16.12.2011. / 13:01

Autor: Hina , Nacional.hr

Stravična otkrića u Nizozemskoj

Deseci tisuća u raljama crkvene pedofilije

Nakon nekoliko otkrića u tisku nizozemska biskupska konferencija i vjerski instituti najavili su u ožujku 2010., "veliku, vanjsku i neovisnu istragu" seksualnog zlostavljanja koje su članovi crkve počinili nad djecom.

IlustracijaIlustracijaNekoliko desetaka tisuća maloljetnika bilo je seksualno zlostavljano unutar katoličke crkve u Nizozemskoj od 1945. do 2010., a identificirano je 800 navodnih počinitelja, otkriva izvješće objavljeno u petak.

"Nekoliko desetaka tisuća maloljetnika trpjelo je lakša, teža ili vrlo teška seksualna zalostavljanja između 1945. i 2010., unutar nizozemske katoličke crkve", navodi u priopćenju povjerenstvo Deetman, nazvano po voditelju Wimu Deetmanu, bivšem ministru i sucu.

"Na temelju 1.795 dojava, povjerenstvo je pronašlo imena 800 seksualnih zlostavljača koji rade ili su radili u biskupijama", navodi se i dodaje da je "od tih 800 osoba živo najmanje njih 105".

Nakon nekoliko otkrića u tisku nizozemska biskupska konferencija i vjerski instituti najavili su u ožujku 2010., "veliku, vanjsku i neovisnu istragu" seksualnog zlostavljanja koje su članovi crkve počinili nad djecom.

Nizozemska katolička crkva nije poduzela primjerene mjere iako se za zlostavljanje znalo, a razlozi pasivnosti su "tabu" seksualnosti u društvu 60-ih godina te "zatvorena kultura" katoličke crkve, tvrdi se u konačnom izvješću.

Svećenićki celibat nije "ključan" okidač za napastovanje maloljetnika, no taj čimbenik podrazumijeva "određenu opasnost", zaključuje povjerenstvo koje je ispitalo više od 34.000 Nizozemaca kojima je danas 40 ili više od 40 godina.

Savjetodavno tijelo nizozemske katoličke crkve zagovara odštetu zlostavljanih osoba do svote od najviše 100.000 eura. Katoličku crkvu zadnjih godina potresa niz skandala povezanih s pedofilijom, napose u Austriji, Belgiji, Irskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Državama.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 16.12.11. 13:20

Nije da kod nas nema takvih primjera, ali ovi "naši" vatikanski službenici su nekako više zainteresirani za eure, nekretnine, passate i slične bogougodne stvari.
Maloljetnici su u drugom planu.


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.12.11. 13:30

Ako celibat nije ključan, šta je onda ključno, sem majke prirode?

Lov na vještice, u šta se pretvara sva ova medijska kampanja, nikako da odluči, s crkve prijeći na ostale skupine! Naime, pedofila ima i među političarima, znanstvenicima, profesorima, seljacima, policiji, sucima, novinarima i drugim skupinama a da nikada nismo vidjeli hajku na konkretne koja bi sličila ovoj! Jednako tako, sve skupine su skrivale svoje grijehe ali samo je crkva medijski razapeta!

To više govori, ne o gluposti nositelja ove igre koliko o ideološkoj pozadini i interesnoj privrženosti!


registracija
31/1/10

STTony, 16.12.11. 13:36

Zvonko je Einstein kao i Marković.

Kriv je Maleš a ne lopovi. Tako i ovdje.


registracija
12/1/11

siziff, 16.12.11. 13:43

To više govori u prilog tome koliko glupaka je podržavalo istu kao šta je još uvjek podržava, ometajući svaku istragu koja bi zaustavila zlo, prozivajući i optužujući sve i svakoga za protu crkveno djelovanje.


registracija
11/1/10

fluid, 16.12.11. 13:51

Zvonko@ Opet si okrenuo pilu naopako.Kako to uspjevaš?Naravno da svugdje gdje si naveo,ima takvih slučajeva ali te pitam,zar po tebi crkva spada i kategoriju SVIH gdje se to događa?Zar se ona ne razlikuje po svemu od tih mjesta koje si naveo,ili bi trebala da se razlikuje?Nije li crkva,prije svega moralna vertikala(ne samo katolička nego bilo koja religija na svijetu,naravno)?Šta je moral i čudoređe,trebalo bi biti opće poznata stvar.Sada izjednačavati crkvu sa svima drugima gdje se to događa,je zamjena teza.Crkva,baš kao takva,izdvaja se svojom odgovornošću ispred svih.Nitko ne progoni vještice istragama oko crkve u svezi pedofilije,već je to očigledno najmasovniji organizirani zločin te vrste.Sa pokrićem od samih najviših predstavnika te crkve.Ostavi se javne osude Pape i posipanja pepelom.Bez odsjecanja bolesnog tkiva,metastaze ostaju i truju tijelo i dalje.Dakle,netko tko moralizira na razini kako to radi crkva,mora,prije svega,biti sama visoko moralna institucija(ili osoba,naravno).Ako to nije,gubi se smisao poruke.Čak šta više.Oni koji moraliziraju,nemaju uopće pravo to činiti. I na kraju,još malo na tvoj račun.Kao Hrvat,morao bi znati da se ne kaže "sem majke prirode".Pomoći ću ti iako se od tebe,kao pametnoga i sveznajućega očekuje da to znaš.Kaže se "osim majke prirode".Mala digresija na ovaj dio više iz štosa nego što mislim da ti to neznaš.Vjerujem da ti je uteklo.Ali ipak ti javno pišeš i očekuješ javnu kvalifikaciju.Tada lingvistika i pravopis postaju bitan element,zar ne ?Često baš ti ideš "nuz svaku dlaku" drugima.Moraš barem trun u svojem oku opaziti.Pozdrav !


registracija
15/8/10

bigred1, 16.12.11. 14:04

fluid,čudno da zvonko nije opravdao svečenike,kako su djeca napastovala svečenike.


registracija
5/3/10

starimudrac, 16.12.11. 14:15

možda bi o zlostavljanju djece u nizozemskoj mogla nešto znati i bivša ravnateljica karitasa jelena brajša. još tamo 70ih, karitas je rihtao posvojenja nizozemcima.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 16.12.11. 14:20

Laudate, eto jedne od vaših vjerskih (katoličkih) istina


registracija
27/11/11

Culex, 16.12.11. 15:04

Svakako da u svih zanimanja ima pedofilije,pokušajmo ostaviti struku po strani.To je fenomen niske zastupljenosti u prosjećnim okolnostima.No povećana pojavnost("doza") čini stvar "otrovnom" .Ako ,k tome to biva u tzv.posvećenim zanimanjima,(s poslanstvom i sl.) e to ne bi išlo ! Zašto? Svećenik svakodnevno sluša pri ispovjedi najintimnije iskaze u nesumljivom povjerenju.Nije njemu lako,ali ne smije se dovoditi u "sukob interesa" i sebe sabljažnjavati ili gubiti snagu vjere.Svećenik je isto samo čovjek,ako poklekne..široko mu polje.Za mnoga zvanja postoje obavezni lječnički pregledi,sustavi,.. razni certifikati .Kao što svi znamo,barem jednog ,svećenika koji ima ljubavnicu,djecu ili da je .pijanica .Tako postoje i homoseksualci ok.Ali njih se mora ekstrahirati odmah i bez bojazni za sablažnjavanje vjernika!Tko bi to u Crkvi sprovodio .Danas nitko.Sutra..vancrkveni stručni tim,možda sindikat svećenika,sve je moguće.Nedavni slučaj izbacivanja bogoslova sa studija ne ide mi u glavu".Mladi,zgodni dečki..lučki grad,turisti...a oni razbijaju glavu kako je nužno u Crkvi biti homoseksualac ak želiš napredovati!? Ma to su debilane!Dobro treba provjetriti sjemeništa i bogoslovije ,mnogi su tamo iz koristoljublja ili obijesti.Kada su roditelji sami plačali vjerske škole i bogosloviju,puno je m anje bilo svih vrsta devijacija pa i pedofilije.


registracija
27/11/11

Culex, 16.12.11. 15:56

Molim ispriku od svakog tko ovo gore pročita.Sasvim sam zamijenio teme.Moj je osvrt samo na pojam HOMOSEKSUALNOST. Hvala


registracija
1/3/11

Laudate, 16.12.11. 15:56

@agaSovulj
to su ovi što su više sekularni a manje sveti.


registracija
11/1/10

fluid, 16.12.11. 16:48

Culex(i ostali)@ Pojedinačno gotovo da ni ne prozivam nikoga u redovima crkve,kao glavne krivce.radi se o bolesnim pojedincima i,kao i kriminalcima,treba im suziti prostor djelovanja u okruženju jer ugrožavaju tuđe slobode i život na neprihvatljiv način.Problem je uvijek institucija.Kao i država.Nefunkcioniranje države,vladavina kriminala.Svi su izloženi pojedinačnim ugrozama jedinki koje nisu u okviru moralnih i pozitivnih osoba.Isto je i sa crkvom.Kako treba crkva riješiti taj grozni problem u svojim redovima,to prepuštam njoj samoj.Crkva mora to riješiti sama.Bitno je da MORA !Oportunističke šutnje i ostavljanje "grijeha"na savjesti tih pojedinaca,je nedopustivo.I ovdje, po pitanju pedofilije u crkvi,isto je kao i u državi(kao nekoj vrsti organizacije),mora postojati jasan,dosljedan i rigorozan stav koji reže neprihvatljivo ponašanje na najdrastičniji način.Ako se pedofilija ne uklapa u crkvenu ideologiju(a nebi ni trebalo),onda mora pronaći način kako da to siječe u svojim redovima.Ponavljam stav;nemože nitko drugima "prodavati"moralnost a sam se ponašati nemoralno i neprihvatljivo.To je načelan stav i bez toga nema ni odgovornosti ni vjerodostojnosti.Tako i crkva gubi i jedno i drugo.Koji je krajnji cilj tome,nije mi jasno osim da od Pape pa na niže,niti se radi o vjeri niti o vjernicima.Barem ne po uzusima koje javno proklamiraju.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 16.12.11. 17:46

Užas .I TAKVI DA SOLE NARODU PAMET?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.12.11. 18:27

@fluid,
nakon Tvojih riječi :
"...nemože nitko drugima "prodavati"moralnost a sam se ponašati nemoralno i neprihvatljivo.To je načelan stav i bez toga nema ni odgovornosti ni vjerodostojnosti..." svaki drugi komentar je suvišan!
Odlično si u dvije rečenoce objasnio glavni problem pedofilije u crkvenim redovima ali i društvenim odnosima.
Pozdrav


registracija
27/11/11

Culex, 16.12.11. 18:36

Tražiti čemu uzrok često se pokazalo nezahvalnim trudom .Svako novo saznanje donosi strah da to Novo ne prepuni našu kvotu percepcije kauzalističkih dogmi.Ne volimo izaći iz balansa poslaganih Istina ,niti pri najvećoj dobrohotnosti.To je ljudski,kao i posumljati u blaženi mir a posebno ak nam duh i razum slute isto. Događanja od srijednjeg vijeka pa ,eto,do skora.zovu na budnost svakog vjernika i svakog agnostika.Ljudski je također predvidjeti i izložiti se svojim stavom.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.12.11. 18:41

Pravilna učestalost pisanja u našim novinama o "škakljivim" odnosima svećenika tamo negdje nameću pitanje da li ponovo postoji kakav AGITPROP (odjel za agitaciju i propagandu) nekad komunističke a danas neke druge interesne skupine kojoj je cilj mobilizirati mase protiv Crkve.


registracija
27/11/11

Culex, 16.12.11. 19:05

Cij. gosp. LAUDATE , možete Vi puno bolje !


registracija
12/1/11

siziff, 16.12.11. 19:05

Uz sve "istine"; matematiku, fiziku, biologiju, ..........ovdje je nedvojbeno i definitivno riječ o "tjelesnoj istini"


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.12.11. 19:11

Iz svakog teksta
Laudate
na ovom se forumu osjeća
smrad crkvenog pedofila.
Užasno!


registracija
26/10/11

eezy, 16.12.11. 20:13

Opet Winzer pravo iz podruma na tipkovnicu.
Carstvo onome koji mi prevede njegov komentar!!!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.12.11. 21:00

@eezy
bedakima ni prijevod ne pomaže.
Ostaju i dalje bedaki.
Pogleč se v špiglin.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.12.11. 21:00

Prikriveni pedofili vole priče o pedofilima- "nekim tamo lošim dečkima" i naslađuju se slušajući i prežvakavajući jedne te iste priče.

Svaki normalan čovjek će reći strašno i sačekati epilog sudskog slučaja.

Da ne bi bilo puno sumnje, puno razvlačenja po novinama i ustima prikrivenih pedofila, a malo osuđenih.


registracija
1/3/11

Laudate, 16.12.11. 21:15

@vinogradar
ne mislim da su komentatori ovog foruma prikriveni pedofili, ali su prikriveni mrzitelji vjere i vjernika.
Istovremeno nemaju u sebi ni toliko dostojanstva i samopoštovanja da to jasno kažu i stoje kao ljudi iza toga nego im trebaju ovakvi članci kao žednom voda da bi pokazali ono što u sebi nose a to je mržnja.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.12.11. 21:56

@Laudate,
širiš smrad pedofilije.
Idi lizati oltar!


registracija
1/3/11

Laudate, 16.12.11. 22:16

@vinogradar
pogledaj malo tekst o djelovanju Agitpropa u Hrvatskoj pa vidi ima li sličnosti sa današnjim sotoniziranjem vjere i vjernika. Pitanje je samo gdje je sjedište današnjeg Agitpropa.
http://www.pobijeni.info/userfiles/Dokumenti-agitpropa.pdf


registracija
1/3/11

Laudate, 16.12.11. 22:19

@vinogradar
ali da se ne bi zanosio sa svojom prosvjećnošću. Takvih apartičeka je poslije drugog rata bilo napretek. Mislio sam da smo se toga riješili '91 ali očito nismo.


registracija
12/12/10

112131, 17.12.11. 08:02

predlažem da ignorirate mailova @Laudate, jer očito se sa svima zabavlja, njegov način razmišljanja ( ali vjerujem i da je provokator) očito nikome ne odgovara, pa pustite ga neka živi u svom svijetu zatucanosti .


registracija
1/3/11

Laudate, 17.12.11. 10:38

@112131
".... očito nikome ne odgovara.."
Ne odgovara onima koji se naslađuju svakom pa i izmišljenom i preuveličanom vijesti koja blati Crkvu i vjeru. Onima koji traže hranu za svoju mržnju prema vjeri i svemu povezanom s njom.

Par pomno odabranih fotografija koje se ponavljaju uz cikličke tekstove kojima je cilj odvratiti narod od Crkve. Iz aviona se vidi da to nije slučajno samo je pitanje tko dirigira time kad više nema Agitpropa. Možda Soroš ili neki slični moćnici preko domaćih kupljenih novina i novinara.

Onima kojima je mučno čitati drugačije komentare od teksta koji im antivjerski orijentirani novinari serviraju trebaju znati da niti vjernicima nije ugodno čitati primitivno otresanje svake šuše na vjeru i vjernike a sve pod izlikom snebivanja nad nekom često puta izmišljenom ili preuveličanom situacijom vezanom uz Crkvu.


registracija
12/1/11

siziff, 17.12.11. 12:27

112131@


........."Ignorirajte imejlove@Laudate"......


Totalno krivo:

!. Laudate je ovdje kao glasnogovornik crkve koji na školski način obznanjuje do kuda je crkva dogurala u 21. stolječu po svim pitanjima. Taj otvara ovdje i slijepcima oči. Čisti i nepatvoreni iscjelitelj

2. To nije zatucanost, to je čista borba za poziciju Crkve i gotovinu ( ne generala Gotovinu) iliti keš, ujedno borba za primat da rade sve kao i prije bez ikakovih sankcija; dekadentnost; hiljadu i jednu perverziju, hajlajf, neprikosnoveni autoritet i povečanje vatikanskog imperija itd itd

Jasno; za sve njihovo gore navedeno je kriv; agitprop sa Sorošom na čelu, koji je jedanput u Americi ( tri i pol milijarde dolara isplačeno sudskim presudama žrtvama crkvene pedofilije), jedanput u Irskoj; isto ogromne sume isplačene žrtvama crkvene pedofilije,...........da ne nabrajam dalje.
Sada u Nizozemskoj, opet dirigirano iz istoga centra

HE HE !....... Do kuda i do kada tako?


registracija
12/1/11

siziff, 17.12.11. 12:43

Nešta sam zaboravio ;
(skleroza.......Skleroza je najlakša i najbolja bolest, ...... svaki dan saznaš nešta novo, samo od nje bole (malo) noge, jer stalno nekuda hodaš bez potrebe

Dakle zaboravio sam reči: "Oprosti im bože jer ZNAJU ŠTA RADE"


registracija
1/3/11

Laudate, 17.12.11. 16:44

@siziff
Želim ti ugodan predbožićni vikend da ga provedeš u miru s obitelji.


registracija
12/1/11

siziff, 17.12.11. 18:26

LAUDATIĆ@

Hvala! Želim mir i dobro tebi i tvojima bližnjima!
Ujedno, da makar na par dana zaboravimo profesionalne razmirice.
Posao je ipak i samo; posao!


registracija
12/1/11

siziff, 17.12.11. 21:18

Umro Staljin.
Pozatvarali dučane, obustavili žetvu, zaustavili čeličane.........i proglasili mjesec dana žalosti.
Kad li moj kume, u nekoj sibirskoj Pripizdini stigne na stol mjesnoga komiteta pismo jednoga druga sa pitanjem:
"Smije li se, drugovi, u ovo vrijeme žalosti seksati ?"
Drugovi su bili zatečeni pitanjem, te nakon puno sati vječanja odluče pismo poslati u oblasni komitet.
U pitanju je drug Staljin, a tu nema zajebancije, neka oni to riješe.
U oblasnom komitetu se dogodila ista nedoumica i zatečenost sa jednostavnim, u isto vrijeme teškim pitanjem, stoga drugovi nakon puno sati vječanja odlučiše to pismo sa tako zavrnutim pitanjem poslati direktno na adresu Centralnog komunističgog komiteta u Moskvu
Nedugo iza toga na ruke pitatelju stigne pismo sa odgovorom:
"Može seks, druže, ali samo sa vlastitom ženom, da bi tuga i žalost bila još veča".


registracija
16/6/10

nosonja, 18.12.11. 14:13

Siziffe,mnogo ti zahvaljujemo (žena i ja) na presmiješnom vicu!!!


registracija
12/1/11

siziff, 19.12.11. 19:58

NOSONJA and BRAČNA DRUŽICA@

Nema na čemu, još će ih biti, tu i tamo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika