14.12.2011. / 13:58

Autor: Deutsche Welle

Hoće li Milanović "glumiti" Erdogana?

Trenutna previranja oko stanja u kojem se nalazi hrvatski nogomet prava su sitnica u usporedbi s onim što se događa u Turskoj. U aferu oko namještanja rezultata utakmica nacionane lige umiješao se i državni vrh.

Zoran Milanović (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Zoran Milanović (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Prati li budući hrvatski premijer Zoran Milanović turbulencije u turskom nogometu? Razmišlja li možda o preuzimanju aktivne uloge u rješavanju "kriminalnog stanja" u Hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL), kako trenutno stanje nazivaju neki promatrači? U Turskoj se, kako se čini posljednjih dana, na pomolu smirivanje strasti u aferi ogromnih razmjera. I za to je "zaslužan" šef vlade u Ankari.

Kako doznajemo od dopisnika novinskih agencija, svađa oko kažnjavanja osoba za koje se sumnja da su namještale utakmice u turskoj 1. ligi (Süper Lig) se stišava. Od 31 optuženika koji se do sada nalazio u istražnom zatvoru, jedan istanbulski sud na slobodu je pustio osmoricu muškaraca.

Prije toga je državni predsjednik Abdullah Gül signalizirao da više neće blokirati stupanje na snagu spornog zakona kojim se omogućuje donošenje relativno niskih kazni protiv ukupno 93 optuženika u ovoj aferi.

U protekloj sezoni turske lige manipulirani su rezultati najmanje 19 utakmica, između ostalih i sraz Fenerbahcea iz Istanbula protiv Sivasspora (4:3). To je bila utakmica posljednjeg kola nacionalnog prvenstva, Fenerbahce je pobijedio i u posljednji trenutak osigurao osvajanje nove titule prvaka.

Svemoćni Aziz Yildirim

Turske vlasti proteklih su mjeseci uhitile brojne sportske menadžere, nogometaše i trenere, koji su po saznanjima istražitelja umiješani u manipulaciju u velikom stilu. Istražitelji pretpostavljaju i da se na namještenim srazovima "okrenulo" puno novca i na kladionicama. Najpoznatija osobe među privedenima je svemoćni šef Fenerbahcea, Aziz Yildirim.

Turski je parlament glasovima vladajuće stranke AKP (stranka premijera Recepa Tayyipa Erdogana) i dvije najveće oporbene stranke (CHP i MHP) "blagoslovila" donošenje zakona kojim se kazne za nogometne namještaljke s maksimalnih 12 godina smanjuju na samo - tri godine. Zanimljivo je da je odgovarajući zakon pooštren prije samo pola godine, znači prije nego što je na vidjelo dana izbila afera neviđenih razmjera.

Predsjednik Gül je kritizirao da se novom korekcijom zakona može steći dojam da je za osobe uključene u skandal predviđen "poseban tretman". Drugim riječima: da pravosuđe po nalogu iz samog državnog vrha želi maksimalno poštediti odgovorne osobe.

Erdoganu (koji i sam navija za Fenerbahce) se javno predbacivalo, čak i iz vlastite stranke, da ublažavanjem zakona želi izbjeći bijes simpatizera Fenerbahcea, kojih samo u Turskoj ima preko 20 milijuna! Gül je nakon donošenja zakona u parlamentu najprije uložio veto, no izgleda da je u međuvremenu on promijenio mišljenje.

U manipulacijskom skandalu u turskom nogometu, istanbulski sud je prihvatio podizanje optužnica protiv ukupno 93 osobe. Kako pišu turski mediji, prvo je saslušanje najavljeno za 14. veljače 2012. Zbog skandala je Turski nogometni savez (TFF) za mjesec dana odgodio početak aktualne sezone u domaćem prvenstvu. Među optuženicima je i Goksel Gumusdag, zamjenik predsjednika TFF-a.

Kriminalna skupina

Yildirima se smatra "glavom" kriminalne bande, koja je navodno podmićivala suce i dogovorala ishode utakmica. U tekstu optužnice se spominje čak osam turskih klubova, među njima je i prvak Fenerbahce, ali i osvajač nacionalnog Kupa Besiktas, te viceprvak Trabzonspor.

Zbog umiješanosti u aferu, TFF je nakon pritiska Europske nogometne federacije (UEFA) iz ovosezonske Lige prvaka izbacio Fenerbahce. Umjesto popularnog kluba, turske je boje u elitnom natjecanju branio - Trabzonspor.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 14.12.11. 16:57

Gdje se vrti lova tu je i kriminala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika