da se radi o jednom poslovnom aranžmanu koji je uobičajen u poslovima osiguranja. "Ono što je meni bitno, ako sam dobro shvatio, je da osiguranje i jamstvo koje je dala banka i nekretnina koja je dana u jamstvo višestruko nadmašuju vrijednost pravnog posla i kredita, u odnosu jedan prema deset", rekao je Milanović i dodao kako u tome ne vidi problem kao i da detaljnije u to ne može ulaziti.

Croatia osiguranje: Kredit je odobren u skladu s procedurom

O cijelom slučaju oglasila se priopćenjem i Croatia osiguranje. Ističu kako Croatia osiguranje ima mogućnost davanja kredita ključnim postojećim i potencijalnim korporativnim klijentima temeljem odredbi Zakona o osiguranju, baš kao i ostale osiguravateljne tvrtke u Hrvatskoj.

U slučaju tvrtke Coning, kao i u svim drugim slučajevima, Croatia osiguranje ponašala se profesionalno i stručno, uz poštivanje zakonskih propisa, internih akata i poslovnih interesa našeg Društva. Treba navesti i da je dobivanje kredita od Croatia osiguranja relativno dugotrajan proces i da on nije mogao biti odrađen ad hoc dva dana prije izbora, kako se navodi u medijima. Menadžment Croatia osiguranja nije niti u jednom od navedenih procesa narušio interese tvrtke, propisanu proceduru i osiguranje povrata plasiranih sredstava. Naprotiv, u konkretnom slučaju stručne službe Croatia osiguranje poštivale su sve procedure u procesu odobravanja kredita, a vodile su se prvenstveno interesima tvrtke, tj. povećanjem zaračunate premije, tržišnog udjela i profitabilnosti tvrtke. Plasman sredstava osiguran je u cijelosti bankovnom garancijom, kao i svim ostalim elementima osiguranja naplate potraživanja.

Croatia osiguranje vodila se i vodit će se u svom poslovanju prije svega interesima svojih klijenata, vlasnika, zaposlenika i ukupne društvene zajednice. Zbog očuvanja ugleda tvrtke otklanjamo bilo kakve spekulacije temeljene na bilo čijim parcijalnim ili dnevno političkim interesima.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
30/11/11

Rauber, 14.12.11. 15:00

E moj Ratko nikad nisi bio taktičan kao što bi čovjek tvog kalibra trebao biti. Mislim da bi Milanoviću bilo najpametnije da Čačića nikad nije ni uzeo u kadar ali bojim se da je sada kasno jer ovaj čini štetu na svakom koraku.


registracija
14/8/10

rubix, 14.12.11. 15:17

@Rauber
Gluposti, zbog čega bi se Čačić trebao bojati novinara i podilaziti im kad postavljaju imbecilna pitanja i doslovce izmišljaju afere.
A kvalitetu hrvatskog novinarstva vidimo i u ovom članku, koji je doslovno prepisan s drugog portala, nitko se u Nacionalu nije ni potrudio odgledati snimku na kojoj se točno vidi da Čačić potpuno smireno odgovara novinarki bez ikakve nervoze.
A rekao im je istinu i novinari to znaju, pa ova ista novinarka koja vidi aferu u najobičnijem kreditu osiguranom ogromnim jamstvom, jučer je mrtva hladna objavila da je Čačić imao i sumnjive poslove s tvrtkom Coning dok je bio ministar iako je DORH odbacio sve kaznene prijave protiv Čačića iz tog vremena i rekao da je sve čisto.


registracija
12/12/11

perozg99, 14.12.11. 15:26

Ovaj puta moram stati na stranu g.dina Čaćića, premda mislim da mu istup nije baš korektan, ali pitat ću iste te novinare koji ga napadaju..kada ste istražili sve državne firme u kojima se za vrijeme vladavine HDZ-a zapošljavalo iskljućivo po stranačkima i rodjačkima vezama...kada ste otišli u HGK provjeriti kako to "upravlja " Vidošević...počnite se baviti pravim aferama, a ne provocirati...


registracija
28/4/10

Zvonko, 14.12.11. 15:33

Ipak treba poći od činjenice da je Coning Čačićev i nikoga drugog!

Ovdje je jasno da uprava Croatia osiguranja kao društvo s pretežnim državnim vlasništvom, 2 dana prije izbora kupuje pozicije za situaciju nakon izbora!

Jasno je da osiguravajuća društva nisu registrirana za poslove iz domene bankarskog i štedno-kreditnog poslovanja. Jasno je da Čačićev Coning prema financijskim pokazateljima ne ispunjava zdrave uvijete za kredit kod banaka (pod blokadom) i po trenutnim bankarskim cijenama novca a usporedbom samo uvijeta kamata i rokova otplate bi trebali vrlo brzo doći do poante cijele priče!

Neka netko od dotičnih pokuša u osiguravajućem društvu podići kredit po istim ili sličnim uvijetima kao Čačić pa će se vrlo brzo uvjeriti koji je kriterij ovdje bio najbitniji.

Čačić je bio najglasniji u prozivanju prethodne vlade za nepoštenje. Nisu izdržali ni dan potvrde vlade u saboru a već su(neki) preuzeli uzde vlasti! Navodno da kukurikavci ponovo žele unijeti u praksu ministre u nadzornim odborima. Tko je ovdje lud?

Sjaši Kurta da uzjaši Murta! Svi su isti!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 14.12.11. 16:05

Čačić je politička i javna ličnost, te kao takav treba znati da će biti svakakvih pitanja. Iz tog razloga treba biti puno taktičniji nego što se vidi iz priloženog.
A zašto je tvrtka koja ne ispunjava propisane kriterije, ako je to istina, dobila kredit, ne treba pitati Čačića, nego banku i one koji su odobrili kredit.
Da li su svi isti, vrijeme će pokazati. Ali sigurno znamo da onima koji su vladali Hrvatska nije bila u prvom planu.


registracija
30/11/10

jato, 14.12.11. 16:26

Hmmm,...
Radnici koji su radili u njegovoj firmi najbolje znaju kakva je to ljiga.
Da se osvrnem malo na njegove stranačke drugove ( nek se vidi da su svi isti bez obzira na pripadnost stranci).
Lokalni "šerif" iz HNS-a, inače blizak Gazimiru, zakupio prostorije općine gdje je smjestio kafić i to za samo sto eura mjesečno.
Jasno,prostor je povelik pa je smjestio frizerski salon.
Kad je natječaj nesmije nitko niti prismrditi.
Okupio je oko sebe "privatnike" iz općine, i posao ide po principu ruka ruku mije.
Zajedno sa još jednim "privatnikom" koji je ujedno povezan sa Faberom kreiraju politiku Policijske Uprave, tako ,obzirom da je taj privatnik na strani Kradezea, policijski načelnik je iz redova Kradezea dok mu je zamjenik iz redova HNS-a.

E sada, protuusluga je zamjeničko mjesto na način;
sin,opčinskog načelnika, nije još imao uvjete za vožnju auta B kategorije bez da netko sjedi uz njega, ali klinjo zna da je tata lokalni šerif, slobodno vozi kasno u noć,auto jači od dopuštenog i šta se desi?....slupa auto,a koje li ironije,pred kućom.
Tada nastupa lokalni šerif,zove prijatelja,koji je sada zamjenik načelnika, savjetuju se i majka izlazi iz kuće kao da je ona vozila.
Čist račun duga ljubav.
Svi koje je zaposlio u Osnovnoj školi morali su potpisati pristupnicu HNS-u.
To nije sve, jasno, zaposlene su žene prijatelja.
Samo toliko o političkoj bagri, a ima se ima se puno za pričati


registracija
30/11/10

jato, 14.12.11. 16:35

Hmmm,..
Evo vam još jedan primjer politikanstva.
Tip je bio carinik,međutim kao što to bijaše gdje se okreće lova i roba nije niti on ostao imun pa je švercao ali pritom bijaše uhvaćen.
I sad zbog reputacije, ionako je šupkoljubac, dade otkaz.
Obzirom da je bio u dobrim vezama sa načelnikom općine (inače Kradezeovcem)(svojevremeno je bio i saborski zastupnik), taj Kradezeovac ga zaposli na naplatne kučice, uz instrukciju nek završi neku višu školu.
Tip je poslušao,završio fakultet i sad je zadužen za jednu dionicu autoceste.
Kakva smo mi to država, netko se može zaposliti više puta u državnoj firmi a netko nemože niti prismrditi.
Gamad


registracija
30/11/10

jato, 14.12.11. 16:41

Hmmm,..
Evo vama sad aktualne teme.
Lokalni privrednik,gura se i gdje mu mjesto i gdje nije, nikada u svom životu nije igrao nogomet niti se bavio bilo kakovim sportom, inače antitalent.Danas nogometni delegat u nižim natjecanjima,.
Ima sina, ali tatin sin ne uspjeva u nogometu jer ima dvije lijeve, bez obzira jel tata predsjednik kluba, te ga uputi u suđenje.
Mali strelovito uzleti, gura ga se da je to ljigavo za vidjeti, ali sad treba podmazati.
Naravno uz mazanje se sudi 1. liga.
Mali odsudio mislim jednu ili dvije sezone te je skinut sa liste.Znam da je prošle godine još i sudio ali ove ga nema, valjda je i tati ponestalo love obzirom da svojim radnicima rijetko daje plaću.


registracija
30/11/10

jato, 14.12.11. 16:41

Treba se osvrnuti oko sebe da primjetimo koliko smo zakopani u "govnima".


registracija
30/11/10

jato, 14.12.11. 16:42

Hmmm,...samo što je najžalosnije sve se okreće oko love i takovi nam kroje sudbine.


registracija
30/11/10

jato, 14.12.11. 16:45

Hoćete još...
Kako se postavljaju načelnici postaja,uprava itd.
Najbitnije da si dobar u lizanju, da praviš fešte i da iz šupka ne izlaziš.
Ja bih malo protresao Višu i Visoku policijsku školu i to od razdoblja 1996-2000..
Kako je moguće da osoba dade 7-8 ispita u jednome ispitnome roku tj. u jednome danu,tj. u samo par sati?
Ha ha ha ha, ima toga ima.....
Kak se veli; gdje ima dima ima i vatre.....;)


registracija
15/8/10

bigred1, 14.12.11. 17:12

što je 8 ispita " za jednog policajca". dobro da ga nisu pitali tko je napisao gorski vijenac. sigurno bi rekao,ja nisam.


registracija
30/11/10

jato, 14.12.11. 17:22

Za vrijeme milicije bilo je veza ali jako jako malo, i poštovali su se neki kriteriji prlikom odabira za srednju školu ali danas?....ha ha ha, veli majstor prijavi se 900 kandidata 700ih treba a neznaš tko ima jaču vezu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika