15.12.2011. / 13:04

Autor: Nacional.hr

'Svjetska banka pjeva isti refren ponovno'

Buduća Vlada RH mora razmisliti hoće li i uz koje uvjete intervenirati u javnome i drugim sektorima

Hrvatskoj se ponovno prognozira recesijaHrvatskoj se ponovno prognozira recesijaSavez Samostalnih Sindikata Hrvatske osvrnuo se na prognoze Svjetske banke predstavljene ovog tjedna, a prema kojima Hrvatsku iduće godine očekuje pad BDP-a za jedan posto i nastavak zaduživanja države.

"Svjetska banka ponavlja poznati refren: smanjiti plaće, olakšati otpuštanja, zamrznuti mirovine, suspendirati kolektivne ugovore, povećati mirovinski doprinos za II. stup itd. Ako ne poslušamo prijeti nam opći ekonomski kolaps katastrofičnih razmjera!?", upozoravaju iz SSSH.

Dodaju kako je Svjetska banka savršeno savladala umijeće „vladanja" širenjem straha od ekonomskog i društvenog kolapsa. Na krilima straha kojeg proizvodi, iznuđuje pristajanje na svoje uvjete.

"Prihvatimo li „strukturne reforme" na način koji zagovara Svjetska banka pristajemo na strah od gubitka posla, od računa koji nam pristižu, od siromaštva koje nas sustiže, od budućnosti koja je izvan naše moći odlučivanja. Pristajemo na dug i iscrpljujući radni dan, na ucjene radnom egzistencijom, na potlačenost i prihvaćanje nepravdi", ističu iz SSSH.

Pitaju i koliki je doprinos Svjetske banke i ekonomske doktrine koju zagovara općoj bijedi, općoj dehumanizaciji ljudskih odnosa i ugrožavanju temeljnog prava na dostojanstven život i slobodan izbor?

Podsjećaju kako je u posljednjih deset godina, prema podacima EUROSTAT-a, jedinična cijena rada po proizvodu smanjena za 14 posto.

"Stoga buduća Vlada RH mora razmisliti hoće li i uz koje uvjete intervenirati u javnome i drugim sektorima. Vezano uz plaće, sindikati su svjesni teške svjetske ekonomske situacije čiji razvoj s točnošću ne može predvidjeti nitko, pa čak ni Svjetska banka. U tome kontekstu, uklapa se odgovor Christophera A. Simsa, jednoga od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, na pitanje o ekonomskoj sudbini Europe i eura: „Nemam pojma što će se dogoditi!"", upozoravaju na kraju sindikati.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika