15.12.2011. / 14:34

Autor: Nacional.hr

OESS zatvara svoj ured u Zagrebu

Hrvatska je kao država koja je prošla kroz proces višestruke tranzicije iz socijalističkog u demokratsko društvo, iz rata i razaranja do ostvarivanja trajnog mira i stabilnosti, u potpunosti spremna pružiti pomoć državama regije na njihovom putu prema EU i euroatlantskim integracijama te reformskim procesima

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDanašnjom odlukom Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o zatvaranju Ureda OESS-a u Zagrebu po isteku njegova mandata, s 31. prosinca 2011. godine, okončana je 15-godišnja terenska nazočnost OESS-a u Republici Hrvatskoj.

Odlukom o zatvaranju Ureda potvrđeni su napredak i konkretni rezultati koje je Republika Hrvatska ostvarila u kontekstu dvaju područja obuhvaćenih mandatom Ureda - praćenja suđenja za ratne zločine i provedbe Programa stambenog zbrinjavanja povratnika - a koji su rezultirali pozitivnom ocjenom država sudionica OESS-a o uspješnom ispunjenju mandata Ureda.

Okončanje mandata Ureda OESS-a u Zagrebu predstavlja značajan uspjeh ne samo Republike Hrvatske već i cjelokupnog OESS te ujedno predstavlja izvrstan primjer za ostale države regije te potencijalni model zatvaranja terenskih misija kako u jugoistočnoj Europi, tako i na čitavom prostoru OESS-a, a kada su uvjeti iz mandata pojedine misije u potpunosti ispunjeni, kao što je to slučaj s Hrvatskom.

Zatvaranje Ureda nakon dugogodišnje nazočnosti OESS-a u Hrvatskoj, koja je značajno doprinijela demokratskom razvitku zemlje, dokaz je povjerenja u samoodrživost i suradnju vladinog i nevladinog sektora te neovisnog i učinkovitog pravosuđa. Ujedno, Hrvatska je kao država koja je prošla kroz proces višestruke tranzicije iz socijalističkog u demokratsko društvo, iz rata i razaranja do ostvarivanja trajnog mira i stabilnosti, u potpunosti spremna pružiti pomoć državama regije na njihovom putu prema EU i euroatlantskim integracijama te reformskim procesima.

Vezane vijesti

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je vrlo zabrinuta zbog toga što HRT, kao javni servis, želi otpustiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika