15.12.2011. / 15:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Republikanci žele progurati zakon o štednji

Mjerama štednje bili bi pogođeni odjeli i programi 10 ministarstava, od sigurnosti granice, kontrole hrane do borbe protiv zagađenja okoliša, AIDS-a i gladi u Africi

IlustracijaIlustracijaRepublikanci su u četvrtak u američkom Zastupničkom domu predstavili zakon o štednji vrijedan 915 milijardi dolara, u pokušaju da primoraju demokrate da finaliziraju zakon koji bi omogućio funkcioniranje vlade.

Do isteka privremenih financijskih mjera ostala su samo dva dana, nakon čega bi ozbiljnu štete pretrpile službe u ministarstvu obrane, obrazovanja, zdravstva i rada. Ali, republikanci i demokrati se svađaju oko toga kako produljiti smanjenje poreza na plaće za oko 160 milijuna Amerikanaca, a ne mogu se složiti niti oko naknade za nezaposlene.

Zakon, koji bi osigurao novac za ključne stvari, poput ophodnji američkih granica, ima vrlo male šanse za prolaz u Senatu, kojeg kontroliraju demokrati, ukoliko ne ocijene da je zakon potpun.

Demokrati tvrde da postoje nesuglasice oko dijelova zakona, uključujući odredbu o ograničavanju putovanja na Kubu, tj. pravu kubanskih imigranata da šalju novac rođacima na Kubi. Početkom godine je Bijela kuća najavila veto na zabranu putovanja i darove, što je naišlo na odobravanje kubanske zajednice, velike političke snage na Floridi. Također, sporna je i odredba o ograničenjima vezana uz financiranje pobačaja, a na udaru se našao i program zamjene igala, kako bi se spriječilo širenje AIDS-a.

Mjerama štednje bili bi pogođeni odjeli i programi 10 ministarstava, od sigurnosti granice, kontrole hrane do borbe protiv zagađenja okoliša, AIDS-a i gladi u Africi.

Prema novom prijedlogu zakona proračun Pentagona povećao bi se za 5,1 milijardu dolara na 518,1 milijardu dolara. Ministarstvo obrane bi također dobilo 115 milijardi dolara za prekomorske vojne operacije.

Glasovanje je najavljeno za petak, a u međuvremenu je Bijela kuća od Kongresa zatražila kratkoročne financijske mjere kako bi se izbjegla blokada rada vlade.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika