16.12.2011. / 10:19

Autor: Nacional.hr

In memoriam

Preminuo Christopher Hitchens

U svjetskoj javnosti ostati će zapamćen po mnogočemu, a ponajprije kao vrstan i agresivan polemičar, neposustali promotor 'Novog ateizma', oštri kritičar društveno-političkog establishmenta, među ostalim i i Henryja Kissingera, Billa i Hillary Clinton, te Majke Terezije, ali i iznimno kontroverzni autor, posebice nakon što je podržao agresivni američki intervencionizam nakon terorističkih napada na tu zemlju

Hitchens snimljen 2007 (Wikipedia)Hitchens snimljen 2007 (Wikipedia)Christopher Hitchens, jedan od najoštroumnijih i najcitiranijih intelektualaca današnjice, preminuo je u 62. godini u bolnici u Texasu od raka jednjaka, odnosno od upale pluća koja je nastala kao komplikacija te bolesti. Hitchens, koji je o svojoj bolesti pisao otvoreno i često ( "nešto toliko predvidivo i banalno da je dosadno čak i njemu"), bio je englesko-američki filozof, pisac i novinar čije se stvaralačko razdoblje proteže na više od četiri desetljeća. Rođen je u Portsmouthu 13. travnja 1949.

U svjetskoj javnosti ostati će zapamćen po mnogočemu, a ponajprije kao vrstan i agresivan polemičar, neposustali promotor 'Novog ateizma', oštar kritičar društveno-političkog establishmenta, među ostalim i i Henryja Kissingera, Billa i Hillary Clinton, te Majke Terezije, ali i iznimno kontroverzni autor, posebice nakon što je podržao agresivni američki intervencionizam poslije terorističkih napada na tu zemlju.

U početku svoje karijere političkog promatrača i polemičara istaknuo se u novinama i časopisima s lijeve strane političkog spektra u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. 1989. se započeo distancirati od uhodane ljevice, nakon po njegovim riječima "mlake reakcije" europske ljevice na fetvu za ubojstvo Salmana Rushdieja. S ljevicom je 'raskrstio' nakon što je izbačen iz Laburističke stranke zbog protivljenja ratu u Vijetnamu.

Niz kontroverzi prouzročio je poslije terorističkih napada 11. rujna 2001., koji su osnažili njegovu podršku intervencionističkoj vanjskoj politici Sjedinjenih Država, i glasnu kritiku onoga što je nazivao "fašizmom s islamskim licem". Zbog mnogih članaka i polemika s korifejima američke ljevice (poput Noama Chomskog) u kojima je izražavao potporu Ratu u Iraku, proglašen je neokonzervativcem, dok je on sam inzistirao da nije "konzervativac bilo koje vrste".

Prepoznat kao nositelj pokreta "Novog ateizma", Hitchens se opisivao kao 'antiteist', te štovatelj filozofskih vrijednosti prosvjetiteljstva. Tvrdio je da bi osoba "mogla biti ateist i priželjkivati da je vjerovanje u boga ispravno", ali da je "antiteist, termin za kojeg želim da uđe u cirkulaciju, netko kome je drago da ne postoje dokazi za takvu tvrdnju". Vjerovao je da je koncept boga ili vrhovnog bića totalitarno vjerovanje koje uništava osobnu slobodu, te da bi slobodni izričaj u znanstvena postignuća trebala zamijeniti religiju kao sredstvo podučavanja etike i definiranja ljudske civilizacije. Ateizmu i prirodi vjerovanja posvetio je svoj bestseler iz 2007., 'Bog nije velik'.

Javnost mu je znala 'tepati' da je jedan od četiri jahača apokalipse. Preostalih troje su Richard Dawkins, Daniel Dennett i Sam Harris.

Nerijetko se osvrtao i na rat u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da se Jugoslavija bori između multietničkog pluralnog društva koje zastupa Alija Izetbegović i fašističkog režima Miloševića koji zagovara etnički čistu zemlju. Tuđman mu je bio jednako mrzak kao i Milošević.

Štoviše, u jednom intervjuu je priznao kako je rat u BiH bio nešto što je monumentalno utjecalo na promjenu njegovog stava po pitanju 'vojnih intervencija' i da je tad po prvi puta u životu bio na strani neokonzervativaca.

"Nikad u životu nisam mislio sa ću u Europi vidjeti masovna ubojstva, mučenje civila i silovanje žena, kao što nisam očekivao da će mnogi moji kolege na sve to gledati indiferentno, pa čak i stati na stranu fašista", kazao je tom prilikom Hitchens.

Portal Nacional.hr prenosio je neke njegove recentne kolumne koje je objavljivao u magazinu Slate. U njima se osvrtao na razne problematike, bilo da je riječ o smaknuću Gadafija, licemjerju američke desnice, pokolju u Oslu ili pak uhićenju 'monstruma' Ratka Mladića.

U Boga vjeruju

Monstrum Mladić

Zašto su se 'eksperti' odmah 'sjetili' islamskih terorista?

Prva pogreška nove Libije

Vezane vijesti

Hitchens i Irak

Hitchens i Irak

Christopher Hitchens i Irački rat skončali su istog dana, 15. prosinca 2011. - povijesna slučajnost koju bi samo on možda znao protumačiti. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika