19.12.2011. / 14:07

Autor: Hina , Nacional.hr

Smrt Kim Jong-ila

Prekretnica ili opasnost?

Stabilnost Korejskog poluotoka zabrinjava i zapadne zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama na čelu, koje strahuju od sjevernokorejskoga nuklearnog programa

Smrt sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Ila, kojega nasljeđuje njegov sin, potiče nagađanja hoće li se komunistička zemlja sada otvarati prema svijetu i reformama ili ustrajati u izolaciji, analiziraju agencije i pišu da će biti odgođeni planirani pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Kim Jong-il umro je u subotu od srčanog udara, prepuštajući sinu Kim Jong-unu, određenu za nasljednika, jednu od najzatvorenijih zemalja na svijetu, opskrbljenu nuklearnim oružjem, ali diplomatski izoliranu, čije je gospodarstvo na izdisaju.

U poruci "duboke sućuti" sjevernokorejskom narodu i vodstvu Kina, jedna od rijetkih saveznica Sjeverne Koreje, napisala je da je "šokirana smrću druga predsjednika Narodne Demokratske Republike Koreje".

Jedina komunistička dinastija

Gospodarski utjecaj Kine na Sjevernu Koreju jačao je otkako su Južna Koreja i zapadne zemlje prestale pomagati Pjongjangu zbog njegove nesuradnje u nuklearnom pitanju.

No jedina komunistička dinastija na svijetu još nije počela reforme, strahujući da bi mogle potkopati njezinu vlast, piše agencija AFP, a Reuters analizira da je smrt u pravom smislu "potresla" Kinu koja sada strahuje za stabilnost svoje štićenice.

"Zaštita stabilnosti kineske granice sa Sjevernom Korejom duge 1415 kilometara i zaštita regije bit će vrlo bitna, to više što će kineski vođe biti i sami usredotočeni na pitanje nasljedstva iduće godine, kad s dužnosti predsjednika KP Kine odstupi predsjednik Hu Jintao", piše Reuters.

Reforme

Stručnjaci, koje je Reuters konzultirao, ocjenjuju da će Sjeverna Koreja vjerojatno početi gospodarske reforme jer je "naraštaj Kima Jong-una jako svjestan da Sjeverna Koreja ne može ostati izolirana od ostatka svijeta", drži Wei Zhijiang, direktor korejskog instituta na sveučilištu Zgongshan u južnoj Kini.

No dok će reforme biti dobre za Peking koji ih dugo zagovara, one bi istodobno mogle oslabiti politički i gospodarski utjecaj Kine na Sjevernu Koreju, zemlju od 24 milijuna ljudi i 122.762 kilometara četvornih površine.

Nuklearni program

Stabilnost Korejskog poluotoka zabrinjava i zapadne zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama na čelu, koje strahuju od sjevernokorejskoga nuklearnog programa. Zapad strahuje da bi tranzicija na mladog i nepoznatog vođu mogla pogoršati izglede za nuklearne pregovore. Ocjenjuju da će se nasljednik željeti dokazati i da bi mogao biti izložen unutarnjim pritiscima te će u prvo vrijeme biti odgođeni pregovori o nukelarnom programu.

Smrt Kima Jong-ila "mogla bi biti prekretnica za Sjevernu Koreju", ocijenio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague i u "poruci ohrabrio Sjevernu Koreju da radi za mir i sigurnost i poduzme potrebne mjere kako bi omogućio nastavak šeststranih pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Uvjeravanje Pjongjanga

Šeststrani pregovori obuhvaćaju dvije Koreje, SAD, Kinu, Japan i Rusiju. Pregovarači trebaju uvjeriti Pjongjang da odustane od nuklearnih ambicija u zamjenu za energetsku i prehramenbu pomoć za kojom vapi ta nerijetko gladna zemlja. Pregovori su stali potkraj 2008., a Sjeverna Koreja otad je izvela nuklearne pokuse.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika