15.12.2011. / 12:31

Autor: Ivan Pandžić

Pregovori Bandića i Čovića

Zagreb prvi maršira u poskupljenja

Zagreb tako prvi maršira u ono što se moglo i očekivati nakon izbora, poskupljenja komunalnih usluga

Milan Bandić i Ivo ČovićMilan Bandić i Ivo ČovićZagrebački holding predlaže nova poskupljenja vode i javnog prijevoza u Zagrebu, a nije isključeno da će se ići i na dodatna dizanja cijena ostalih komunalnih usluga. Ova informacija nam je potvrđena neslužbeno u toj mega tvrtci koja objedinjuje 19 podružnica i obavlja skoro svu komunalnu djelatnost u glavnom gradu - od opskrbe vodom i plinom, odvoz otpada, javnog prijevoza, pa do upravljanja stanovima, grobljima i tržnicama. Drugu godinu za redom Zagrebački holding će imati gubitke od oko 550 milijuna kuna, ponajviše upravo u javnom prijevozniku ZET-u, pa poskupljenjima žele namaknuti dio prihoda.

Prijedlog poskupljenja je bio spreman i prije izbora, ali tada o njemu nije htio odlučivati niti gradonačelnik Milan Bandić koji je išao na izbore i bez čije suglasnosti se ne mogu dići cijene, niti SDP koji nije želio nikakve turbulencije prije parlamentarnih izbora. Ovaj tjedan se vode intenzivni pregovori uprave Holdinga na čelu s Ivom Čovićem(SDP) i gradonačelnika Milana Bandića oko proračuna za sljedeću godinu, odnosno subvencija koje će iz gradskog proračuna ići prema Holdingu. Politički oslabljeni Bandić već je izašao u susret SDP-u, odustao od cijena vrtića po dohodovnom cenzusu i povećao subvencije Holdingu za 150 umjesto 60 milijuna kuna koje je prije mjesec dana predlagao. Holding traži još 150 milijuna kuna, kako bi došli približno na razinu subvencija koju su imali 2008. godine, prije nego se Bandić razišao s SDP-om i počeo rezati i subvencije i poslove koje je davao tvrtki. Bandić od tada nije htio iz proračuna prelijevati novac u tvrtku nad kojom je izgubio kontrolu. Sada se prolazak Bandićevog proračuna u Skupšitni pod kontrolom SDP-a uvjetuje osim dodatnim subvencijama i odlukom o poskupljenjima. SDP bi u tom slučaju možda mogao odustati i od referenduma za smjenu gradonačelnika, ali konačna odluka još nije donesena jer su se i u SDP-u podijelili treba li sruštiti Bandića ili ga ipak pustiti da upravlja gradom ako pristane na sve njihove prijedloge.

Ono što se zasad može saznati o poskupljenjima je činjenica da Holding želi povećati cijenu godišnjih pretplatničkih karata. Najgore bi trebali proći studenti, učenici koji sada mjesečnu kartu za neograničeni prijevoz plaćaju 83 kune mjesečno. Poskupljenje se još razrađuje, a moguće je da se cijena izjednači sa tzv. radničkom kartom koja stoji 290 kuna mjesečno. S druge strane, Holding planira eventualno uvesti popuste za godišnje karte radnicima kako bi pomogli poslodavcima koji ih plaćaju. Cijene pojedinačnih karata bi također trebali porasti. Generalno, Holding želi imati što više pretplatnika. Razrađeni model poskupljenja bi uskoro trebao biti poznat.

Drugi stup poskupljenja se tiče vode i naknade za pročišćavanje. Zagreb ima izuzetno veliku razliku između cijena vode za građane i gospodarstvo. Za građane ona, sa cijenom pročišćavanja iznosi 11,22 kune, a za gospodarstvo čak 28,7 kuna. Naknada za pročišćavanje u toj cijeni iznosi 2,8 kuna kućanstvima i 11,47 kuna gospodarstvu. Prema prijedlogu, kućanstvima, odnosno običnim građanima, cijena vode bi porasla, dok bi se gospodarstvu ipak smanjila. Postotci će zavisiti i od dogovora s gradonačelnikom. "S cijenom vode jednostavno gušimo gospodarstvo, ne može postojati ovakva razlika koje nema nigdje u Europi" kaže naš izvor iz Holdinga.

Ova dva poskupljenja zasad su potvrđena i predlažu se, ali u Holdingu razmatraju i nova. "Idemo za tim da bi usluge u Zagrebu uvijek trebale biti jeftinije od ostalih hrvatskih gradova, a u tome ima prostora za podizanje još nekih cijena. Trenutačno se rade analize" zaključuje izvor upućen u planove.

Zagreb tako prvi maršira u ono što se moglo i očekivati nakon izbora, poskupljenja komunalnih usluga. Proračuni svih gradova pate od velikog manjka prihoda, a onda se to prelijeva i na njihove tvrtke koje obavljaju komunalnu djelatnost. Zagrebački holding je u svemu tome specifičan jer se od svog osnivanja u 2006. godine, prve tri godine nije bavio ulaganjem u komunalnu djelatnost, nego se jeftino se zaduživao i radio investicije poput stanova za koje nije bilo novca u gradskom proračunu. Nisu se uspjeli niti promijeniti poslovnu politiku koja bi im uspjela u cijelosti pokriti gubitke.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 15.12.11. 17:35

Zg Holding su osmslili kumovi pridošli s hercegovačkog krša (ljubičić i bandić) sa jedinom namjerom da opljačkaju grad - i u tome su potpuno uspjeli!


registracija
19/7/11

bubba, 15.12.11. 18:59

zg holding su napravili zagrebački kriminalni kumovi, a par hercegovaca im služi kao pokriće da su za sve krivi "neki drugi", "izvana", taj birački autizam razara cijelu hrvatsku, nespremnost da se pravi problemi identificiraju i ukaže na prave krivce.

jedini razlog zašto hercegovačka sirovina, koja sa svojim obrazovanjem i intelektualnom razinom ne bi mogla biti ni gradonačelnik nekog hercegovačkog gradića - vodi zagreb jest taj da "fetivi" zagrepčani iz hns-a i sličnih stranaka mogu krasti "čistih ruku", tj. našli su nekog tko će se voljno eksponirati umjesto onih koji stvarno ubiru najveći kriminalni profit.

nisam istražitelj, ali kada jednom uskok javno prikaže istragu, bit će zanimljivo vidjeti tko su vođe prljavih igara.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika