15.12.2011. / 13:39

Autor: Hina

Počeo summit Europske unije i Rusije

Summit Europske unije i Rusije počeo je u četvrtak prije podne u Bruxellesu a glavne teme bi mu trebala biti gospodarska pitanja.

Herman van Rompuy, Dmitrij Medvedev i Jose Manuel Barroso (Foto: © European Union, 2011)Herman van Rompuy, Dmitrij Medvedev i Jose Manuel Barroso (Foto: © European Union, 2011)Summit Europske unije i Rusije počeo je u četvrtak prije podne u Bruxellesu a glavne teme bi mu trebala biti gospodarska pitanja.

Rusiju na skupu predstavljaju predsjednik Dmitrij Medvedev i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a Europsku uniju predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Teme koje bi trebale biti na dnevnom redu sastanka na vrhu su pristupanje Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, globalno gospodarstvo, borba protiv ilegalne imigracije i prekograničnog organiziranog kriminala, te stanje na Bliskom istoku.

Osim toga, trebali bi se poduzeti i daljnji koraci prema liberalizaciji viznog režima za građane Rusije koji putuju u EU.

Dužnosnici dviju strana trebali bi također razgovarati o mogućem ruskom doprinosu stabilizaciji eurozone.

Rusija je priopćila da će razmotriti zahtjeve da dade pomoć preko MMF-a, ali premijer Vladimir Putin prošloga je mjeseca kritizirao strukturu Europskog fonda za financijsku stabilnost.

"Rusija ima oko 40 posto rezervi u eurima i stoga je zainteresirana za razvoj eurozone", rekao je u srijedu navečer kada je summit počeo neformalnom večerom visoki europski dužnosnik. "Stoga vjerujem da će biti daljnjih, konkretnijih rasprava večeras i sutra".

Dužnosnik Kremlja potvrdio je rusku želju da razmotri pomoć eurozoni.

"Imamo interes sudjelovati u zajedničkim naporima zemalja EU-a a cilj je pomoći im da prevladaju komplicirani proces koji prijeti stabilnosti eurozone i mogao bi potencijalno utjecati na njihovu suradnju s Rusijom", rekao je taj izvor novinarima u Moskvi u utorak, dodajući da Rusija na sebe gleda kao na "odgovornog partnera Europske unije".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika