15.12.2011. / 16:03

Autor: Naciona List

U vladi trljaju ruke

Naciona list: Natprosječni rezultati postsezonskih otpuštanja

U listopadu i studenom otpušteno je tako čak 30 tisuća sezonskih radnika, koji su otišli sa svojih radnih mjesta zbog velikog nedostatka potražnje kompanija za njihovim uslugama

(Photomontage: Chees)(Photomontage: Chees)Ministarstvo turizma objavilo je danas potpune rezultate otpuštanja sezonskih radnika, prema kojima je 2011. godina rekordna u svakom pogledu. U listopadu i studenom otpušteno je tako čak 30 tisuća sezonskih radnika, koji su otišli sa svojih radnih mjesta zbog velikog nedostatka potražnje kompanija za njihovim uslugama. Najveći interes za otpuštanja sezonaca iskazale su kompanije unutar Agrokor grupe, odakle su već otprije sugerirali da će otpustiti najmanje 3 tisuće mladih radnika zaposlenih tijekom sezone.

U turizmu je na djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i malo otpušteno 18.933 osoba, a najviše prodavača (2.909), konobara (2.586), kuhara (2.366), sobarica (1.792), čistačica (1.468) i kuhinjskih radnika (1.319).

Ministar turizma Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo prikazanim brojkama, kazavši kako su njegovo ministarstvo i Vlada dali nemjerljiv doprinos spomenutim rezultatima.

"Moram dakako kazati kako sezonska otpuštanja nisu dugoročno rješenje za prosječnog radnika u Hrvatskoj, ali s obzirom na globalnu financijsku krizu, bolje bilo kakav otkaz nego nikakav", rekao je ministar Bajs, kazavši kako sve procjene stručnjaka govore da će sljedeće postsezonsko razdoblje biti još bolje i plodonosnije. "U tom razdoblju očekujemo još veća otpuštanja sezonaca", rekao je optimistični Bajs.

Premijerka Kosor nadovezala se na Bajsovo izlaganje, rekavši kako nije točno da ljudi ne mogu dobiti otkaz. Kao argument koristila je činjenicu da na Zavodu za zapošljavanje sjedi 75 tisuća nezaposlenih koji su u potpunosti kvalificirani za taj neradni odnos. Posebno ju je iznenadio interes stranaca, koji su ove godine podnijeli 811 zahtjeva za radne dozvole. "Među ovih 811 zahtjeva bilo je i 70 novih koji su tražili posao stočara, ratara, pastira i saramaša", rekla je premijerka, dodajući kako su ipak odbili svih 811 zahtjeva, jer da hrvatska vlada smatra kako prednost prilikom otpuštanja moraju imati hrvatski državljani.

Budući premijer Zoran Milanović rekao je pak kako se nada da će njegova politika otpuštanja radnika biti znatno sveobuhvatnija od sezonskog programa prethodne vlade. "To znači da hrvatski građani u nadolazećim mjesecima mogu očekivati ovakve rezultate tijekom svih 12 mjeseci", rekao je budući mandatar Vlade RH.

Vezane vijesti

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u takozvanom "slučaju selodjeb" u kojem se predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sumnjiči da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.