15.12.2011. / 16:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Sanader već sutra na slobodi?

Još samo obećanje da neće bježati

Nakon uknjižbi Sanader će biti pozivan na sud, gdje mora obećati da neće bježati i da će se odazivati na sudske pozive i tek onda se ukida istražni zatvor i Sanader pušta na slobodu, objasnio je Devčić

Vrhovni sud odbio je danas žalbe na puštanje iz istražnog zatvora uz jamčevinu bivšeg premijera Ive Sanadera koji bi trebao izaći iz Remetinca nakon što se sudovi uknjiže na založene nekretnine.

Sudac istrage i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je Vrhovni sud odbio žalbe na prošlotjednu odluku optužnog vijeća kojom je Sanaderu produljen istražni zatvor ali i istovremeno zamijenjen jamčevinom od 12,4 milijuna kuna uz mjere opreza - oduzimanje putovnice i obveza javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

USKOK se žalio jer smatra da je prihvaćena jamčevina premala jer se Sanadera u više kaznenih postupaka tereti za štetu veću od 100 milijuna kuna, dok su se njegovi branitelji žalili jer optužno vijeće nije postupilo po odluci Ustavnog suda koji je naložio da se Sanader pusti na slobodu najkasnije do 12. prosinca u 7 sati.

"Odbijene su obje žalbe, što znači da je potvrđeno rješenje optužnog vijeća koje je postalo pravomoćno", rekao je Devčić.

Najavio je da će sutra to rješenje biti otpremljeno općinskim sudovima nadležnim za uknjižbu hipoteka na nekretnine koje su predmet jamstva.

Nakon uknjižbi Sanader će biti pozivan na sud, gdje mora obećati da neće bježati i da će se odazivati na sudske pozive i tek onda se ukida istražni zatvor i Sanader pušta na slobodu, objasnio je Devčić.

Jedna od Sanaderovi braniteljica Jadranka Sloković izrazila je zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda i očekivanje da bi Sanader već sutra mogao na slobodu. "Nadam se da će se sudovi brzo uknjižiti na založene nekretnine", kazala je, dodavši da je obrana sudu već dostavila potvrdu o uplati 300.000 eura u gotovini.

Za Sanadera su jamčevinu prikupili njegovi prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine, no kako se doznaje na sudu vrijednost jamčevine više nije 12,4 milijuna kuna, već 200.000 kuna veća. Naime, Sanaderov prijatelj Jerko rošin je u međuvremenu prodao založeni stan u Splitu, kupio skuplji u Zagrebu s kojim jamči da Sanader neće bježati.

Predsjednik Sabora Bebić založio je kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović stan u Zagrebu, a Mirjana Sanader neblokiranu trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Po 150.000 eura za Sanadera su dali bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota i direktor Nogometnog kluba Lokomotiva Božidar Šikić.

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a Sanader već je godinu dana iza rešetaka. Naime, austrijska policija ga je uhitila 10. prosinca, a Hrvatskoj je izručen 18. srpnja od kada je u zatvoru u Remetincu.

Sudi mu se zbog ratnog profiterstva, odnosno uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke i uzimanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, a nedavno je zajedno sa strankom kojoj je bio na čelu optužen i u slučaju Fimi media, zbog čega je USKOK tražio da ostane u istražnom zatvoru jer smatra da i dalje postoji opasnost od njegova bijega.

Ta optužnica još nije pravomoćna i još nije poznato kada će optužno vijeće o tome odlučivati.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 15.12.11. 17:52

Osobno smatram da je to najvažnije.Obećanje časnog čovjeka,vođe jedne zemlje u teškim danima,poštenjačine i nadasve obiteljskog čovjeka.Kršćanina iz kršćanske obitelji,pune kršćanske sućuti i poniznosti.Oca koji skrbi o svojoj obitelji i nikada je nebi ostavio da gladuju.Koji će sve učiniti za svoje bližnje(obitelj)ne birajući sredstva u teškim vremenima.Heroj i časnik domovinskog rata koji je svoj život nesebično založio za Hrvatsku-svoju domovinu.Takav čovjek nije trebao platiti nikakve novce,do okončanja nepravednog i politički montiranog procesa.Dovoljna je njegova riječ i budimo svi uvjereni da je nikada neće pogaziti.! Primjer pravosudne farse i licemjerja,na svjetskoj razini ! Tako nam i treba.


registracija
14/11/07

laufer, 15.12.11. 19:33

Časni sude, časna pionirska...))

Sprdnja.


registracija
30/9/09

davor12345, 15.12.11. 21:58

Jednom pobegulja uvik pobegulja!


registracija
11/11/11

weraw, 16.12.11. 02:33

Neka ga puste, možda nas odvede do nekog tajnog skladista gdje cuva umjetnine i satove pa da oduzimanjem imovinske koristi pokrpamo rupe u proracunu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika