17.12.2011. / 15:28

Autor: Hina

Indeks Economist Intelligence Unit-a

Hrvatska - zemlja manjkave demokracije

Hrvatska se ove godine po indeksu demokracije nalazi na 53. mjestu među 167 zemalja, isto kao i prošle godine, doznaje se u subotu iz izvješća "The Economist Intelligence Unit-a" (EIU) naslovljenog "Demokracija pod pritiskom".

Hrvatska se nalazi u rangu s RumunjskomHrvatska se nalazi u rangu s RumunjskomHrvatska se ove godine po indeksu demokracije nalazi na 53. mjestu među 167 zemalja, isto kao i prošle godine, doznaje se u subotu iz izvješća "The Economist Intelligence Unit-a" (EIU) naslovljenog "Demokracija pod pritiskom".

EIU je analitički odjel grupacije Economist koja izdaje poznati tjednik "The Economist". Indeks demokracije se određivao prema pet pokazatelja: izborni proces i pluralizam, građanske slobode, funkcioniranje vlade, političko sudjelovanje i politička kultura.

U izvješću su zemlje svrstane u četiri kategorije: potpuna demokracija (prvih 24 zemlje), manjkava demokracija, hibridni režimi i autoritarni režimi. Hrvatska se nalazi u skupini zemalja s manjkavom demokracijom, zajedno sa svim susjednim državama.

Od zemalja u središnjoj i jugoistočnoj Europi najbolja je prošla Austrija koja se nalazi na 13. mjestu, u kategoriji zemalja s potpunom demokracijom, te Slovenija koja se nalazi na 30. mjestu, ali već spada u zemlju s manjkavom demokracijom. Mađarska je 49. Bugarska 52., Rumunjska 53., Srbija 64. Makedonija 73., Crna Gora 74., Albanija 84., a BiH 95. Susjedna Italija se također nalazi u društvu zemalja s manjkavom demokracijom, na 31. mjestu.

Prvih pet mjesta na listi 176 zemalja pripalo je Islandu, Danskoj, Švedskoj i Novom Zelandu, dok posljednjih pet mjesta zauzimaju Mianmar, Uzbekistan, Turkmenistan, Čad i Sjeverna Koreja. Njemačka je zauzela 14., a SAD 19. mjesto.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 17.12.11. 18:25

Tabela je u redu i mjesto za Hrvatsku je dobro procijenjeno.Nismo onakvi kako se mi sami vidimo nego kako nas drugi vide.To je apsolutno točno.Ako pogledate šta o sebi i o napretku Hrvatske misli Jadranka Kosor,tada smo maltene,najbolji na svijetu.No tome nije tako.Nadalje,Hrvatima se ni nemože dati više demokracije jer bi Hrvati državu zapalili kao neodgovoran i na demokraciju,nenaučen narod.Zato narod Hrvatski pod kontrolom drže skupine političkih i inih lopina.Iz razloga da sačuvaju Hrvatsku od nas samih.Oni nam pokazuju put prosperiteta i njihova maxima je nešto što nam svima uljeva nadu u bolje sutra;"Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za šta"! Blago nama.


registracija
21/4/11

Milankn, 18.12.11. 08:57

Ovo je teško sranje. Hrvatska je država u kojoj se praktično ni tri sata nakon zatvaranja birališta znaju izborni rezultati i u kojoj tranzicije vlasti vec 20 godina prolaze bez ikakvih problema. Vidi se da nismo "podmazali" lobiste u tom EIU... bljuv.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 18.12.11. 10:17

Demokracija ? Kada čujem tu riječ mašim se pištolja !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika