15.12.2011. / 15:19

Autor: Hina , Nacional.hr

Oporba postigla načelni dogovor;

HDZ-u dva potpredsjednika Sabora

Upitan hoće li predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor biti potpredsjednica Sabora, Bačić je odgovorio da će o stranačkim dužnosnicima u parlamentu odlučivati Predsjedništvo HDZ-a, a na pitanje hoće li ta odluka biti donesena do kraja ovoga tjedna, odgovorio je: "Ne još"

Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Predstavnici oporbe danas su u Hrvatskom saboru postigli načelni dogovor o raspodjeli mjesta u novom sazivu parlamenta, po kojemu će HDZ dobiti oba mjesta potpredsjednika Sabora koja pripadaju oporbi.

Iako su istaknuli da su zadovoljni načelnim dogovorom, svi su, kako su izjavili novinarima nakon sastanka, naglasili da će o konačnom dogovoru pregovarati tek kada od vladajućih stranaka doznaju koliko će točno biti radnih tijela u sedmom sazivu Sabora.

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić potvrdio je da, po tom načelnom dogovoru, HDZ-u pripadaju oba oporbena mjesta potpredsjednika Sabora te većina predsjedničkih mjesta u odborima kojima će predsjedavati oporbeni zastupnik.

Taj je dogovor, naglasio je, postignut na temelju postojećeg modela u Saboru koji je u prethodnom sazivu imao 30 radnih tijela i izaslanstava.

Naime, u šestom sazivu oporbeni zastupnici imali su čelna mjesta u 13 saborskih odbora - za unutarnju politiku, za medije, za poljoprivredu, za promet, za ravnopravnost spolova, za ratne veterane, za međuparlamentarnu suradnju, za regionalni razvoj, za obitelj, za razvoj i obnovu, za lokalnu samoupravu, za predstavke i pritužbe, te za europske integracije.

Upitan hoće li predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor biti potpredsjednica Sabora, Bačić je odgovorio da će o stranačkim dužnosnicima u parlamentu odlučivati Predsjedništvo HDZ-a, a na pitanje hoće li ta odluka biti donesena do kraja ovoga tjedna, odgovorio je: "Ne još".

Dinko Burić, koji će u novom sazivu predsjedavati Klubom HDSSB-a, također je kazao kako je postignut samo načelni dogovor oko raspodjele mjesta u saborskim tijelima, a da će konačan dogovor ići tek nakon sastanka s vladajućima.

"Ne možete vi raspoređivati nešto za što još uvijek ne znate što vam stoji na raspolaganju. To je točna formulacija onoga što smo mi danas dogovorili. Nakon sastanka s vladajućima, kada budemo vidjeli što oporbi pripada, tada možemo govoriti o omjerima", rekao je Burić.

Ukoliko se bude mogao ispoštovati danas postignuti načelni dogovor, dodao je, HDSSB nema ništa protiv da HDZ-u pripadnu oba oporbena mjesta potpredsjednika Sabora.

Sukladno dogovoru s ostalim predstavnicima oporbe, nije želio govoriti koja mjesta u odborima pripadaju kojoj od oporbenih stranaka, ali i istaknuo da bude li onako kako su se danas dogovorili "nećemo reći da smo nezadovoljni".

I Dragutin Lesar, koji će biti predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih laburista, kazao je da se konačan dogovor može postići tek kada vladajući odluče na koji će način i hoće li uopće mijenjati saborski Poslovnik.

Naglasio je da o tome ovisi koliko će točno biti saborskih radnih tijela, odnosno odbora, izaslanstava, vijeća, budući da je pitanje, rekao je, hoće li neka opstati te hoće li se formirati nova.

"Tada se može utvrditi konačna kvota koja pripada vladajućima i oporbi. Načelni dogovor po postojećem modelu je postignut i mora ići na potvrdu stranačkim tijelima, ali prije sastanka svih parlamentarnih stranaka ne možemo to smatrati konačnim dogovorom", poručio je Lesar.

Danas postignutim dogovorom je zadovoljan, a bitnim smatra da se sve parlamentarne stranke čim prije okupe radi dogovora za pripremu konstituirajuće sjednice Sabora.

"Ovim što je danas dogovoreno izbjeći će se svaka mogućnost arbitriranja bilo koga sa strane, ako se svi partneri budu držali dogovora. Ovo 'ako' naglašavam", rekao je Lesar.

Osim predstavnika HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista na oporbenom sastanku su sudjelovali i Damir Bajs (HSS), Ivan Tepeš (HSP Ante Starčević) i Vesna Škare Ožbolt (DC), a nisu došli predstavnici neovisne liste Ivana Grubišića ni HGS-a.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 15.12.11. 15:56

A zakaj gospon Burić ne bi bil potpredsjednik?Baš bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi reagirao kad zastupnik prekorači vrijeme. Što bi napravio?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 15.12.11. 16:32

Zamislite da predsjednica Sabora bude Jadranka Kosor? Joj koji blam i sram za one zestoke kriticarke njezinog lika i djela koji su jucer na ovim stranicama zestoko se razracunavali sa "tehnickom" premijerkom... ali nije nemoguce... Jucer sam napisao jedan pseudo traktat o Kosorici (oni koji su procitali znaju o cemu je rijec) i na taj nacin preduhitrio ne samo njih (kriticare J. Kosor) nego i samoga sebe. Gdje god da su, tu su, i treba ih politicki respektirati, svidjelo se to nekima ili ne! To su temeljni postulati demokracije.


registracija
26/12/06

capica, 15.12.11. 17:27

Konstantinos, 15.12.11. 16:32

Zamislite da predsjednica Sabora bude Jadranka Kosor?........................................................................

Kosor ne može biti predsjednica Sabora, jer to mjesto pripada vladajućima. Ako se oporba složi, može biti jedna od potpredsjednica.


registracija
11/1/10

fluid, 15.12.11. 18:39

Sada je treba poslati zajedno sa nosonjom Popijačem("nosonja = Pinokijo-jer je lažljivac)u Sisak.Na TV treba učestalo vrtjeti njegove nedavne tvrdnje "sa jasnim stavovima" kako NEMA ŠANSE da se siščani iz željezare nađu na cesti.Oni će sve riješiti.E pa sada su na cesti i doslovno.Dakle pametni,pošteni i iskreni Kosor i Popijač ?Naprosto sve čega ste se dotakli,pretvarate u ništavilo.


registracija
21/2/11

skyway, 15.12.11. 18:41

Da je casti i morala Jadranka Kosor bi se skroz trebala povuci iz politike i pokriti usima dok je god ziva. Jer takva nesposobnost zacinjena nevidjenom niskoscu i prostaklukom nije zabiljezena u nasoj povjesti...


registracija
11/1/10

fluid, 15.12.11. 20:10

Nevjerovatnu snagu hrvatski političari izražavaju kroz najgore vrline i kvalitete.Bahatost,pohlepa,neosjetljivost,uporn-ost u ignoriranju stvarnosti oko sebe,prgavost,vlastohlepnost,umišljenost,oholost i mogao bih redati negativne epitete do beskraj.Po navljam,nevjerovatno su snažni u iskazivanju i dokazivanju svih ovih pridjeva koje sam naveo.Paralelno tome,samo jedanu kvalitetu koja je naprosto ljudska,a to je odgovornost prema onima od kojih su izabrani,prema sebi samima kao i prema državi koju predstavljaju,nemaju !?Ne mogu vjerovati da zbog svih ružnih epiteta ,koji ih zaista idu svima odreda,ne posjeduju minimum odgojne kulture kako nebi bili takvi.Posebnu težinu primitivzmu takvog oblika,jer to i je primitivizam,daju njihova obrazovanja.Intelektualnu razinu osobnih sposobnosti su podredili takvim oblicima ponašanja,da spadaju u sociopatološke fenomene osoba bez morala.To je zaista slučaj za psihogenezu prozvanih.Ali tko da da takvu jednu procjenu psiholoških profila na pol.hrvatskoj sceni??Doktori ?Pa naši najveći doktori su "Spin-doktori"koji i sami prakticiraju ovaj oblik psihosomatskih devijacija.I krug je zatvoren.Još ostaje samo nacionalni mentalitet za psihoanalizu.I tu je moguće naći korjene svih zala koje nas snalaze usljed izgubljenosti u svijetu gdje je moral nasušna potreba.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 15.12.11. 20:11

Pa neka i dalje prkosi gradjanima i svijetu pokaze kakva je ona nakaza ta bivsa KPJugoslavenka koja se dere sikce ko zmija svigdje gdje prolazi i propagira HDZ svoju stranku! Lijepa reklama za sve politicare koji se u toj stranci nalaze! Dakle nastavi i idi jos dalje ovako!!


registracija
11/11/11

weraw, 16.12.11. 02:47

Glede snimki iz prošlosti, meni su jedne od dražih one saborskih sjednica iz zaboravljene 2007. godine kada se konstituirao parlament HDZ-ove većine (događaj koji se inače može smatrati jednim u nizu napada na RH). Ima toga na jubitou pa pozivam na gledanje, da se prisjetimo malo. Čovjeka uhvati jeza kada se sjeti takvih situacija i onoga što nas je čekalo. Kao da sada gledam ugojenog Sanadera u skupom odijelu kako arogantno prati sjednicu i s podsmjehom odgovara na pitanja oporbe, uz sveopće oduševljenje HDZ-ovog dijela Sabornice i prigodne aplauze i navijanja. Neki tamo Đuro Popijač je beznačajan, ima mnogo toga što bi se trebalo vrtjeti na TV-u svaki dan, da se građani prisjete. Recimo, splitska riva? Što se Kosorice tiče, ona je tu, ne trebaju nam snimke jer ima dovoljno materijala iz dana u dan.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika