14.12.2011. / 16:15

Autor: Hina

Camusso: Italija suočena s rizikom socijalne eksplozije

Italija riskira "socijalnu eksploziju" zbog vladinih oštrih mjera štednje a sindikati planiraju daljnje prosvjede jer su ustupci sindikatima na koje je vlada pristala ovoga tjedna "nedovoljni", rekla je u srijedu za Reuters čelnica najvećeg talijanskog sindikata.

Susanna Camusso (Foto: Wikipedia)Susanna Camusso (Foto: Wikipedia)Italija riskira "socijalnu eksploziju" zbog vladinih oštrih mjera štednje a sindikati planiraju daljnje prosvjede jer su ustupci sindikatima na koje je vlada pristala ovoga tjedna "nedovoljni", rekla je u srijedu za Reuters čelnica najvećeg talijanskog sindikata.

Čelnica CGIL-a Susanna Camusso također je rekla da je vlada premijera Marija Montija "duboko uvjetovana" potrebom za potporom stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija, a da je plan štednje poštedio bogate i zatražio prekomjerna odricanja od običnih Talijana.

"Mi smo suočeni s rizikom od socijalne eksplozije", rekla je Camusso upozorivši da raste bijes zbog reforme mirovinskog sustava koja je, po njezinim riječima, nepotrebna te drugih mjera.

CGIL i dva manja sindikata, CISL i UIL, održavaju štrajkove ovoga tjedna protiv plana za mjere štednje u iznosu od 33 milijardi eura čija je svrha poduprijeti javne financije i spriječiti eskalaciju dužničke krize.

Camusso je rekla da je Monti popustio nekim sindikalnim zahtjevima i smanjio je rezove niskih mirovina te malo ublažio porez na stanove, ali je ustvrdila da to nije dovoljno.

"Bilo bi apsolutno pretjerano reći da smo zadovoljni, ta su rješenja nedovoljna", kazala je ona najavivši prosvjed uoči Božića.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika