14.12.2011. / 14:47

Autor: Nacional.hr

Dodijeljene nagrade 'ključnarazlika'

Ericsson Nikola Tesla, Privredna Banka Zagreb, Riviera Adria i Zvijezda poslodavci su s najboljom praksom uključivanja raznolikosti u radno okružje

Marija Đuzel i Snježana Bahtijari - Ericsson Nikola Tesla d.d, Miroslav Halužan - Privredna banka Zagreb, Ivana Vidović Bljaić – Zvijezda d.d., Zlatko Milovan - Ribarska zadruga Lanterna, Gordana Fabris - direktorica ljudskih resursa u tvrtkama Riviera Adria d.d. i Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o., Tanya Šplajt-Brainović – Coca Cola HBC Hrvatska d.o.o. te Elizabeta Seibert Brlek, V.S.V. Marija Đuzel i Snježana Bahtijari - Ericsson Nikola Tesla d.d, Miroslav Halužan - Privredna banka Zagreb, Ivana Vidović Bljaić – Zvijezda d.d., Zlatko Milovan - Ribarska zadruga Lanterna, Gordana Fabris - direktorica ljudskih resursa u tvrtkama Riviera Adria d.d. i Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o., Tanya Šplajt-Brainović – Coca Cola HBC Hrvatska d.o.o. te Elizabeta Seibert Brlek, V.S.V. Danas je održana svečana dodjela Nagrada ključnarazlika - nagrada za raznolikost ljudskih potencijala, koje su dodijelili Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, zajedno s partnerima Udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga i Institutom za razvoj tržišta rada. Nagrade su dodijeljene u sklopu projekta Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada koji sufinancira Europska komisija, a čast da budu nositelji nagrade osvojili su sljedeći poslodavci:

  • Ericsson Nikola Tesla d.d. osvojio je Nagradu u kategoriji poticanja raznolikosti zaposlenih, dok je u konkurenciji malih i srednjih poslodavaca istu nagradu osvojila tvrtka V.S.V. d.o.o.

  • Privredna banka Zagreb d.d. osvojila je Nagradu u kategoriji ravnopravnosti spolova, dok je u konkurenciji malih i srednjih poslodavaca istu nagradu osvojila Ribarska zadruga Lanterna.

  • Riviera Adria d.d. osvojila je nagradu u kategoriji dobne ravnopravnosti.

  • Zvijezda d.d. osvojila je nagradu u kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom.

Nagradu ključnarazlika, čiji je cilj prepoznavanje i promocija poslodavaca s kvalitetnim praksama u uključivanju raznolikosti u radno okruženje, predstavio je Luka Mađerić, predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH.

"Nagradom Ključna razlika željeli smo pokazati da se unatoč ekonomskoj krizi u hrvatsko tržište rada mogu uključiti i osobe s invaliditetom, osobe starije i mlađe životne dobi te pripadnici nacionalnih manjina. Prihvaćanje raznolikosti osnovni je preduvjet za osiguranje jednakosti za sve. Za pripadnike ranjivih skupina to je pitanje ostvarivanja ljudskih prava", izjavio je Luka Mađerić.

"Mi na različitost gledamo kao na prednost koja donosi dodatnu vrijednost u poslovanju. Zapošljavamo ljude sa širokim spektrom kompetencija, koji imaju različite interese i osobne ambicije, te nastojimo ono najbolje što oni mogu pružiti u poslu prenijeti i u ostvarivanje kompanijskih ciljeva. Prijavom za Nagradu ključnarazlika želimo s drugim tvrtkama podijeliti svoje pozitivne prakse i iskustva" - izjavila je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

"Skupina koju bismo posebno izdvojili iz našeg procesa rada i na koju smo posebno ponosni je skupina od desetak mladih, entuzijastičnih radnika Inkluzije. Radi se o osobama koje smo još 2006. g. prihvatili u naše proizvodne pogone i to nam se mnogostruko vratilo tijekom zadnjih 5 godina. Njihova energija i želja za radom i uspjehom, razina lojalnosti kompaniji, načini ophođenja prema ostalim radnicima, odnos sa kolegama i daleko više od nabrojanog čini ih veoma vrijednim zaposlenicima te smo im zahvalni što su nam omogućili jedan drugačiji kut gledanja osoba sa poteškoćama u razvoju kao osobama koje mogu uvelike doprinijeti razvoju i konkurentnosti kompanije" - izjavila je Ivana Vidović Bljaić, Zvijezda d.d.

"Smatramo da je poštivanje osobnosti i dostojanstva svakog zaposlenika temelj za razvoj radnog okruženja, stoga usvajamo procedure zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima koje se temelje na poštenom i dosljednom odnosu prema svima, sprječavajući favoriziranje, zloporabe i diskriminaciju. Dajemo mogućnost svim zaposlenicima za izražavanje individualnosti i kreativnosti u svom radu." - izjavio je Miroslav Halužan, Privredna banka Zagreb.

"Dobna ravnopravnost i ravnopravnost spolova ključne su sastavnice naše korporativne kulture. Omogućujemo razvoj i napredovanje svim zaposlenicima na jednak način, kao što i, s obzirom na radnu učinkovitost, primjenjujemo različite modele nagrađivanja i motiviranja. Ravnopravnost podržavamo u svim aspektima našeg djelovanja pa tako i prilikom odabira kandidata, koje zapošljavamo isključivo na temelju ispunjavanja uvjeta koje posao zahtijeva." - izjavila je Gordana Fabris, direktorica ljudskih resursa u tvrtkama Riviera Adria d.d. i Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o.

"Glavni cilj jednog od temeljnih dokumenata tvrtke, Kodeksa tvrtke V.S.V. d.o.o. je rast imidža tvrtke kroz ulaganja u osobni razvoj sposobnosti i znanja zaposlenika, kao i razvoj posebnih radnih vještina uz poštivanje osobnosti i raznolikosti kod zaposlenika, te poticanje razvoja pozitivnog osobnog imidža svakoga zaposlenika, kroz edukacije, osobno mentoriranje i pri radu na terenu, sustav jednakih mogućnosti i sustav nagrađivanja uz plaću" - izjavila je Elizabeta Seibert Brlek, V.S.V.

"Sinergijom učinaka svakog pojedinog radnika u Zadruzi ostvarujemo efekt koji bi bilo nemoguće doseći kad se individualne komparativne prednosti ne bi fokusirale u istom cilju. " - izjavio je Zlatko Milovan, Ribarska zadruga Lanterna.

Osim nagrada koje su dodijeljene u 4 ključne kategorije, posebnu Nagradu za poticanje ravnopravnosti ljudskih potencijala i uključivanje pripadnika/ca nacionalnih manjina osvojio je Vodotoranj d.o.o., dok je Coca Cola HBC Hrvatska d.o.o. dobila posebnu nagradu za sustavnost u suzbijanju diskriminacije i poticanju ravnopravnosti.

Vezane vijesti

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

Učenice osnovne i srednje škole Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika