17.12.2011. / 13:50

Autor: Hina

Francuska lansirala Sojuz sa šest satelita

Ruska svemirska raketa Sojuz lansirana je kasno u petak iz Francuske Gvajane, noseći pet francuskih vojnih špijunskih satelita i jedan čileanski, priopćili su dužnosnici Europske svemirske agencije (ESA).

Raketa SojuzRaketa SojuzRuska svemirska raketa Sojuz lansirana je kasno u petak iz Francuske Gvajane, noseći pet francuskih vojnih špijunskih satelita i jedan čileanski, priopćili su dužnosnici Europske svemirske agencije (ESA).

Raketa je poletjela s uzletišta ESA-e kod Kouroua, na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike, a sat vremena nakon lansiranja, pet se satelita odvojilo od Sojuza.

Prvi je bio jednu tonu težak opservacijski satelit Plejade koji će koristiti francusko ministarstvo obrane. Nekoliko minuta kasnije odvojila su se četiri satelita ELISA za elektronsko prisluškivanje, također za francusko ministarstvo obrane.

Šesti satelit, za promatranje zemlje (SSOT), odvojio se posljednji i koristit će ga čileanske oružane snage. Svi će sateliti također imati i civilnu namjenu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika