17.12.2011. / 11:18

Autor: Hina

Pjongjang pristaje na prekid programa obogaćivanja urana

Sjeverna Koreja pristala je prekinuti program obogaćivanja urana u vojne svrhe, preduvjet koji je SAD odredio za nastavak pregovora o razoružavanju i pomoći u hrani, javlja u subotu južnokorejski tisak.

Sjeverna Koreja prestaje s obogaćivanjem uranaSjeverna Koreja prestaje s obogaćivanjem uranaSjeverna Koreja pristala je prekinuti program obogaćivanja urana u vojne svrhe, preduvjet koji je SAD odredio za nastavak pregovora o razoružavanju i pomoći u hrani, javlja u subotu južnokorejski tisak.

Washington će sa svoje strane isporučiti Sjevernoj Koreji 240.000 tona pomoći u hrani, javljaju novinska agencija Yonhap i dnevnik Chosun Ilbo, citirajući neimenovani diplomatski izvor.

Sporazum je postignut nakon razgovora koje je vodio američki posebni izaslanik za ljudska prava u Sjevernoj Koreji Robert King s dužnosnikom za Sjevernu Ameriku unutar sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova Ri Gunom u četvrtak i petak u Pekingu.

Pjongjang se obvezao na "poduzimanje početnih mjera oko denuklearizacije koje uključuju prekid programa obogaćivanja uranja", javlja Yonhap.

Sjevernokorejski režim je pristao, kako se čini, na stroži i transparentiji sustav provjere podjele pomoći u hrani, kao što je zahtijevao SAD kako bi se zajamčilo da pomoć dobiju najpotrebitiji a ne birokracija i vojska.

SAD je zabrinut zbog opasnosti od preusmjeravanja pomoći u korist vojske i osoba bliskih diktaturi Kim Jong-ila.

Vezane vijesti

Iran ne odustaje od obogaćivanja urana na 20 posto

Iran ne odustaje od obogaćivanja urana na 20 posto

Iran nema razloga popustiti traženju zapadnih sila i prekinuti obogaćivanje urana na 20 posto, rekao je šef iranskog nuklearnog programa Fereidon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika