15.12.2011. / 13:53

Autor: Hina , Nacional.hr

Rohatinski upozorava

To već liči na grčki scenarij

"Za nas u HNB-u nema dileme - konsolidacija je nužnost", kazao je Rohatinski na konferenciji za novinare

Photo: Filip Brala/PIXSELL Photo: Filip Brala/PIXSELL Fiskalna konsolidacija nema alternativu, pitanje je samo koliko intenzivna, izjavio je danas guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski koji se zalaže za snažniju konsolidaciju koja podrazumjeva smanjenje tekućih proračunskih rashoda u 2012. za 9 milijardi kuna.

"Za nas u HNB-u nema dileme - konsolidacija je nužnost", kazao je Rohatinski na konferenciji za novinare.

Upozorava, naime, da će, nastavili se kao do sada, za dvije-tri godine fiskalni deficit skočiti sa 6 posto na više od 7,5 posto BDP-a, javni dug bi u 2014. premašio 75 posto BDP-a, rezultat bi bio rušenje kreditnog rejtinga i nemogućnost vanjskog zaduživanja po relativno prihvatljivim razinama, gubitak devizni rezervi i duga recesija.

"To već sliči na grčki scenarij, iako na nešto nižim razinama. To je opcija koju uopće ne uzimamo u obzir", kazao je.

Opširno je predstavio dva moguća scenarija fiskalne konsolidacije - minimalne i snažnije fiskalne prilagodbe.

Prvi se temelji na primjeni Zakona o fiskalnoj odgovornosti i smanjenju proračunskih rashoda za oko jedan posto BDP-a godišnje, odnosno smanjenju tekućih rashoda za oko 6 milijardi kuna u 2012.

No, fiskalna bi konsolidacija u tom scenariju bila skromna, to možda ne bi bilo dovoljno za održanje rejtinga.

Scenarij snažnije fiskalne prilagodbe predviđa smanjenje rashoda opće države u idućoj godini za 1,5 posto BDP-a, a da bi se to moglo učiniti potrebno je tekuće rashode smanjiti za 9 milijardi kuna u idućoj godini, kazao je Rohatinski.

"To je naš stav. Kada ćemo razgovarati s vladom otvoreno ćemo ga iznijeti", kazao je Rohatinski na upit da li će se središnja banka i u razgovorima s novom vladom zalagati za snažniju fiskalnu konsolidaciju.

Sve ovo ukazuje da će 2012. biti jako teška i uopće ne očekujemo bilo kakav rast BDP-a u idućoj godini, čak je vjerojatnije njegovo smanjenje, ističe guverner.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
14/11/11

salama, 15.12.11. 14:01

A kaj na to veli Jaca?


registracija
1/3/11

polimerlaik, 15.12.11. 14:10

Evo Jaca sad baš zove sve radio postaje da demantira Rohatinskog,ali ne može nikog dobiti jer je gužva u eteru... -:) -:) -:)


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.12.11. 15:05

Treba objavite sljedeće popise i vidjeti gdje se može kontrolom srezati troškove:

1. popis branitelja i eliminacija lažnjaka,
2. popis NOB-ovih boraca,
3. popis obiteljskih mirovina po NOB pravu,
4. popis JNA umirovljenika,
5. popis umirovljenika po osnovi rada obavještajnih zajednica,
6. popis aboliranih četnika te umirovljenika s te osnove.

Ovdje bi se moglo dosta uštedjeti od gore spomenutih potrebnih milijardi.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 15.12.11. 16:12

Pa zaboravili ste K u "grc(K) i"!!?


registracija
30/11/10

jato, 15.12.11. 17:37

Srežem troškove u čas;
-prepoloviti broj saborskih zastupnika i reznut ih za cca 10%, s time da nemogu koristiti službena vozila ,niti povlaštene cijene parkinga, niti dobivati plaću iz koje druge djelatnosti
-maksimalno smanjiti broj službenih vozila u državnoj upravi (većina vozila je uzeta na leasing-znači pala i provizija, a obzirom da se leasing vodi politikom kilometara znam da je moguće napraviti značajnije uštede
-ukinuti sve subvencije
-pročistiti popis branitelja u mirovini,NOB-eovaca,
-ukinuti povlaštene mirovine sucima,saborskim zastupnicima,udbašima,četnicima,....
-ukinuti donacije bosanskim hrvatima
-crkvu zakinuti za novčana sredstva
-ukinuti neke županije i općine te ograničiti im broj djelatnika (kote se svakim danom sve više)
-ne isplatiti bonuse tj.otpremnine menađerima državnih firmi koje su poslovale sa gubitkom
-KRADEZE nek vrati sve što je pokrao (još ćemo i Grčkoj posuđivati)


registracija
30/11/10

jato, 15.12.11. 17:40

A ti Rohtek,kenjaš da bi tebi i sličnima bilo bolje na uštrp radnika,...
Šteta što je narod glup, vjerojatno su i zato šljakeri


registracija
30/11/10

jato, 15.12.11. 17:46

Hmmm...
da zaboravih treba napraviti reda u mirovinskom sustavu a glede prijevremenih mirovina,....ima tu svega i svčega


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.12.11. 18:25

Zašto je u javnosti gotovo prešućeno da je Željko Rohatinski bio jedan od autora, uz Sanju Crnković Pozaić, Dražena Kalođeru, Stjepana Zdunića i Marijana Živkovića, studije "Osnove gospodarske politike na prijelazu iz 1992. u 1992. s programom mjera" ispred Ekonomskog instituta iz Zagreba a na temelju koje je 27.12.1991. vlada Franje Gregurića donijela omraženi Zakon o privatizaciji?

Zašto je, isto tako gotovo zaboravljeno-ako je ikad bilo i poznato široj javnosti, da Zakon o pretvorbi, Ante Markovića, kojeg je kasnije Hrvatska preuzela u sklopu preuzimanja pravne stečevine SFRJ, jednako pretpostavlja notu "menadžerskih kredita" nasuprot "vaučerske privatizacije" te da i Vesna Pusić u svojoj knjizi "Industrijska demokracija i civilno društvo" iz 1986. god. razrađuje tu tematiku koja je išla jednako kao i Markovićeva a kasnije i Gregurićeva! Podjela plijena bez sudjelovanja naroda kroz "vaučere"?


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 15.12.11. 18:36

Sta uradi taj prokleti HDZ i to samo za place i mirovine i nagrade svojih miljenika.Pri tome se jos onaj ludi Suker hvali kako je dobio "Povoljne kredite",koje shizofrnije??Sve ce doci na vidjelo,sve sta je ta banda uradila hrvatskom narodu.


registracija
9/12/11

tot, 15.12.11. 20:04

nije za to kriv HDZ, krivi su oni koji su glasali od 95 za njih, a sada glasaju za druge ti su najviše krivi, ti bezličnici,treba cijeniti dosljednog i principijelnog HDZ glasača koji glasa za HDZ bez obzira dal kradu ili ne, najgori su oni mutavi retardi koji su u počecima i 2000 glasali za njih sada rokću protiv njih


registracija
27/11/11

Culex, 15.12.11. 21:59

Molim,javiti ako je negdje objavljen odgovor gosp.Rohatinskog(HNB) na priopćenje FINE od 14.12.2011. a u vezi Isplata s računa CREDO banka na pšrvi dan blokade računa.(22.11.)Smatram pripćenje FINE Iizrazito"sadržajnim" i koje trži žurni odgovor,jer kako vele: --HNB ODOBRAVA 22.11. isplatu s računa blokirane banke nekim vjerovnicima u iznosu 9.mil.kuna .Time preskaće isplatni nalo FINE od 21.11. u iznosu 10.1 mil.kuna -HNB zna,već u 7.mj2011.za negatvnu stopuadekvatnosti kapitala u CREDO banci,..ali ne reagira. Odgovor bi trebao biti isto "sadržajan"


registracija
9/3/10

nostradurus, 15.12.11. 22:31

Grčkoj štednja nije donijela ništa dobro. Od kuda Roha dobiva migove za ove prijedloge? Nas ubija emisija novca preko kredita i to je najvažniji problem. Ako se on ne riješi, nikakva porezna politka ili štednja ne može dati nikakve rezultate. Kamatari nas se na novčanoj masi u upotrebi i toga se treba riješiti što prije. Inače nam slijedi bankrot ala Grčka. reforma.forumhr.com


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.12.11. 15:43

ako slušamo rohatinskog i slične stručnjake za jesti ce nam preostati samo pečati javnih bilježnika, a živjeti čemo od kuća koje su napravljene od reklamnog materijala politickih stranaka i trgovačkih centara. Obrazovanje će nam biti HRT sapunice, eltia hrvatski supertalent, HAZU odvjetnici koji prodaju gluposti da Sanader nikada ništa ukrao nije već je milijune jureka zaradio kao stručnjak za njemačku poeziju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika