16.12.2011. / 14:24

Autor: Nacional.hr

Agrokor u srijedu i službeno kupuje Mercator?

Ono što je poznato vezano uz kupovinu je da Agrokor i dalje nudi 221 euro za dionicu Mercatora i to se ne bi trebalo mijenjati, osim ukoliko dubinski pregled Mercatorova poslovanja ne pokaže značajnije dugove ili kredite na koje Agrokor nije računao

Ivica TodorićIvica TodorićSlovenski trgovački lanac Mercator od sredine sljedećeg tjedna prelazi u ruke hrvatskog koncerna Agrokor. Tako barem tvrde dobro obavješteni izvori slovenskih Financi.

Oni ističu kako su prodavatelji dionica Mercatora, grupa Pivovarna Laško i banke utanačili uvjete koje će Agrokor morati ispuniti kako bi i kupoprodajni ugovor bio potpisan.

Navodno se Agrokor obvezao da ne smije nikako izvlačiti novac iz Mercatora, da neće otpuštati Mercatorove zaposlenike, da će u tri godine nakon prodaje povećati plaće zaposlenima, da će barem pet godina zadržati sjedište tvrtke u Ljubljani te da će uvjeti za dobavljače ostati jednaki barem još tri godine.

Uz sve to Agrokor je predložio i bankovnu garanciju jedne od europskih banaka u vrijednosti od 10 milijuna eura. Također, navodno se obvezao svako kršenje financijskih odredbi platiti dioničarima Mercatora.

Uvjeti na koje je pristao Agrokor navodno su i više nego je uprava Mercatora tražila, pa ipak još uvijek nije sigurno da će se prodaja i ostvariti. Prema ocjenama Financinih izvora, postupak prodaje mogao bi se razvući i na nekoliko mjeseci, ukoliko se Žiga Debeljak i njegovi istomišljenici za inate.

Ono što je poznato vezano uz kupovinu je da Agrokor i dalje nudi 221 euro za dionicu Mercatora i to se ne bi trebalo mijenjati, osim ukoliko dubinski pregled Mercatorova poslovanja ne pokaže značajnije dugove ili kredite na koje Agrokor nije računao.

Ukoliko se prodaja realizira, Agrokor je dužan dati ponudu za preuzimanje cjelokupne tvrtke.
Prema nekim računicama kupovina stopostotnog udjela u Mercatoru Agrokor bi stajala više od 832 milijuna eura. No, u Agrokoru računaju kako neće svi dioničari prihvatiti njihovu ponudu.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

registracija
16/1/10

blaise, 16.12.11. 20:42

Obzirom da smo mi u Hrvatskoj klijenti tvrtke Mercator-H(Hrvatska), nije nam u interesu da Agrokor preuzme Mercator i od njega napravi Konzum. Cijela ta operacija, zapravo, nema smisla osim da Agrokor napravi još većim i još nedodirljivijim i da pitanje o tome kakva je zapravo bilanca našeg Berlusconija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika