17.12.2011. / 20:47

Autor: Hina

Državno odvjetništvo objavilo da je u tijeku istraga "Lora 3"

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je danas na svojim web stranicama sažeti prikaz postupanja u vezi s počinjenim kaznenim djelima ratnih zločina u vojnom zatvoru "Lora" u Splitu u kojem stoji da je u tijeku istraga za "Loru 3" u sklopu koje je zatraženo kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradavanje grupe zarobljenika – pripadnika tzv. „nikšićko-šavničke grupe“.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaŽupanijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je danas na svojim web stranicama sažeti prikaz postupanja u vezi s počinjenim kaznenim djelima ratnih zločina u vojnom zatvoru "Lora" u Splitu u kojem stoji da je u tijeku istraga za "Loru 3" u sklopu koje je zatraženo kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradavanje grupe zarobljenika – pripadnika tzv. „nikšićko-šavničke grupe“.

Državno odvjetništvo je istaknulo da se na „sažet prikaz“ odlučilo povodom „često i/ili netočnog izvješćivanja javnosti“ u vezi s kaznenim postupcima koji su se vodilili ili se još vode u vezi počinjenih ratnih zločina u vojnom zatvoru „Lora“.

Državno odvjetništvo navodi da je kao rezultat ranijih postupanja („Lora 1“ i „Lora 2“, i posebno suradnje s vrhovim državnim tužilaštvom Republike Crne Gore te informacije jedne nevladine udruge, a u sklopu predmeta "Lora 3", zatraženo „kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradanje grupe zarobljenika – pripadnika tzv. 'nikšićke skupine', koji su dovedeni u vojni zatvor u 'Lori' da bi bili zlostavljani“.

„U tijeku je provođenje navedene obrade radi provjere navoda i utvrđivanja svih okolnosti stradanja zarobljenika“, objašnjava Državno odvjetništvo. Dodaje se kako se pored navedenog, provode izvidi i prikupljaju dokazi o svim drugim mogućim nezakonitostima počinjenim u vojnom zatvoru „Lora“ u Splitu.

U vojno-istražnom centru „Lora“ u Splitu tijekom Domovinskog rata bili su smješten zarobljeni srpski i crnogorski vojnici, ali i civili.

Državno odvjetništvo napominje kako se u svim dosadašnjim predmetima (u vezi s „Lorom“), korištenjem mehanizama međunarodne pravne pomoći „pribavljeni iskazi svjedoka i dokumentacija pa je tako suradnja ostvarena s tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, okružnim tužilaštvom u Trebinju, tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, vrhovnim tužilaštvom Republike Crne Gore te Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu“.

U sažetom prikazu postupanja u vezi sa „slučajem Lora“, Državno odvjetništvo podsjeća kako je u postupku „Lora 1“ protiv osmorice pripadnika Vojne policije 25. ožujka 2002. godine pred Županijskim sudom u Splitu podignuta optužnica, a te da je nakon završene glavne rasprave Županijski sud u Splitu donio oslobađajuću presudu. No, po žalbi državnog odvjetništva u Splitu, Vrhovni sud Republike Hrvatske je ukinuo tu presudu i predmet ponovno vratio na suđenje.

U ponovljenom postupku Županijski sud u Splitu je 2. ožujka 2006. godine donio presudu kojom je optuženike proglasio krivim te izrekao višegodišnje kazne zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Tu je presudu, kako danas podsjeća Državno odvjetništvo, potvrdio Vrhovni sud 6. veljače 2007. godine.

Podsjećajući na postupak „Lora 2“ Državno odvjetništvo navodi da je „zbog sumnji da su u vojnom zatvoru 'Lora' počinjena i druga kaznena djela“ protiv optuženika 23. prosinca 2008. godine pred Županijskim sudom u Splitu podignuta optužnica.

„Županijski sud u Splitu je donio 27. rujna 2011. rješenje o suđenju u odsutnosti za okrivljenike T.D. i E.B. koji su i dalje u bijegu“, navodi se u današnjem izvješću Državnog odvjetništva.

Mediji su ranije više puta navodili identitete okrivljenih u „slučaju Lora“: Tomislav Dujić, Tonči Vrkić, Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 18.12.11. 10:20

Drzavno odvjetnistvo radi veoma brzo od Lore proslo je vec 20 godina a jos niko nije odseo ni dan zatvora to je veoma pravna drzava kada je rec o zlocinim nad nacionalnim manjinama


registracija
30/12/08

csiki, 18.12.11. 19:20

I ova Lora ce zavrsiti kao i ostale sudjenja za ratne zlocine. vjerujem kako narod RH jako pobozna, vjeruju u to da Bog ce presuditi i biti pravedan


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika