19.12.2011. / 16:28

Autor: Nacional.hr

Smanjenje nelikvidnosti i nove investicije za pozitivnu 2012.

Uspije li nova vlast utjecati na smanjivanje nelikvidnosti i dobiju li mala i srednja poduzeća dovoljno kredita za nove investicije, Primorac očekuje u idućoj godini rast BDP-a od 1 do 1,5 posto

Ekonomisti očekuju nešto bolju 2012. no što je bila ova godinaEkonomisti očekuju nešto bolju 2012. no što je bila ova godinaPrivredni vjesnik predstavio je danas posebno izdanje „Poslovna očekivanja 2012.", s prognozama i ocjenama tržišnih kretanja u idućoj godini 442 tvrtke te promišljanja stotinjak predsjednika uprava i vlasnika vodećih hrvatskih poduzeća.

Analizirajući njihove odgovore, ekonomist Žarko Primorac primijetio je da se osjeti blagi optimizam. Po njegovu mišljenju, pozitivan signal dalo je potpisivanje ugovora s Europskom unijom i promjena vlasti koja bi mogla ohrabriti sudionike na tržištu na nova ulaganja. Primorac smatra da će novi rast donijeti jedino poticaji, jer se nitko iz krize nije izvukao samo s restrikcijama. Uspije li nova vlast utjecati na smanjivanje nelikvidnosti i dobiju li mala i srednja poduzeća dovoljno kredita za nove investicije, Primorac očekuje u idućoj godini rast BDP-a od 1 do 1,5 posto.

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, umjereni je optimist. On smatra da je važno napraviti ravnotežu između javne potrošnje i realne ekonomije, restrukturirati javna poduzeća i nastaviti njihovu privatizaciju. Smanjenje poreznog pritiska i smanjenje parafiskalnih davanja, osobito onih koje je nametnula lokalna vlast, trebali bi biti prioriteti nove vlade, ocijenio je Roglić.

Za Zdravka Jelčića, predsjednika Uprave Spin Valisa, naglasak u idućoj godini treba biti na poticanju izvoza. U drvnoj industriji izvoz je dobio snažan zamah ovogodišnjim rastom od 10 posto. Država bi trebala i dalje poticati izlazak hrvatskih tvrtki na nova tržišta i pomoći proizvodnim tvrtkama da zadrže obujam proizvodnje i zaposlenosti.

Realni optimizam stiže i iz Agrokora, najveće hrvatske kompanije. Damir Kuštrak, izvršni potpredsjednik Agrokora za inozemna tržišta, ocijenio je da uz primjereno bankarsko praćenje, domaće tvrtke mogu ostvariti rast i u relativno teškim kriznim okolnostima. Rast Agrokora mjerit će se ove godine dvoznamenkastom brojkom, a očekuju se i koristi iz velikih preuzimanja (Mercator). Određena živost zapaža se i na domaćem tržištu po rastu potrošnje posljednjih mjeseci i podacima iz banaka o smanjenju zaduženosti građana.

Poslovni sektor se dosad spretno prilagođavao krizi, ocijenio je Boris Cota, savjetnik za ekonomiju predsjednika Ive Josipovića. U narednom razdoblju u javnom sektoru vodit će se bitka za efikasnost države, za konsolidaciju proračunskih prihoda i očuvanje kreditnog rejtinga. Moguć je zbog svega toga i pad BDP-a, ali Vlada ima priliku svojim mjerama djelovati na duži rok i ojačati ukupnu konkurentnost hrvatskog gospodarstva, zaključio je Cota.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika