16.12.2011. / 10:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Suđenje za slučaj Hypo

Sanader je tražio još veću proviziju

Dodao je da je Sanader navodno tražio proviziju od čak osam posto, što je iznad uvjeta poslovanja pa je nadzorni odbor Kulterera zadužio da pregovara o konačnom iznosu provizije

ArhivaArhivaBivši menadžer Hypo banke Franz Hasslinger posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je od bivšeg predsjednika uprave banke Wolfganga Kulterera čuo da je Ivo Sanader primio proviziju nakon što je Hrvatskoj 1995. odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Sanaderu je provizija isplaćena za razvoj tržišta u Hrvatskoj, ali i kao uvjet za zaključenje kredita kojim je Hrvatska u vrijeme kada je teško dolazila do novca na međunarodnom tržištu željela kupiti zgrade veleposlanstava u svijetu.

"Kulteret je rekao da je za taj kredit nužno plaćanje provizije i da je to uvjet za daljnje poslovanje na hrvatskom tržištu", kazao je Hasslinger. Dodao je da je Sanader navodno tražio proviziju od čak osam posto, što je iznad uvjeta poslovanja pa je nadzorni odbor Kulterera zadužio da pregovara o konačnom iznosu provizije.

Iako osobno nije bio upoznat s rezultatima pregovora, iz jednog izvještaja koji je potpisao voditelj poslova Hypo grupe za Hrvatsku Guenter Striedinger saznao je da je provizija iznosila pet posto, što je, kao je rekao, također bio "gornji limit".

Hasslinger je kazao da je zbog neuobičajeno velikog iznosa provizije, koja se inače u cijelosti ubraja u kredit i plaća je korisnik kredita, dio iznosa morala izravno platiti i banka.

Bivši premijer Sanader je, po tvrdnjama USKOK-a, od austrijske banke sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova dobio proviziju od 3,6 milijuna kuna, zbog čega je optužen i za ratno profiterstvo s obzirom da se Hrvatska tada još nalazila u ratnoj opasnosti.

Sanaderu se sudi i za primanje 10 milijuna eura mita od uprave mađarskog MOL-a, kako bi toj naftnoj kompaniji omogućio preuzimanje većinskih upravljačkih prava u hrvatskoj Ini.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a i danas je na sud doveden iz zatvora u Remetincu, no ovo je vjerojatni posljednje ročište na koje ne dolazi sa slobode. Naime, odluka da mu se zatvor zamijeni jamčevinom od 12,6 milijuna kuna jučer je postava pravomoćna pa bi na slobodu mogao izaći nakon što se u zemljišnim knjigama upišu hipoteke na nekretnine koje su založili njegovi prijatelji i supruga, a on na sudu obeća da neće bježati i da će se odazivati sudskim pozivima.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.12.11. 13:33

Zaista me živo zanima tko može objasniti bilo kakvim pravnim izrazima i kvalifikacijama,kako se Sanaderov potez ,u svezi uzimanja provizije kod sređivanja kredita za RH u vrijeme rata,ne može se okvalificirati drugačije nego ratno profiterstvo.Čak i da je Hrvatska imala u svojim zakonima propisano proviziju kao legalnu nagradu za posredovanje,a što je na zapadu očigledno normalno,u vrijeme rata je to više od izdaje.Dokaz da i sam Sanader laže o tome, kako bi izbjegao odgovornost za ratno profiterstvo,je vrlo razvidan.I njemu je jasno da je to moralno upitno do visine kaznene odgovornosti.On predpostavlja i zna da je provizija normalna situacija i čin u takvim poslovima ali apsolutno ne želi ugraditi u svoju svijest odgovornost po kojoj 1. Zakonima u RH nije propisano uzimanje provizije za posredovanje u bilo kom poslu.A ako se uzme provizija,propisano je kazneno djelo mita i korupcije. 2.RH je bila u izuzetno teškoj situaciji pogođena ratnim zbivanjima i svako krčmenje dobara države, kojoj je svaki cent bio dragocjen,je čisti oblik ratnog profiterstva.No,nesmije se izgubiti iz vida da je Sanader uklopio svoj stav i ponašanje u svezi svega toga oko kredita,sa već dobro uhodanom praksom otimačine osoba koje su na političkoj poziciji.On je samo jedan od onih kome se sudi za nešto ali je to vrlo upitno ,pošto sudionika ratnog profiterstva ima daleko više od 90.te godine do danas.Donošenje zakona koji su omogućili pljačku legalno,vrijeme donošenja tih zakona kao i čin otimačine uz pomoć tih zakona,sve su to kategorije počinitelja kaznenog djela ratnog profiterstva.Sanader treba odgovarati ali ako samo on bude Pedro koji će visjeti a ostali ne,tada svrha kazne Sanaderu, neće biti postignuta.Glavnu odluku da se u Hrvatskoj sve odvija na taj način doneo je osobno Tuđman a zamašnjak su bili ; Franjo Gregorić,Nikica Valentić,Škreb,Šarinić,Šušak.Operativci su bili Pašalić,Škegro,Rebić,Brzović,Kutle i ostali domoljubi u nizu.Sve je to ratni zločin i ratno profiterstvo.Nema tu opravdanja tipa;"stvorili smo državu"! To su gluposti.Dam ti milijun pa te ubijem.!?Koja je to teza?To je izvrnuta teza.Dakle,ponoviti ću.Sanader je kriv i mora odgovarati ali ako grijeh ostane samo na njemu ,tada pravosuđe nije ispunilo zadatak a Hrvatska nije dobila odgovor na pitanje.Hrvatska time također postaje i ostaje država koja se gradi na trulim temeljima.Znamo kako završavaju kuće koje imaju loše temelje !?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika