16.12.2011. / 09:06

Autor: Hina

Izrael sjedinio snage, stručnjaci pokazuju na Iran

Izraelski mediji predviđaju da "Dubinski korpus" može djelovati u Iranu, za koji je UN-ova agencija za atomsku energiju prošloga mjeseca upozorila da radi na proizvodnji nuklearnog oružja

IlustracijaIlustracijaIzrael je u četvrtak objavio da je sjedinio specijalne snage pod jednim zapovjedništvom, što je potez za koji stručnjaci kažu da bi mogao pomoći Izraelu u napadu na zemlje poput Irana, čiji nuklearni program židovska država smatra prijetnjom svome postojanju.

"Primarna zadaća korpusa bit će proširiti operacije izraelskih oružanih snaga u stratešku dubinu", kaže se u priopćenju kojim vojska najavljuje formiranje "Dubinskog korpusa".

Citirajući razgovore s visokim izraelskim časnicima, američki vojni časopis Defense News kaže da bi komandosi toga korpusa mogli djelovati "daleko od granica Izraela" u "trećem krugu" - što je pojam koji se općenito odnosi na Perzijski zaljev i Rog Afrike.

Izraelski mediji predviđaju da "Dubinski korpus" može djelovati u Iranu, za koji je UN-ova agencija za atomsku energiju prošloga mjeseca upozorila da radi na proizvodnji nuklearnog oružja. To otkriće je povećalo napetosti između Irana i zapadnih sila i Izraela. Diplomatski izvori rekli su u srijedu da bi Iran uskoro mogao započeti osjetljive atomske aktivnosti u podzemnim objektima duboko unutar planine.

Elitne izraelske kopnene, zrakoplovne i mornaričke postrojbe zadržat će svoje jedinstvene sposobnosti, navodi Defense News, ali nova bi ih struktura trebala potaknuti da uže surađuju u planiranju misija.

Najprestižnija specijalna postrojba Izraelskih obrambenih snaga - Sayeret Matkal, koja među svoje veterane ubraja i premijera Benjamina Netanyahua, glasovita je po spašavanju putnika izraelskog avioprijevoznika u otetom zrakoplovu Air Francea u Ugandi 1976.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
24/11/09

friz, 16.12.11. 22:30

i eto nam trečeg svjetskog rata,čije je "otvorenje" napraviti "odabrani narod"!! Zanimljivo je kako cijeli svijet šuti.Svi su se sakrili u mišje rupe,nitko da pisne jer "odabrani narod" kreće u osvajački rat!!Biti će veselo,a na nebu bi se mogle pojaviti "pečurke".


registracija
9/11/09

superhik, 17.12.11. 03:16

Ovdje nema nista novoga. To je samo nastavak iste politike koja je zapocela prije sto godina i dizajnirala prvi i drugi veliki rat. Oni od rata zive i nkad ga nisu prekinuli, samo se intenzitet mjenja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika