16.12.2011. / 15:15

Autor: Hina

'BiH se raspada i nitko joj ne može pomoći'

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je za ''Blic'' od petka kako se Bosna i Hercegovina (BiH) raspada i da joj nitko ne može pomoći te kako "realnost govori da je BiH zemlja podijeljena kulturološki, teritorijalno, politički, sportski", a da jedino funkcionira jedinstvena moneta.

Milorad DodikMilorad DodikPredsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je za ''Blic'' od petka kako se Bosna i Hercegovina (BiH) raspada i da joj nitko ne može pomoći te kako "realnost govori da je BiH zemlja podijeljena kulturološki, teritorijalno, politički, sportski", a da jedino funkcionira jedinstvena moneta.

Dodik, u razgovoru za taj beogradski dnevnik, kaže da je Daytonski sporazum povijesni, ali da on nije samo zaustavio rat nego i uspostavio nov politički sustav u BiH. Proteklih 16 godina od njegova potpisivanja RS je, kako kaže, prošao razdoblje od osporavanja do prihvaćanja, a međunarodna zajednica od tvrdnje da je Dayton odličan do skrivene namjere da ga mijenja, i to uvijek na štetu RS-a i uspostave BiH kao unitarne države.

''Arogancija bosanskih muslimana u političkom smislu je u toj mjeri izražena prema Srbima i Hrvatima da nitko ozbiljan ovdje ne vjeruje u mogućnost opstanka BiH jednostavno zato što je naglasak muslimanske politike u BiH da se obračuna s Hrvatima, da nestanu u političkom smislu kao konstitutivan narod, i zato se predlaže ova priča o proporcionalnosti'', ističe Dodik.

Dodaje kako će se BiH ''podijeliti i prirodno raspasti'' i da njoj nitko ne može pomoći te objašnjava kako ''zavisno od konstitucije'' to može biti brže, a može i sporije.

''Kad se raspada, biljka to brže čini kao organsko tijelo. A ako je to politički monstrum kao što je BiH, onda to malo duže traje'', kaže Dodik.

Upitan smatra li da će možebitno razdruživanje proteći mirno, čelnik RS-a odgovara potvrdno. ''Hoće, naravno! To će biti činjenica. Zato se čudim kad vidim medije i neke političare u RS-u kako jauču da nema ministarskog vijeća. Moje pitanje je njima: a što će vam ministarsko vijeće!? To vijeće je protudaytonsko ovakvo kakvo jest. Zašto je RS-ov interes da ima protudaytonsko tijelo? Što bi bilo da se, evo sada, osnuje ministarsko vijeće?! Što bi bilo drukčije? Ništa!'', zaključio je Dodik.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 16.12.11. 16:05

"realnost govori da je BiH zemlja podijeljena kulturološki, teritorijalno, politički, sportski", a da jedino funkcionira jedinstvena moneta.

Znaći Bosanci su bolji od Eropske unije. Svaka čast!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 16.12.11. 16:30

Kako reče Mesić.hitno presjeći koridor....vratiti našu Posavinu......granica je preko Drine.


registracija
12/1/11

bozhidar, 16.12.11. 20:04

nije se bosna ikad dosad raspadala---ona je samo bila napadana od srba, osmanlija, i hrvata.
te konacno, nakon stoljeca, '95te raskomadana ratovima i ogromnim zlocinama pocinjenim protiv samih srba i hrvata, a ne samo protiv bosnjaka, te od strane velesrba i velehrvata.
velesrpstvo i velehrvatsvo bi jos moglo biti i nagradjeni. ali cemo pricekati pa viditi, pa makar cekali i sto g.
ali ne ocekujem da ce evropa dozvoliti jos jednu drzavu na balkanu nakon sto je dozvolila [najprije nevoljko, doduse] sloveniju, hr, sr, mak, cg, i kosovo. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika