15.12.2011. / 11:35

Autor: Hina

Chirac osuđen na dvije godine za pronevjeru

Sudac je 79-godišnjeg Chiraca, koji je bio predsjednik od 1995. do 2007., proglasio krivim za pronevjeru javnog novca i zloporabu povjerenja te mu izrekao presudu u odsutnosti

ArhivaArhivaBivši francuski predsjednik Jacques Chirac proglašen je u četvrtak krivim za pronevjeru javnog novca i uvjetno osuđen na dvije godine zatvora na sudu u Parizu čime je u postao prvi osuđeni francuski državnik nakon nacističkog kolaboratora maršala Philippea Petaina 1945. godine, javljaju agencije.

Sudac je 79-godišnjeg Chiraca, koji je bio predsjednik od 1995. do 2007., proglasio krivim za pronevjeru javnog novca i zloporabu povjerenja te mu izrekao presudu u odsutnosti.

Chirac je osuđen za trošenje novca poreznih obveznika na fiktivno zapošljavanje 21 stranačke osobe dok je bio gradonačelnik Pariza do 1977. do 1995. Tada je stvarao novu stranku desnog centra degaullističke orjentacije s kojom je pobijedio na izborima, piše Reuters.

Chirac je bio odsutan tijekom čitava procesa od 5. do 23. rujna, zbog "ozbiljnih" i "neizlječivih" neuroloških smetnji, prenosi AFP.

Za djela koja mu se stavljaju na teret mogao je dobiti kaznu od deset godina zatvora i novčanu kaznu od 150.000 eura.

Bivši francuski predsjednik uživao je imunitet sve do 2007. godine kada mu je istekao predsjednički mandat. Tereti ga se da je fiktivno zaposlio članove stranke koji su primali plaću, a zapravo radili za tadašnji RPR (njegovu stranku Okupljanje za republiku).

Chirac je u ožujku pristao platiti pola milijuna eura naknade štete, a njegova je stranka obećala platiti još 1,7 milijuna eura. Chiracovo se ime vezalo uz niz korupcijskih skandala, ali nikada nije do danas bio osuđen, jer je od 1995. do 2007. godine uživao predsjednički imunitet. Uz Chiraca bi se trebalo suditi još devetorici suoptuženih.

Grad Pariz odustao je od građanske parnice slijedom sporazuma što ga je zaključio sa samim Chiracom i njegovom strankom UMP kojim je grad dobio odštetu od 2,2 milijuna eura.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika