19.12.2011. / 16:13

Autor: Hina

Zagrebačka Skupština prihvatila proračun za 2012., vrtići 300 kuna

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je danas većinom glasova gradski proračun za 2012. koji je, od prvog čitanja, uvažio većinu prijedloga gradskih zastupnika pa uvećan za 140 milijuna kuna iznosi 6,720 milijardi kuna.

Milan Bandić (Foto: O. Moskaljov)Milan Bandić (Foto: O. Moskaljov)Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je danas većinom glasova gradski proračun za 2012. koji je, od prvog čitanja, uvažio većinu prijedloga gradskih zastupnika pa uvećan za 140 milijuna kuna iznosi 6,720 milijardi kuna.

Gradski zastupnici HDZ-a glasovali su protiv proračuna uz obrazloženje da ni u 2012. nema ulaganja u malo i srednje poduzetništvo niti je riješen problem zapošljavanja, posebice mladih, dok SDP-ovi i HSU-ovi zastupnici smatraju da je novi proračunski prijedlog ipak bolji i uravnoteženiji od prvotnog.

U proračunu za 2012. povećani su iznosi za Zagrebački holding, odnosno podružnice ZET i Upravljanje športskim objektima te za kulturu i za socijalne programe.

"U proračunu za 2012. izdvojeno je čak 29,5 posto za Zagrebački holding što je najveći udio ikada", ističu iz gradske uprave.

"Gradonačelnik je kapitulirao, a građani su tijekom godine platili preveliku cijenu neizvjesnosti što se moglo riješiti puno lakše", kazao je Igor Rađenović (SDP) posebno pozdravljajući postizanje kompromisa oko cijene vrtića.

Ocijenio je i da je proračun za 2012. realniji nego proteklih godina te da je problem funkcioniranja Holdinga, iako nije riješen, ipak ublažen.

Margareta Mađerić (HDZ) ocjenjuje pak da proračun za iduću godinu nije ni socijalan, ni razvojan, a niti uravnotežen.

"Gradonačelnik i Holding nisu znali odgovoriti na krizu jer se u proračunu za 2012. manje novca predlaže za malo i srednje poduzetništvo. Nema ni kvalitetno razrađenog programa zapošljavanja, posebice mladih, kao ni gospodarskog razvoja pa nas u idućoj godini čeka stagnacija", ocjenjuje Mađerić.

"U proračunu nedostaje vizije i strateških elemenata, a proračun se koristi kao sredstvo održavanja sadašnjeg stanja", smatra nezavisni zastupnik Josip Kregar.

Jozo Radoš (HNS) također smatra da se problem s Holdingom ne može rješavati na dnevnoj bazi te je zatražio postizanje političkog dogovora o funkcioniranju grada vezano uz gospodarski razvoj, prostorno planiranje, bolje raspolaganje gradskom imovinom, kao i funkcioniranje mjesne samouprave.

"Nismo prekritični jer smo shvatili trenutak u kojem živimo", naglasio je HSS-ov zastupnik Stjepan Horvat.

Nezavisni zastupnik Josip Hren iznenađen je pak "mlakom" raspravom o proračunu kakvu je danas pokazala većina zastupnika.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je da je proračun za 2012. rezultat kompromisa. "Pa s kim bih trebao razgovarati ako ne s Gradskom skupštinom i čelnicima Holdinga", kaže, "a ako se dogovor ne postigne - rezultat toga su izbori".

"Izbori nisu najveće zlo, osobito ako su redovni, ali za izvanredne izbore posljedice snosi onaj tko je za njih odgovoran", kazao je.

Medijima je spočitnuo da je posljednih dana bilo više napisa o njegovu nego o svrgavanju sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila.

"Kompromis sam napravio da ne radimo cirkus", dodao je te naglasio da poskupljenje cijena komunalnih usluga nije njegov 'ćejif' i da će učiniti sve kako bi ga građani što manje osjetili "po svojim leđima".

Bandić je u izjavi novinarima rekao i kako je u idućem razdoblju najvažnije postići dogovor oko gradskih prioriteta.

"Moramo definirati 15-20 projekata i iza njih jasno stati", kazao je. "Ako to ne definiramo i ne ubrzamo donošenje odluka neće biti ni za ZET ni za vodu i odvodnju".

Zagrebačka skupština prihvatila je i prijedlog gradonačelnika Milana Bandića po kojem će cijene vrtića i jaslica slijedeće godine iznositi 300 kuna, a produženog boravka u školi 200 kuna, bez obzira na dohotke kućanstava.

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika